Ctenochaetus strigosus – Geeloog Borsteltanddoktersvis

Ctenochaetus strigosus of Geeloog Borsteltanddoktersvis is een redelijk makkelijk te houden doktersvis en daarom ook redelijk geschikt voor de beginner.

Ctenochaetus strigosus – Geeloog Borsteltanddoktersvis

Ctenochaetus strigosus is al in 1828 officieel beschreven door E.T. Bennet. In het Nederlands worden ze ook wel Geeloog Borsteltanddoktersvis genoemd. De geslachtsnaam Ctenochaetus bestaat uit twee oud Griekse woorden: Kteis of Ktenos betekent kam en Chaite betekent haar. De geslachtsnaam is een verwijzing naar de tanden van dit geslacht, vandaar ook de naam Borsteltanddoktersvis. De naam strigosus betekent gestreept.

Synoniemen: Acanthurus strigosus, Ctenochaetus stigosus.

Beschrijving

Met een maximale lengte van zo’n 17 a 18 centimeter is de Geeloog Borsteltanddoktersvis een gemiddeld grootte Doktersvis. Ze zijn duidelijk te herkennen aan hun de tekening op de flank en de kleur om hun oog. De grondkleur is bruin met soms ene blauwige glans met op de flank zo’n 35 dunne lijnen die lichtblauw tot geel of wit kunnen zijn. Deze lijnen lopen door in de rug- anaal en staartvinnen. Op de kop vindt je kleine witte stippen in plaats van strepen. Het oog springt eruit doordat deze helder geel is omcirkeld. De scalpels zijn bij deze soort niet heel duidelijk zichtbaar, ze vallen een beetje weg tussen de witte lijnen op de staartwortel. Er is geen verschil te zien tussen de geslachten.

De mond steekt wat uit bij deze Doktersvis. De combinatie met de kam-achtige tanden zijn bek maakt deze soort uitermate geschikt om algen van de koralen en rotsen af te schrapen.

Doorgaans wordt de volwassen Ctenochaetus strigosus solitair gehouden. Ze kunnen redelijk agressief zijn naar andere doktersvissen, zeker naar hun soortgenoten. Juveniele dieren samenhouden gaat vaak wel een tijdje goed. Naar mate de dieren ouder worden zal dit veranderen. Met hun scalpel verdedigen ze hun territorium totdat er maar één over blijft.

Biotoop

Het verspreidingsgebied van Ctenochaetus strigosus is redelijk groot. Je kunt ze vinden vanaf Japan tot en met de Noord kust van Australië. Vanaf de Filipijnen langs de eilanden van de Stille Oceaan tot aan de Oost kust van de Verenigde Staten.

Het zijn vissen die overdag hun eten bij elkaar zoeken boven koralen en rotsen op dieptes van 1 tot 113 meter. Een bijzonderheid qua voeding zijn schildpadden. Doordat het schild van schildpadden makkelijk begroeid kunnen raken met algen moeten ze af en toe gepoetst worden. De algen zorgen er namelijk voor dat het schild niet meer gestroomlijnd is waardoor de schildpad niet meer zo snel kan zwemmen. Ctenochaetus strigosus fungeert daarom soms als poetsstation voor de schildpadden om hun schild geheel van algen te ontdoen.

Dieet

In het wild voedt Ctenochaetus strigosus zich door de hele dag tussen koralen en rotsen in de algen te pikken. Hierbij krijgen ze niet alleen algen binnen maar ook wat detritus en hele kleine ongewervelden. In het aquarium laten ze dit gedrag ook zien.

Als voer heeft de Geeloog Borsteltanddoktersvis dan ook veel groenvoer nodig. Denk aan gedroogde algen zoals Nori, Spirulina maar ook groene groenten zoals spinazie, broccoli etc. Ze zullen ook mee eten van het diepvries of levendvoer zoals artemia, mysis en andere soorten. Soms zijn ze wat moeilijk over te wennen aan droogvoer. Plaats deze soort dan ook alleen in een gerijpt aquarium waar tussen de koralen wat algen groeien. Hiermee voorkom je dat ze verhongeren omdat ze nog niet gewent zijn aan commercieel voer.

Het Aquarium

Je kunt Ctenochaetus strigosus houden in een aquarium vanaf zo’n 500 liter. Het is een geweldige vis die de hele dag bezig is met het pikken naar algen, ook de bruinalgen op de zijkanten van het aquarium. Hoewel ze dus de hele dag tussen de koralen naar algen pikken, laten ze de koralen zelf met rust. Ook garnalen en krabben laten ze met rust. Ze zijn daarom doorgaans geheel reefsafe. Deze soort is zeer nuttig tegen algen, onder voorwaarden redelijk sterk en makkelijk te houden en daarom is het een soort die vaak wordt aangeraden aan beginnende zeewater aquarianen.

Richt het aquarium in met voldoende levendsteen en levend zand om algengroei te bevorderen. Rondom het steen en koraal moet voldoende zwemruimte overblijven. Tussen de stenen en koralen moet voldoende ruimte overblijven waar deze soort zich kan verstoppen. ’s Nachts slapen ze namelijk tussen de rotsen. Houdt de temperatuur tussen de 24 en 27 graden en de pH tussen de 8.1 en 8.4.

Onderling vertonen ze wel wat agressie. We raden daarom aan om slechts één exemplaar van de Geeloog Borsteltanddoktersvis te houden om gevechten om het territorium te voorkomen. Een combinatie met andere doktersvissen wordt ook afgeraden. Dit is een redelijk vredelievende soort, andere soorten zijn vaak wat sterker en kunnen hierdoor de Ctenochaetus strigosus onderdrukken.

Bij de juiste waterwaardes en goede verzorging krijgen ze niet vaak last van witte stip (Cryptocarion irritans) of Peperstip (Oodinium) maar een paar poetsgarnalen of andere poetssoorten zal zeker helpen om ze gezond te houden. Een gezonde vis kan makkelijk een leeftijd van rond de vijf jaar bereiken.

Waarschuwing

Deze soort heeft een vlijmscherp mes aan de basis van zijn staartvin. Deze intrekbare scalpel achtige uitsteeksels zijn een natuurlijke manier om zichzelf te verdedigen. Ze worden alleen uitgeklapt als de vis opgewonden is of zich bedreigd voelt. Ze kunnen hiermee echter hele diepe vleeswonden veroorzaken wat ook vaak kan leiden tot infecties. De infecties kenmerken zich door het opzwellen en verkleuren van de wond. Dit kan enkele uren aanhouden. In verband met de infecties die worden veroorzaakt door wonden met de scalpel vermoed men dat ze beschikken over gifklieren.

Video

Auteur

John de Lange

Copyright foto’s

Russell Gilbert
John de Lange

Bronnen

Fishbase.org
Wikipedia
BlueZooAquatics.com
TheSprucePets.com
SaltwaterAquariumBlog.com
Zeewaterforum.info

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

Synoniemen

,

Ecosysteem

, , , , , , , , , ,

Reefsafe

Temperatuur minimaal

Temperatuur maximaal

pH minimum

pH maximum

Verzorging

Zoutgehalte minimaal

Zoutgehalte maximaal

Broedgedrag

Dieet

Karakter

Sociaal Gedrag

Zone

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Ctenochaetus strigosus – Geeloog Borsteltanddoktersvis” te beoordelen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *