Instant Cycling Chemicals for the Aquarium

2.9. Instant indraai chemicaliën voor het aquarium

Er is een hele reeks producten die beweren ammoniak en nitriet te ‘neutraliseren’ tijdens het indraaien. Ze beweren dat deze producten zorgen voor “instant indraaien”. Deze beweringen zijn eenvoudigweg een valse marketinghype.

Veel leveranciers van deze producten schrijven een aantal zeer lange claims en artikelen over de werking van hun producten. Ze combineren wetenschappelijke feiten met fictie om een zeer geloofwaardig verhaal te creëren.

Aulonocara konningsi Mbenji
Aulonocara konningsi Mbenji

Test

Er werd een eenvoudige test opgezet om de concentraties van giftige ammoniakgassen te meten in water waaraan verschillende conditioners waren toegevoegd. Bij de test werd gebruik gemaakt van de Seachem-vrije ammoniaktest.

Dit is de test die door Seachem wordt aanbevolen om aan te tonen hoe goed Prime en Safe ammoniak “ontgiften”.

Dit punt kan niet genoeg benadrukt worden. Velen komen op sociale media en zeggen “deze test weerspiegelt niet wat Seachem Prime doet“. Als dit waar is, waarom raadt Seachem de test dan aan?

Ammoniak werd toegevoegd aan water met een pH-waarde van 8,0 om een concentratie van 5 ppm totale ammoniak te creëren. Dit zou ongeveer 0,26 ppm gasvormige ammoniak moeten opleveren. Testen met verschillende ammoniaktestkits (Tetra EasyStrips, Salifert Ammonia, Seachem total ammonia, API Ammonia test) bevestigden het ammoniakniveau van 5 ppm.

Vervolgens werden verschillende producten gekocht die beweren ammoniak te ontgiften of te neutraliseren. Een reeks flessen werd gevuld met ammoniakwater en vervolgens werd een dosering van vijf keer de aanbevolen hoeveelheid “ontgiftingsmiddel” toegevoegd. In één fles, de “controle” werd niets toegevoegd. Voor elk product werden drie flessen gebruikt.

Aulonocara stuargranti maleri Chidunga Rocks
Aulonocara stuargranti maleri – Chidunga Rocks

De flessen werden vervolgens getest met de Seachem-vrije ammoniak test punten op de 30 minuten schaal.

 • Prime (Dithionite) 0.28, 0.26, 032
 • Safe (Dithionite) 0.30, 0.26, 0.26
 • Amguard (Proprietary) 0.25, 0.25, 0.30
 • Aqueon Water Conditioner (Thiosulfate) 0.22, 0.24, 0.26
 • API Water Conditioner (Thiosulfate) 0.28, 0.26, 0.20
 • AmQuel Plus (Hydroxymethanesulfinate) 0.32, 0.22, 028
 • Tetra AquaSafe Plus (Hydroxymethanesulfinate) 0.26, 0.30, 0.28
 • Fritz Guard (Proprietary) 0.20, 0.30, 0.24
 • Aquatic Experts TankFirst (Proprietary) 0.24, 0.26, 0.28
 • API Ammo Lock (Aminoethylsulfinate) 0.30, 0.30, 0.26
 • Controle (niets toegevoegd) 0.24, 0.28, 0.18

Geen van deze producten slaagden er in om ENIGE ammoniak te neutraliseren of te ontgiften. Het niveau van vrije ammoniak van 0,26 werd in alle producten gehandhaafd, zonder dat er sprake was van “complexvorming”, “ontgifting” of “binding”. Dus de twee Seachem-claims en de andere productclaims zijn eenvoudigweg een marketinghype. Opmerking 0,2 vrij ammoniakgas wordt door Seachem geheel terecht als het “Alarm”-niveau beschouwd.

