Acanthurus

Het geslacht Acanthurus kent zo’n 40 soorten. De naam Acanthurus is op te delen in twee oud Griekse woorden. Akantha betekent ‘doorn’ en oura betekent ‘staart’. Een verwijzing naar de scalpel op hun staart.

Het geslacht kent veel kleurrijke soorten die niet altijd even makkelijk te houden zijn. Ze zwemmen veel en graag en hebben daarom aardig wat ruimte nodig. Ze zijn daarnaast niet altijd even goed te combineren omdat ze vaak wat agressief kunnen zijn naar andere vissen toe.

Scalpel

Net als alle soorten binnen de familie hebben de leden van het geslacht Acanthurus op de staartwortel een wapen, hun vlijmscherpe scalpel. Deze scalpel wordt gebruikt als verdediging tegen aanvallers. Ze kunnen de scalpel uitklappen en met hun staart in het rondslaan om zo hun aanvaller te verwonden. De scalpel is in feite een aangepaste schub. Aan de scalpel dankt de familie ook zijn naam: Doktersvissen.

Soorten

Hieronder vindt je de lijst met Acanthurus soorten die we nog niet in de database hebben opgenomen. Daaronder, met foto, de soorten die we al wel hebben toegevoegd.

Acanthurus achilles
Acanthurus albimento
Acanthurus albipectoralis
Acanthurus auranticavus
Acanthurus chronixis
Acanthurus gahhm
Acanthurus grammoptilus
Acanthurus guttatus
Acanthurus leucocheilus
Acanthurus leucopareius
Acanthurus maculiceps
Acanthurus monroviae
Acanthurus nigroris
Acanthurus nubilus
Acanthurus polyzona
Acanthurus randalli
Acanthurus reversus
Acanthurus tristis

Paracanthurus hepatus - Picasso Doktersvis

Resultaat 1–12 van de 22 resultaten wordt getoond