Acanthuridae

De familie Acanthuridae, ook wel Doktersvissen genoemd, werd voor het eerst beschreven door de Franse natuuronderzoeker Bernard Germain de Lacépède in 1801.

De naam Acanthuridae is afgeleid van het Griekse woord “akantha”, wat “doorn” betekent, en het Latijnse achtervoegsel “-idae”, dat wordt gebruikt om een familie aan te duiden. Deze naam verwijst naar de scherpe stekels die gevonden worden op de staartwortel (het gebied vlak voor de staart) van vele soorten in deze familie. Deze stekels worden gebruikt voor verdediging tegen roofdieren en als middel om dominantie over andere vissen te doen gelden.

Acanthuridae Geslachten en Soorten

De familie Acanthuridae is een diverse groep zeevissen die zes geslachten en ongeveer 84 soorten omvat.

De zes geslachten binnen de familie Acanthuridae zijn Acanthurus, Ctenochaetus, Naso, Paracanthurus, Prionurus en Zebrasoma. Deze geslachten kunnen van elkaar worden onderscheiden op basis van een verscheidenheid aan fysieke kenmerken, waaronder kleuring, lichaamsvorm en de aan- of afwezigheid van bepaalde stekels.

  1. Acanthurus is het grootste geslacht in de familie en omvat ongeveer 35 soorten. Deze vissen worden vaak aangetroffen in koraalriffen in de Indo-Pacifische regio en staan bekend om hun kenmerkende driehoekige lichaamsvorm en scherpe, scalpelachtige stekels.
  2. Ctenochaetus is een geslacht dat ongeveer 20 soorten doktersvissen omvat, die voornamelijk herbivoor zijn en vaak grazen op algen. Deze vissen staan bekend om hun kenmerkende, langwerpige snuiten en levendige kleuren.
  3. Naso is een geslacht dat ongeveer 17 soorten tangs omvat, die voornamelijk voorkomen in de Indische en Stille Oceaan. Deze vissen staan bekend om hun langwerpige snuit en uitstekende voorhoofden.
  4. Paracanthurus is een geslacht dat twee soorten omvat, de blauwe tang en de palet doktersvis. Deze vissen staan bekend om hun felblauwe kleur en zijn populair in de aquariumhandel.
  5. Prionurus is een geslacht dat ongeveer negen soorten doktersvissen omvat, die voornamelijk in de Atlantische Oceaan voorkomen. Deze vissen staan bekend om hun kenmerkende, driehoekige lichaamsvorm en felle kleuren.
  6. Zebrasoma is een geslacht dat ongeveer 13 soorten tangs omvat, die voornamelijk voorkomen in de Indische en Stille Oceaan. Deze vissen staan bekend om hun kenmerkende, gestreepte kleuring en zijn populair in de aquariumhandel.

Over het algemeen is de Acanthuridae-familie een belangrijk onderdeel van ecosystemen van koraalriffen, aangezien veel soorten herbivoren zijn die helpen de algengroei onder controle te houden en de gezondheid van het rif te behouden. Veel soorten in deze familie worden echter ook bedreigd door overbevissing en aantasting van hun leefgebied, wat de noodzaak benadrukt van instandhoudingsinspanningen om deze belangrijke mariene soorten te beschermen.

Acanthurus leucosternon