Doktersvissen

De Acanthuridae is de familie van de doktersvissen en eenhoornvissen. De familie bestaat uit zeewater vissen die leven in de tropische zeeën, doorgaans rond koraalriffen. Veel van deze soorten zijn fel gekleurd en populaire aquarium vissen.

Deze familie onderscheid zicht door de scalpel vormige schubben, waarvan zich er 1 of 2 zich bevinden aan elke kant van de staart welke gevaarlijk scherp zijn. De rug- anaal en staarvin zijn groot en lopen over bijna de hele lengte van het lichaam. De kleine bekjes hebben een enkele rij tanden waarmee ze grazen in de algen.

Acanthurus leucosternon
Acanthurus leucosternon

Doktersvissen voeden zich soms als solitaire individuen maar vaker reizen en voeden ze zich in scholen. Het samenscholen kan een mechanisme zijn om de zeer agresief verdedigende juffers te overweldigen als ze de kleine territoria van de juffers binnendringen die hun kleine plukjes algen op de koraalriffen fel verdedigen.

De meeste soorten zijn relatief klein en worden maximaal zo’n 15 tot 40 centimer lang. Sommige leden van de Acanthurus familie, een paar leden van de Prionurus familie en de meeste uit de Naso familie kunnen groter worden waarbij de Naso anulatus het grootst wordt. Deze soort kan een lengte bereiken van maximaal 100 centimeter. Deze vissen kunnen in een aquarium redelijk snel groeien, controleer dus de maximale grootte en geschiktheid in je aquarium vóórdat je ze aanschaft.

Etymologie

De naam van de familie is afgeleid uit het Grieks en bevat de woorden akantha en oura, wat zich vrij laat vertalen in “doorn” en “staart”. Dit als verwijzing naar de belangrijkste kenmerken van deze familie, de scalpel die je bij elk lid van deze familie op de staartwortel kunt vinden. In het begin van de jaren 1900 werd deze familie Hepatidae genoemd.

 In het Aquarium

Doktersvissen zijn erg gevoelig voor ziektes in het aquarium. Echter als de doktervis voldoende algen te eten krijgt en het aquarium goed wordt verzorgt zouden ziektes niet vaak een probleem hoeven zijn. Het is doorgaans wel aan te raden nieuwe dieren een periode in quarantaine te houden voordat je ze uitzet in het aquarium.

Volwassen dieren worden doorgaans tussen de 15 en 40 centimeter lang en de meeste groeien redelijk snel, zelfs in aquaria. Wanneer je overweegt om een doktersvis in je aquarium te gaan houden, houdt dan rekening met hoe groot een volwassen dier kan worden. Grotere soorten zoals de populaire Acanthurus leucosternon (bekend uit Finding Nemo), de Naso’s of de Acanthurus lineatus, Acanthurus sohal, Acanthurus coeruleus kunnen tot zo’n 40 centimeter uitgroeien en hebben voldoende zwemruimte en schuilplaatsen nodig.

Er wordt ook vaak aanbevolen om de agressieve doktersvissen als laatste in het aquarium te plaatsen omdat ze territoriaal zijn en bij het beschermen van hun territorium andere vissen mogelijk zouden kunnen aanvallen of zelfs doden.

Doktervissen grazen voornamelijk op macro algen zoals caulerpa en gracillias, hoewel ze in het aquarium ook soms wel vleesachtig voer willen aannemen. Een populaire techniek voor aquarianen is om de macro algen in de sump te laten groeien. Deze techniek is niet alleen economisch aantrekkelijk maar helpt ook bij het verbeteren van de water kwaliteit doordat nitraten worden opgenomen. De groei van de algen kan worden gereguleerd door ze te voeren aan de doktervissen.

Bron: Wikipedia WP:CC BY-SA

Paracanthurus hepatus - Picasso Doktersvis

Resultaat 1–12 van de 30 resultaten wordt getoond