Let op: dit is een zeer eenvoudige test die iedereen kan doen. Dupliceer de test als je het niet gelooft. Twee chemici op een aquariumforum (Reef2Reef) dupliceerden de test van Prime en kregen dezelfde resultaten.

foto van een Paracyprichromis nigripinnis Blue Neon
Paracyprichromis nigripinnis Blue Neon

Sodium Dithionite

Een reeks “ontgiftende” producten zoals Seachem Prime en Seachem Safe zijn natriumdithioniet. Safe en Prime zijn getest in een professioneel chemisch laboratorium met een ongelooflijk nauwkeurige DXR™2 SmartRaman-spectrometer. Deze laboratoriumtests bevestigden dat deze producten puur natriumdithioniet zijn en niets anders.

Natriumdithioniet verwijdert chloor omdat het een reductiemiddel is en chloorgas een sterk oxidatiemiddel. Natriumdithioniet doet niets voor ammoniak. Er zijn GEEN chemicaliën die de ammoniak neutraliseren, GEEN!

Houd er rekening mee dat, hoewel ik heb aangegeven dat Moeder Natuur zeer flexibel en onvoorspelbaar kan zijn op veel gebieden die verband houden met het houden van vis, dit niet een van die gebieden is. Het bovenstaande is gebaseerd op stevig verankerde, onbetwistbare scheikundige feiten.

In water ontleedt natriumdithioniet tot natriumthiosulfaat en zwavelachtig zuur. Het natriumthiosulfaat en het zwavelachtig zuur verminderen vervolgens het chloor in het water:

word image 35

Natriumdithioniet valt dus gewoon uiteen in natriumthiosulfaat. En de chemie is vanaf dat moment identiek aan het goedkope natriumthiosulfaat.

Aulonocara maulana
Aulonocara maulana

Er zijn geen vergelijkingen voor ammoniak en nitriet. Ammoniak en nitriet moeten worden GEOXIDEERD tot nitraat om ze te ontgiften en natriumdithioniet is een REDUCTIEmiddel. Het is onmogelijk om een chemische stof te hebben die zowel als oxidatiemiddel als als reductiemiddel werkt. De twee sluiten elkaar uit.

Het is belangrijk om te onthouden dat het volkomen legaal is voor de marketingafdelingen om elke claim te maken die ze willen maken over welk product dan ook. Er zijn zelfs enkele ‘papers’ uitgegeven door een ‘Ph.D.’ die een zeer overtuigende mix van nauwkeurige wetenschap met sciencefiction hebben gemengd. Ze zijn meer een hype. Dit is geen gereguleerde sector! En het winstmotief is zeer sterk.

Uit bovenstaande test blijkt duidelijk dat deze producten de ammoniak niet neutraliseren.

Seachem Prime en Safe worden via deze link veel diepgaander geanalyseerd:

5.5.3.2. Prime and Safe

foto van een Paralabidochromis Chromogynos Zwart Piebald
Paralabidochromis Chromogynos Black Piebald

Natriumhydroxymethaansulfinaat

Een andere chemische stof waarvan wordt beweerd dat deze ammoniak en nitriet veilig kan neutraliseren, is natriumhydroxymethaansulfinaat. Dit wordt gebruikt in de producten Tetra AquaSafe Plus, Kordon AmQuel, Kordon AmQuel plus, ClorAm-X en Hikari Aquarium Solutions Ultimate. Natriumhydroxymethaansulfinaat verwijdert chloor via de vergelijking:

word image 36

Volgens sommige patenten neutraliseert deze chemische stof ammoniak veilig tot het onschadelijke aminomethylsulfinaat.

De reactie wordt verondersteld:

word image 37

Dit ziet er voor de meeste mensen allemaal goed en wel uit. Maar voor een scheikundige klopt dit niet. De C-N-binding heeft een veel hogere energiebinding dan de C-O-binding. Deze vergelijking is dus gewoon nep. Het komt alleen voor bij zeer hoge temperaturen en zeer hoge drukken in niet-waterige omgevingen met behulp van op metaal gebaseerde katalysatoren.

Aulonocara Roter Kaiser Hybrid
Aulonocara Roter Kaiser Hybrid

Het patent voor het gebruik van deze verbinding in aquaria dateert uit 1988. Het levert interessante fictieve lectuur op. In 1980 werd de octrooiwet herzien om iemand in staat te stellen het onmogelijke te patenteren. Dit patent lijkt een klassiek geval te zijn van precies zo’n gebeurtenis.

Natriumhydroxymethaansulfinaat (Tetra AquaSafe Plus, Kordon AmQuel, Kordon AmQuel plus, ClorAm-X en Hikari Aquarium Solutions Ultimate) ontgift ammoniak in geen enkele vorm, die bewering is slechts een marketinghype.

Uit bovenstaande test blijkt duidelijk dat deze producten de ammoniak niet neutraliseren.

Parambassis pulcinella, Humphead glassfish
Parambassis pulcinella, Humphead glassfish

Gepatenteerd alifatisch aminezout

Een ander “gepatenteerd” product (API Ammo-Lock) voor het neutraliseren van chlooramine is een “gepatenteerd alifatisch aminezout”. Zogenaamd verandert dit “ammoniak gedurende ongeveer 24 uur in een minder giftige vorm van ammonium”. Dit is een aminosulfinaat. Als dit een aminosulfinaat is, neutraliseert het chloor, maar doet het niets voor ammoniak.

En wat dit product betreft dat ammoniak in ammonium verandert, elk product dat het chloor in chlooramine in water neutraliseert, doet dat. Door het verwijderen van het chloor uit de chlooramine blijft ammoniak achter. In water wordt het grootste deel van de ammoniak omgezet in ammonium. Dat is wat water doet. Het heeft absoluut niets met de conditioner te maken.

Uit bovenstaande test blijkt duidelijk dat dit product de ammoniak niet neutraliseert.

Paratilapia polleni
Paratilapia polleni

Gepatenteerde formules

Er zijn veel ‘gepatenteerde formules’ die in de aquariumhandel voor veel dingen worden gebruikt, waaronder het verwijderen van chlooramine. Dit omvat een groot aantal “natuurlijke” producten. Het uitgangspunt om de ingrediënten van deze formules ‘gepatenteerd’ te houden, is om te voorkomen dat de concurrentie de formules in handen krijgt. Dit is meer een hype. Voor een paar honderd dollar kan elke concurrent de exacte ingrediënten van welke formule dan ook verkrijgen bij een van de honderden laboratoria, in delen per miljard.

De reden voor het gepatenteerd label is om te voorkomen dat de consument een generiek equivalent tegen een lagere prijs koopt of om te voorkomen dat de consument zich realiseert dat de ingrediënten niet zullen werken zoals geadverteerd. Je moet niets vertrouwen of gebruiken waarvan je de ingrediënten niet kunt achterhalen.

In ieder geval toonde de bovenstaande test duidelijk aan dat deze gepatenteerde formules geen ammoniak verwijderden.

Aulonocara Red Flush Nametumbwe
Aulonocara Red Flush Nametumbwe

Geloof Volharding Effect

Nu is er een psychologisch fenomeen dat het ‘geloof volhardingseffect’ wordt genoemd en dat zeer sterk is. Het ‘geloof volhardingseffect’ houdt in dat als iemand iets koopt, en vooral als iemand daar veel geld voor betaalt, een normaal persoon zijn eigen beslissing zal rationaliseren en ondersteunen, zelfs als hij het bewijs krijgt dat hij ten onrechte zijn aankoop heeft gedaan. Er is geen enkele manier waarop enig bewijs, test of wetenschap de bakstenen muren kan doordringen die het effect van geloof volhardingseffect in de hersenen opwerpt. Dus we zullen het niet proberen.

“Niets sterft moeilijker dan een leugen die mensen willen geloven”

Calvijn

Als een aquariumhobbyist een stel vissen in een nieuw aquarium zet en die vissen veel voer geeft. En als die hobbyist een van deze ‘ontgiftende’ chemicaliën aan zijn aquarium toevoegt, in de verwachting dat de chemische stof zijn vissen zal beschermen, kan deze nieuwkomer zijn vissen beschadigen of zelfs doden. Dit is dus een voorbeeld waarin marketinghype schadelijk kan zijn.


Startpagina Aquariumscience

Bron: Aquariumscience.org – David Bogert

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Zoekfilter

zoekfilter

Nieuws, Updates en Acties

Wil je op de hoogte gehouden worden van Nieuws, Updates en Acties op de AquaInfo website? Schrijf je dan hieronder in!