Cichliden

De familie van de cichliden ofwel Cichlidae is een zeer grote familie. Momenteel zijn er zo’n 1650 soorten beschreven maar er zijn al veel meer soorten bekend. er wachten nog zo’n 1400 soorten op een officiële beschrijving en nog elk jaar worden er nieuwe soorten ontdekt. Ze vallen onder de suborder Labroidei samen met Labridae, Pomacentridae en Embiotocidae, allen zeewater vissen.

Anatomie

Alle cichliden hebben in ieder geval één ding met elkaar gemeen. Ze hebben een tweede set kaken (keelkaken of faryngeale kaken). Deze kaken zijn van buitenaf niet zichtbaar. De meeste vissen zuigen hun voedsel naar binnen, cichliden worden door deze keelkaken geholpen om het voedsel naar hun maag te krijgen. De spieren van deze keelkaken kunnen het voedsel van voor in de muil naar achter transporteren of zelfs helpen bij het vermalen van het voedsel zoals bij de slaketende cichliden.

Naast deze keelkaken onderscheiden ze zich verder van de rest van de suborder Labroidei door:

  • Een enkel reukgroefgat aan beide zijden van de kop.
  • Het ontbreken van een bot structuur onder het oog.
  • Een gedeelde laterale lijn in twee stukken, een op de bovenste helft van de flank en een tweede over het midden van de flank vanaf grofweg de helft van het lichaam tot aan de staartwortel (behalve bij Teleogramma en Gobiocichla).
  • Een bijzonder gevormd Otoliet (deel van het binnenoor).
  • De maag komt aan de linker kant uit in de dunne darm in plaats van aan de rechterkant zoals bij de andere familie’s van de Labroidei.

Taxanomie

De indeling in geslachten en soorten is voor de Cichliden familie nog lang niet compleet en uiteraard ook in sommige gevallen problematisch. Er zijn geregeld verschuivingen binnen diverse geslachten omdat de geleerden het niet altijd met elkaar eens zijn.

Binnen de Cichliden familie worden negen sub-families herkend: Astronotinae, Cichlasomatinae, Cichlinae, Etroplinae, Geophaginae, Heterochromidinae, Pseudocrenilabrinae, Retroculinae en Ptychochrominae

Verspreiding en Leefomgeving

Cichliden zijn van oorsprong afkomstig uit het oer continent Gondwana, zo’n 160 miljoen jaar geleden begon dit oer continent uit elkaar te vallen en zo ontstonden Afrika, Zuid-Amerika, Madagaskar en India, dit zijn nog steeds de locaties waar Cichliden het meeste voorkomen. Inmiddels zijn ze ook te vinden in Midden Amerika tot aan de Rio Grande.

Cichliden bewonen voornamelijk zoet water en in mindere mate brak en zoutwater. Er zijn echter wel uitzonderingen van een aantal soorten die voor langere tijd bestand zijn tegen brakwater zoals een aantal Etroplus en Sarotherodon soorten. Alcolapia en Danakilia spannen echter de kroon, zij bewonen Lake Abaeded in Eritrea een zoutwatermeer met een zoutgehalte van zo’n 14,5 gram/liter, een temperatuur van 29 tot 45 graden en een geleidbaarheid van rond de 29.000 microsiemens (zoetwater ergens tussen de 200 en 2000 microsiemens).

Broedgedrag

Door de lange geschiedenis en de omvang van deze familie mag het geen verrassing zijn dat de cichliden familie diverse vormen van broedgedrag laat zien. Sommige vormen van broedgedrag zijn kenmerkend voor de omgeving maar kunnen ook elders zijn ontstaan. Als we bijvoorbeeld kijken naar het uitbroeden van de eieren in de muil van de vrouw dan komt dit bij vrijwel alle Malawi cichliden voor.

De verschillende vormen die ze hebben zijn:

  • Substraatbroeders – de eieren worden op een stuk steen, blad of ander substraat geplakt.
  • Muilbroeders – de eieren worden door de vrouw (of man) in de muil uitgebroed.
  • Larvofiele Muilbroeders – de eieren worden in het open of in een hol gelegd en uitgebroed. De larven worden vervolgens in de muil opgenomen om verder te kunnen groeien.
  • Holenbroeders – de eieren worden in een hol uitgebroed.

Bij sommige cichlide soorten houdt de zorg van de ouders op na het uitkomen van de eieren. Veel andere soorten kennen echter nog een langere nazorg van de ouders. Ze worden bijvoorbeeld nog geregeld terug in de muil genomen ter bescherming tegen rovers andere soorten verplaatsen de pas uitgekomen larfjes van kuil naar kuil op zoek naar microscopisch klein voer.

Conclusie

De Cichliden familie is niet alleen heel groot maar ook heel divers. De grootte, vorm, kleur, kweek en gedrag kent een heel groot scala aan mogelijkheden. Dit maakt cichliden ook heel interessant om te houden in het aquarium. Of je nu houdt van groot, klein, agressief of juist vredelievend: er is voor ieder wat wils.

Cribroheros robertsoni

Resultaat 1–12 van de 525 resultaten wordt getoond