Dicrossus filamentosus – Schaakbordcichlide

De Dicrossus filamentosus of Schaakbordcichlide kan het beste in een harem gehouden worden, dus 1 mannetje met meerdere vrouwtjes. Alleen in de broedtijd zijn ze wat agressief.

Herkomst

Amazonegebied, Brazilië.

Uiterlijk

De Dicrossus filamentosus of Schaakbordcichlide kan een lengte bereiken van zo’n 9 centimeter. De flank van deze soort heeft een patroon van zwarte en licht gekleurde vierkanten, net als een schaakbord.

Inrichting

Voor de Dicrossus filamentosus  is een aquarium nodig van minimaal 1 meter. De bak inrichten met dichte beplanting en kienhout zodat er wat schuilplaatsen ontstaan. De bodem moet bestaan uit fijn zand.

Water

Temperatuur: 23-25 graden.
PH: 5,5-6,5
GH: 5-8

Voeding

Als voedsel moet klein levend voer gegeven worden zoals artemia, watervlooien en cyclops.

Karakter

Deze dwergcichlide kan het beste in een harem gehouden worden, dus 1 mannetje met meerdere vrouwtjes. Alleen in de broedtijd zijn Dicrossus filamentosus wat agressief.

De Kweek

De kweek van de Dicrossus filamentosus is vrij moeilijk, het water moet zeer zacht en zuur zijn. Er worden tot zo´n 120 eitjes afgezet en bevrucht op een platte steen, het vrouwtje bewaakt en verzorgt het legsel, het mannetje verdedigt het territorium. Ze zetten bij voorkeur af op een verticaal oppervlak. Als de jongen vrij zwemmen kunnen ze opgekweekt worden met artemia-naupliën.

Video

Auteur

Coby

Copyright foto’s

Blackwater – Amazoona.be

F. Ingemann Hansen – Akvariefotografen.com

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

filamentosus

Herkomst

Lengte Minimaal

5

Lengte Maximaal

9

Temperatuur minimaal

23

Temperatuur maximaal

25

pH minimum

5.5

pH maximum

6.5

GH minimum

5

GH maximum

8

Sociaal Gedrag

Broedgedrag

Dieet

Zone

Karakter

1 beoordeling voor Dicrossus filamentosus – Schaakbordcichlide

  1. Chris Eekels

    Dicrossus filamentosus.
    Dit is het juweel onder de dwergcichliden. Als je ze ziet in de aquariumspeciaalzaak zijn het niet de fantastische visjes die het worden als ze opgroeien. Als ze klein zijn hebben ze een licht beige ondergrond met donkerbruine vlekjes om en om in de lengte. Het zijn rustige visjes die je niet met grote of drukke vissen moet houden. Als je aandacht besteedt aan de waterkwaliteit kun je jaren plezier hebben van deze juwelen. Als ze klein zijn is het geslachtsonderscheid best moeilijk te bepalen, maar als ze halfwas zijn ( rond 4-5 cm) krijgen de mannetjes al de mooie verlengde vinnen en de kleine metallic blauw/ groene kleuren op het lijf en in de vinnen. De vrouwtjes krijgen bij de soort filamentosus pas als de eitjes afgezet hebben de vuurrode buikvinnen. Als je meerdere mannetjes hebt zie je ze imponerend naast elkaar door de bak zeilen, de vlekken op de zijkant worden dan 1 lengtestreep. Het is geen beginnersvis. Ze zetten de eitjes op platte horizontale oppervlakken af, het vrouwtje blijft bij de eitjes en het mannetje verdedigd het territorium.

Een beoordeling toevoegen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *