Drijfplanten

Tot de drijfplanten worden doorgaans de planten gerekend die vrij op het water drijven. Dit zijn bekende planten zoals kroos, vlotvarens en het watervorkje.

Er zijn ook planten die als het water laag genoeg staat gaan wortelen in de bodem, dit zijn bijvoorbeeld de waterhyacint, mosselplant, eikenbladvarens en Limnobium. De Braziliaanse waternavel en watergenianen beginnen onderwater maar kunnen langs het wateroppervlak verder groeien. Dan hebben we nog een groep planten die met een enkele wortel aan de bodem vastzitten maar verder vrij zweven, zoals hoornblad en blaasjeskruid. Er zal altijd wel wat discussie zijn over deze groepen of het nu wel of geen drijfplanten zijn.

Drijfplanten in het aquarium kunnen meerdere functies hebben. Ze zorgen voor het opnemen van fosfaten en nitraten doordat het snelgroeiende planten kunnen zijn. Sommige vissoorten voelen zich prettiger met een wat beschaduwd gedeelte van het aquarium. andere vissoorten vinden tussen de wortels beschutting of laten hun jongen daartussen opgroeien.

Trapa natans - Waternoot

Toont alle 9 resultaten