Boehlkea fredcochui – Blauwe Tetra

De Bauwe Tetra of Boehlkea fredcochui komt in Nederland niet vaak voor. Onder de juiste lichtomstandigheden is het echter wel een heel mooi visje om te zien!

Boehlkea fredcochui – Blauwe Tetra

De Boehlkea fredcochui wordt in Nederland niet vaak aangeboden in de winkels, als ze er wel zijn is dit waarschijnlijk onder de Nederlandse benaming Blauwe Tetra of Peru Zalm. Net als de meeste andere karperzalmen is het een echt scholenvisje dat met minimaal 6 soortgenoten gehouden moet worden maar liefst nog met meer. Wanneer de vissen in te kleine groepen worden gehouden zullen ze gestrest en schuw worden. Ook zullen ze dan weinig kleur vertonen.

Het verschil tussen de mannen en vrouwen is moeilijk te zien. De vrouwen zijn iets voller als de mannen waar de mannen iets meer kleur hebben maar het vergt een geoefend oog om het te kunnen zien.

Dit visje is transparant van kleur met meestal een blauwe gloed over zijn lichaam. De rug is over het algemeen wat grijzer dan de rest van het lichaam en de vinnen zijn veelal kleurloos. De vis heeft de vorm van een ”normale” tetra.

Synoniemen: Microbrycon fredcochui

Het Aquarium

Wanneer de bak veel belicht is valt de blauwe gloed van het visje een beetje weg. Om zijn kleuren mooi uit te laten komen kun je de Blauwe Tetra het best houden in niet al te fel verlicht aquarium met wat drijfplanten en een donkere bodem. Op deze manier komt de blauwe kleur het beste tot zijn recht.

Het is een actieve zwemmer, naast wat schuilplaatsen in de vorm van voldoende planten is er dus ook voldoende zwemruimte nodig. Ze kunnen door hun actieve gedrag dan ook beter niet gecombineerd worden met tere soorten of soorten die op hun rust zijn gesteld. Het aquarium hoeft niet heel groot te zijn. Een schooltje kun je houden in een aquarium vanaf 60 centimeter. Een beetje stroming is gewenst.

Voeding

Het actieve gedrag komt ook terug tijdens het voeren. Het zijn zeer actieve eters dus zorg ervoor dat er wat overblijft voor de andere soorten. De blauwe tetra neemt alle soorten voer, zowel vlokvoer als diepvries wordt graag opgenomen. Zorg in ieder geval voor voldoende afwisseling in het dieet.

In de natuur hebben vissen te maken met schommelende temperaturen. Gedurende lange tijd vissen op de minimum of maximum temperatuur houden is niet altijd gewenst en kan de gemiddelde levensduur van de dieren bekorten.

Kweek

De kweek van de Boehlkea fredcochui is niet eenvoudig. De eieren worden afgezet aan de onderkant van brede bladeren. Het is wel zaak de ouders direct na het afzetten uit te vangen aangezien ze na het afzetten rustig hun beginnen met het opeten van hun eigen eieren. De kweek lukt het best bij een wat lagere pH (zacht zuur) waarbij gefilterd wordt over turf. De pas uitgekomen jongen zijn erg klein en kunnen worden gevoerd met pantoffeldiertjes en artemia-naupliën.

Video

Auteur

Rickpad – J. de Lange

Copyright foto’s

Gerry Verrier

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

fredcochui

Synoniemen

Microbrycon fredcochui

Eerstbeschrijving

Jacques Géry

Karakter

Sociaal Gedrag

Broedgedrag

Dieet

Min. lengte aquarium in cm

60

Zone

Herkomst

Landen

,

Ecosysteem

Lengte Minimaal

4

Lengte Maximaal

5

Temperatuur minimaal

22

Temperatuur maximaal

26

pH minimum

6.0

pH maximum

6.5

GH minimum

8

GH maximum

12

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Boehlkea fredcochui – Blauwe Tetra” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *