Vijverplanten

Een vijver in de tuin kan een waar sierraad vormen. De vijverplanten spelen hierin een belangrijke rol. Ze voegen een groen element toe aan het geheel. In de lente en zomer geven de bloemen kleur aan de tuin en vijver. De planten bieden ook een schuilplaats aan veel insecten, waterdieren en amfibieën zoals kikkers en salamanders.

Je kunt de vijverplanten rechtstreeks op de bodem plaatsen of de planten worden in mandjes op de bodem gezet. Het voordeel van het gebruik van mandjes is dat de vijverplanten niet kunnen gaan woekeren. Het verwijderen en onderhouden van de planten is hierbij ook makkelijker.

Vijverplanten zorgen voor een heldere vijver

Naast het feit dat de planten zorgen voor een natuurlijke uitstraling van de vijver, hebben ze ook een nuttige functie. De bladeren van de planten zorgen voor wat schaduw in het water. Voedingsstoffen zorgen voor de groei van de planten. Doordat de planten wat schaduw geven en de voedingsstoffen uit het water onttrekken, krijgen algen minder kans om te groeien.

Soorten vijverplanten

De planten voor in de vijver worden onderscheiden in verschillende soorten die ieder hun eigen toepassing kennen:

  • Drijfplanten (zorgen voor wat schaduw in het water
  • Oeverplanten/moerasplanten (hiermee creëer je de overgang van oever naar water)
  • Onderwaterplanten
  • Waterlelies (de bloemen van de waterlelie vormen de kroon op de vijver)
  • Zuurstofplanten (zorgen voor voldoende zuurstof voor de dieren in het water)

Vijverplanten Kopen

Je kunt vijverplanten kopen op verschillende plekken. Meestal zijn tuincentra zoals Intratuin maar bijvoorbeeld ook Hornbach rijkelijk voorzien van een groot assortiment. Ook online is de keuze aan planten groot. Belangrijk is wel dat je eerst onderzoekt hoe en waar je een plant neerzet.

Vijverplanten

Toont alle 5 resultaten