Paracanthurus hepatus – Picasso Doktersvis

Paracanthurus hepatus of Picasso Doktersvis bij het grote publiek bekend als Dory uit Finding Nemo en nu ook Finding Dory. Ze zijn niet geschikt voor beginners.

Paracanthurus hepatus – Picasso Doktersvis – Finding Dory

In 2016 is de film Finding Dory uitgekomen. De film is een vervolg op de blockbuster Finding Nemo. Door het succes van de film schoot de verkoop van de Drieband Anemoonvis of Amphiprion ocellaris door het dak. De winkels konden de vraag naar deze soort niet aan. Gelukkig hoeft de Amphiprion ocellaris niet uit het wild gevangen te worden. De vis laat zich redelijk gemakkelijk en in grote hoeveelheden nakweken. Bij Dory is dat helaas niet het geval. In het wild laat de Paracanthurus hepatus of Picasso Doktersvis zich zeer moeilijk kweken.

De meeste exemplaren die je in de winkels kunt vinden zijn daarom wildvang exemplaren. Om deze vissen te vangen wordt veelal cyanide gebruikt om de vissen te kunnen vangen tussen het koraal. De cyanide verdooft de grotere vissen maar doodt de koralen en kleinere dieren in een groot gebied eromheen.

Hoewel Dory een leuk speeltje lijkt is het een vissoort die niet makkelijk te houden is. We vragen u dan ook vriendelijk om heel goed na te denken voordat u een vis als de Paracanthurus hepatus gaat kopen. Ze hebben een speciaal aquarium nodig van voldoende grootte, voldoende stroming, aangepast voedsel etc etc. Laat u niet leiden door de mooie beelden van de film en sta even stil bij de gevolgen voor de natuurlijke leefomgeving van deze mooie dieren. Wilt u toch Dory een keer in het echt zien? De meeste dierentuinen hebben ze in hun aquaria rondzwemmen. Maak er een mooi dagje uit van met het gezin en laat de andere Dory’s gewoon lekker in hun natuurlijke omgeving waar ze horen!

De Vissen

De wetenschappelijke naam van de Picaso Doktersvis is Paracanthurus hepatus. Deze soort is het enige lid van het geslacht Paracanthurus. Het behoort tot de familie Acanthuridae. Deze soort kan worden gevonden rond Japan, de hele Indische Oceaan, langs de oostkust van Afrika en naar het zuiden richting het Great Barrier Reef. Populaties bestaan ook vanaf Japan richting de Hawaiiaanse eilanden. Deze soort is onderdeel van het geheel aan doktersvissen. Deze soorten hebben vlijmscherpe sporen aan hun lichamen in de buurt van de basis van hun staart die de huid net zo makkelijk kan snijden als de scalpel van een chirurg.

Beschrijving

Dit is een relatief grote vis waarvan de lengte als volwassene varieert van 25 tot 30 centimeter. Zijn lichaam is ovaal van vorm, een kenmerk bij veel doktersvissen. De primaire kleuren bestaan uit een koninklijk blauw met een fel gele driehoekige markering die begint vlak voor de staartwortel en zich uitstrekt tot het puntje van zijn staartvin.

Het meest onderscheidende kenmerk van deze soort is het zwarte patroon op zijn lichaam. Dit gewaagde patronen begint onder het oog van de vis, loopt langs de gehele lengte van de rug en slingert in een kring terug op zijn middenlijf en vormt zo het kenmerkende blauwe ovaal net achter de kop. De vorm van dit patroon in combinatie met het gat in het midden draagt een opvallende gelijkenis met het palet van een schilder. Afgezien van de twee meest voorkomende namen, wordt de Picasso Doktersvis ook wel eens aangeboden als de Palet Doktersvis.

De leden van deze soort die afkomstig zijn uit de West- en Centraal Indische oceaan hebben doorgaans een gele buik.

Het Aquarium

Picasso Doktersvissen zijn doorgaans vreedzame vissen. Ze vormen een prachtige toevoeging aan een aquarium met meerdere soorten op voorwaarde dat hun aquariumgenoten net zo beschaafd zijn. Deze vis is verdraagzaam tegenover andere doktersvissen, maar kan territoriaal gedrag tonen tegenover leden van zijn eigen soort. Ze worden als rif veilig beschouwd. Een minimale aquariuminhoud van 350 liter is aanbevolen. 450 liter+ wordt als ideaal beschouwd.

Deze vissen zijn makkelijk te onderhouden en ook voor de beginner is dit een geschikte vissoort. Ze zijn echter vatbaarder voor vinrot, gatenziekte, witte stip en andere huidparasieten dan veel andere zeewater soorten. Ideale waterwaardes handhaven zal helpen om deze complicaties te voorkomen. Voorzichtigheid is geboden bij het hanteren van deze vissen of andere doktersvissen. Als ze zich bedreigd voelen gooien ze zich alle kanten op in hoop hun vijand te verwonden. Zij zijn uitstekend in staat om diepe wonden toe te brengen, die vaak leiden tot zwelling en verkleuring en vormen een aanzienlijk risico op infecties.

Paracanthurus hepatus met gele buik die alleen de variant uit de Westelijk Indische Oceaan heeft
Paracanthurus hepatus met gele buik die alleen de variant uit de Westelijk Indische Oceaan heeft

Dieet

Dit zijn omnivore dieren. Jongen voeden zich vooral met zoöplankton. Volwassenen neigen veel meer in de richting van herbivore voedingsgewoonten. Zeewier en algen zijn de belangrijkste voedingsbron in hun leven. Deze soort is zeer nuttig in de thuis aquaria. Ze zijn prima geschikt om de algen in toom te houden en houden je levend steen vers gemaaid en je koralen mooi en schoon.

In gevangenschap eet de Picasso Doktersvis Mysis en vitamine verrijkt Artemia. Zij zullen ook knabbelen aan vlokken en sticks, die bestemd zijn voor andere bewoners. Dit is te verwachten. Zorg ervoor dat u voldoende aandacht geeft aan hun behoeften aan voedingswaarde in de vorm van plantaardig voedsel. Een goede collectie aan levend steen is verplicht. Voer ze het liefst met visvoer bestemd voor herbivoren en vul dat aan met onder andere spirulina vlokken. Met de juiste voeding en leefomstandigheden kunnen deze vissen tot zo’n 20 jaar worden.

Kweek van de Paracanthurus hepatus – Picasso Doktersvis

De meeste doktersvissen zijn protogene hermafrodieten. Als twee jongen samen in een aquarium worden gezet zal de grootste en meest dominante van de twee veranderen in een man. Een mannetje en vrouwtje kunnen succesvol samen worden gehouden. Deze vis kweekt zelden in gevangenschap.

Waarschuwing

Deze soort heeft een vlijmscherp mes aan de basis van zijn staartvin. Deze intrekbare scalpel achtige uitsteeksel zijn een natuurlijke manier om zichzelf te verdedigen. Ze worden alleen uitgeklapt als de vis opgewonden is of zich bedreigd voelt. Ze kunnen hiermee echter hele diepen vleeswonden veroorzaken wat ook vaak kan leiden tot infecties. De infecties kenmerken zich door het opzwellen en verkleuren van de wond. Dit kan enkele uren aanhouden. In verband met de infecties die worden veroorzaakt door wonden met de scalpel vermoed men dat ze beschikken over gifklieren.

Video

Auteur

Exotic-Aquariums (originele website niet meer online)

Copyright foto’s

J. de Lange
Iris Nijenboer – IrisFotografie (origine website niet meer online)
zsispeo – CC BY-NC-SA 2.0

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

hepatus

Synoniemen

Acanthurus hepatus, Acanthurus theuthis, Paracanthurus theuthis, Teuthis hepatus

Nederlandse Namen

Dory, Palet Doktersvis, Picasso Doktersvis

Eerstbeschrijving

Carl Linnaeus

Karakter

Dieet

Reefsafe

Verzorging

Minimale inhoud in liter

2000

Ecosysteem

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Lengte Minimaal

25

Lengte Maximaal

30

Temperatuur minimaal

24

Temperatuur maximaal

28

Zoutgehalte minimaal

1023

Zoutgehalte maximaal

1025

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Paracanthurus hepatus – Picasso Doktersvis” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *