Not Cycling an Aquarium at all

2.6. Een aquarium helemaal niet indraaien

Begrijp me goed, ik raad alle aquariumhobbyisten die een aquarium opstarten aan om zonder vissen in te draaien. Dit is simpelweg de beste manier om een aquarium te laten indraaien met het minste risico voor de vissen.

Maar in tegenstelling tot veel fervente mensen op sociale media HOEF je formeel niet in te draaien. Als je maar een paar vissen aan een aquarium toevoegt en die vissen lichtjes voert, zal het aquarium op natuurlijke wijze gaan functioneren en zal het prima met de vissen gaan. Als ik dit op sociale media suggereer, krijg ik te horen dat ik “gewoon fout”, “barbaars” en “achterhaald” ben.

Je moet beseffen hoe vergevingsgezind Moeder Natuur is. Moeder Natuur draait 99,9% van alle aquaria in, of de hobbyist het aquarium formeel “indraait” of niet. Alleen aquaria die volgens een frequent schema grondig worden gereinigd, kunnen voorkomen dat ze door Moeder Natuur worden ingedraaid.

Toen ik vijftig jaar geleden met de hobby begon, heb ik veel aquaria opgezet voordat ik wist dat er zoiets bestond als indraaien, de stikstofcyclus of nuttige bacteriën. Ik verloor slechts een paar bekende “moeilijke” vissen (neons). Maar ik geloofde er heilig in dat ik heel licht moest voeren en voegde altijd maar een paar vissen tegelijk toe. Dit verklaart waarschijnlijk mijn succes. Natuurlijk zouden de mensen op sociale media zeggen dat ik gewoon “geluk” had, ……. – …….ongeveer 15 keer!

Mylochromis spilostichus - Makokola Reef
Mylochromis spilostichus – Makokola Reef

Een “newbie” kan een nieuw aquarium opzetten en onmiddellijk een paar vissen toevoegen, licht voeren, en meestal lukt dat prima. Dit is de reden waarom zoveel mensen lovende getuigenissen geven over hoe goed een bepaalde “bacterie in een fles” werkt.

Testen tonen aan dat bacteriën-in-een-fles eenvoudigweg niet werken:

2.8. Bacteriën-in-een-fles

Hetzelfde geldt voor het indraaien van een aquarium door een maand lang elke dag chemicaliën zoals Prime of Amquel toe te voegen. Nieuwelingen gebruiken deze chemicaliën bij het toevoegen van een beperkte hoeveelheid vis aan een nieuw aquarium en ze zijn succesvol, dus “duidelijk” werkten deze producten! Er is een oude waarheid in de wetenschap: ‘correlatie is geen oorzakelijk verband’. Hier is een analyse van deze ineffectieve chemische ‘instant start’-producten:

2.9. Chemische “Instant Start”-producten

Naevochromis chrysogaster
Naevochromis chrysogaster

Ammoniaktoxiciteit

Mythbuster: Er bestaat een mythe dat als je een beperkt aantal vissen van behoorlijke grootte toevoegt aan een aquarium dat niet wordt ingedraaid, de vissen een groot percentage van de tijd zullen lijden of sterven. De ammoniaktoxiciteit is sterk afhankelijk van de pH. De meest nauwkeurige manier om de toxiciteit van ammoniak (en nitriet en nitraat) te illustreren is een grafiek die is afgeleid van de ammoniaktoxiciteitsgrafiek van de Universiteit van Florida (Publicatie #FA16, “Ammonia in Aquatic Systems”, Ruth Francis-Floyd). Deze grafiek vertaalt de Seachem Alert dot-test (bovenaan de grafiek) van “ammoniakgas” (NH3) naar de API-test (het hoofdgedeelte van de kaart) van “totale ammoniak” (NH3 + NH4+) wat betreft toxiciteitsniveaus. Het toxiciteitsminimum (het niveau waarop langdurige schade kan optreden) voor een korte periode (een paar dagen of een paar weken) voor ammoniak, nitriet en nitraat in het zoetwateraquarium is als volgt:

pH of the waterAPI Ammonia test in ppmApi nitrite test in ppm
pHAlertAlarmToxicAlarmToxic
6.616641600.52
6.811441100.52
7.08328014
7.2520501.56
7.43123028
7.6282028
7.814102.510
8.00.838312
8.20.6263.5.14
8.40.4243.514
8.60.2512416
Nitrate alarm level is greater than 80 ppm.
Nitrate tocix level is greater than 440 ppm.

Om de grafiek te gebruiken, meet je de pH. Zoek de pH in de linkerkolom. Lees verder over het toxiciteitsniveau met de API-test. Als de pH-waarde 7,6 is en men zich zorgen maakt over ammoniak, moet men “alert” zijn bij 2 ppm en op de dingen letten. Je moet “gealarmeerd” zijn bij 8 ppm API-ammoniak en water verversen, en de vissen zullen beginnen te sterven (“giftig” niveau ) bij 20 ppm van de API-ammoniaktest. Om de API-testkit op die niveaus te kunnen lezen, moet je het water met een factor tien verdunnen en vervolgens de resultaten met tien vermenigvuldigen.

Deze cijfers zullen de meeste hobbyisten choqueren, maar ze zijn accuraat, zoals bevestigd door een groot aantal universitaire artikelen. Vanwege de lage toxiciteit van deze verbindingen kan men met succes beperkte aantallen vissen van behoorlijke grootte toevoegen aan een niet-ingedraaid aquarium. Er zijn enkele kanttekeningen:

  • Het moet een beperkt aantal vissen zijn.
  • Je kunt niet te veel voeren (meer dan 1% van het lichaamsgewicht van de vis per dag).
  • De pH kan niet hoog zijn, omdat ammoniakpieken zeer giftig zijn bij hoge pH’s.
  • De pH kan niet erg laag zijn, omdat nitriet bij een lage pH erg giftig wordt.
Otopharynx tetrastigma
Otopharynx tetrastigma

Het onmiddellijk toevoegen van vissen aan een aquarium, met of zonder “bacteriën in een fles” of chemicaliën zoals Prime of Amquel, KAN HEEL ZELDEN resulteren in langdurige schade aan de visorganen en het immuunsysteem, waardoor de vis vatbaarder wordt voor ziekten en vroegtijdige dood. Maar die waarschuwing moet getemperd worden. Dit is wat bekend staat als een “risicofactor” voor vissterfte. Het is alsof een mens per dag twee biertjes drinkt en tien sigaretten rookt. Een onmiddellijke dood is niet onvermijdelijk. Het is gewoon “riskant”, zoals klimmen zonder touwen.


Startpagina Aquariumscience

Bron: Aquariumscience.org – David Bogert

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Zoekfilter

zoekfilter

Nieuws, Updates en Acties

Wil je op de hoogte gehouden worden van Nieuws, Updates en Acties op de AquaInfo website? Schrijf je dan hieronder in!