Zebrasoma flavescens – Gele Zeilvindoktersvis
De Gele Zeilvindoktersvis of Zebrasoma flavescens behoort tot de familie Acanthuridae. Ze zijn afkomstig uit de ondiepe waterriffen van de Indo-Pacific. De meeste van de Gele Zeilvindoktersvissen die verkocht worden zijn afkomstig van de Hawaïaanse eilanden.
In tegenstelling tot veel andere doktersvissen, hebben Gele Zeilvindoktersvissen een effen kleur palet. Hun kleur kan echter ’s nachts wel veranderen of in de aanwezigheid van een dreiging. Tijdens periodes van inactiviteit of escalerende stress zullen ze op het midden van hun lichaam een licht bruine kleur krijgen gevolgd door een witte horizontale band. De narcis gele kleuring zal snel terugkeren zodra ze weer actief zijn of het gevaar is geweken.
Deze vissen hebben het typische ronde, platte lichaam van de doktersvissen, een iets spitse snuit en erg volle anaal- en rugvinnen. Hun vinnen geven ze de algemene vorm van een pijlpunt.
Deze soort is toleranter ten opzichte van fluctuerende waterwaardes dan de meeste van haar familieleden. Het is een taaie, relatief ziekte resistente vis die relatief makkelijk te houden is. Van alle doktersvissen die in de aquarium handel beschikbaar zijn, staat deze doktersvis bovenaan de lijst voor beginnende houders van een zeewateraquarium. Dit maakt de Gele Zeilvindoktersvis de meest uitgevoerde en populairste vis in zijn familie.
Dit is een middelgrote vis. Het zal een volwassen lengte kunnen bereiken van 15 tot 20 centimeter. Het is een een semi-agressieve soort, maar staan er niet om bekend vissen te pesten die net zo groot zijn en hetzelfde temperament hebben. Ze doen het uitstekend in een gemengde vis bezetting, zolang ze zijn gehuisvest met geschikte aquariumgenoten. Zij zullen echter van tijd tot tijd knabbelen aan kleine schaaldieren. Een groot deel van hun dieet bestaat uit zeewater planten. Hou dit in gedachten wanneer je gaat beslissen of ze geschikt zijn voor uw specifieke zeewater rifaquarium. Deze doktersvissen kunnen in een groep worden gehuisvest zolang ze gelijktijdig geïntroduceerd worden in hun nieuwe omgeving. Dit zorgt ervoor dat ze geen territorium kunnen vormen voordat ze een ander lid van hun soort tegenkomen. Gele Zeilvindoktersvissen kunnen agressief gedrag vertonen naar andere doktersvissen. Deze soort doet het goed in dunbevolkte aquarium vanaf 350 liter. Ze hebben echter minimaal een 450 liter aquarium nodig in dichter bevolkte omgevingen.
Voeding
De Gele Zeilvindoktersvis is omnivoor. In hun natuurlijke omgeving bestaat hun dieet voornamelijk uit algen en zee planten. Zoals gebruikelijk is bij vele gezelschapsvissen, eten doktersvissen ook voedselproducten die bestemd zijn voor de andere aquarium bewoners. Dit kun je verwachten. Ze springen samen met hun andere aquariumgenoten recht in het voedselgevecht om artemia. Zolang u ervoor zorgt dat zij een voldoende aanbod aan plantaardig materiaal ontvangen zal dit geen probleem geven. Doktersvissen eten wilde grassen, sla, spinazie, en staan erom bekend te knabbelen aan andere veelgebruikte tafel groenten. Volop levendsteen en gedroogde algen vellen zal helpen ze te verzekeren van een goed uitgebalanceerd dieet. Een belangrijk teken van voedingstekorten is vervaging van hun kleurenpalet. Als je dit ziet gebeuren, zorg er dan voor dat ze meer plantaardig voedsel opnemen om mogelijke gezondheidsproblemen te voorkomen.
Aankoop
Als u de aankoop van een doktersvis voor uw aquarium overweegt moet je je bewust zijn van twee dingen. Doktersvissen zijn vrij vatbaar voor witte stip. Zij moeten ten minste twee weken in quarantaine worden geplaatst voordat ze aan je huidige bezetting worden toegevoegd om de verspreiding van deze gemeenschappelijke visziekte te voorkomen. Doktersvissen ontlenen hun naam aan de vlijmscherpe stekels op de basis van hun staart. Gele Zeilvindoktersvissen hebben extreem scherpe, intrekbare sporen die gebruikt worden als een zelfverdedigingsmiddel. Met alle doktersvissen moet met de nodige voorzichtigheid worden omgegaan.
De mannetjes en vrouwtjes van de Gele Zeilvindoktersvis zijn identiek qua uiterlijk. Het kweken in gevangenschap is nog niet gelukt.
Waarschuwing: Deze soort heeft een vlijmscherp mes aan de basis van zijn staartvin. Deze intrekbare scalpel achtige uitsteeksel zijn een natuurlijke manier om zichzelf te verdedigen. Ze worden alleen uitgeklapt als de vis opgewonden is of zich bedreigd voelt. Ze kunnen hiermee echter hele diepen vleeswonden veroorzaken wat ook vaak kan leiden tot infecties. De infecties kenmerken zich door het opzwellen en verkleuren van de wond. Dit kan enkele uren aanhouden. In verband met de infecties die worden veroorzaakt door wonden met de scalpel vermoed men dat ze beschikken over gifklieren.
Video
Auteur
Exotic-Aquariums (originele website niet meer online)
Copyright foto’s
John de Lange