Inoculate for Cycling

2.11. Inoculeren voor indraaien

De bacteriën die giftig visplas omzetten in een niet-giftige stof worden “nuttige bacteriën” genoemd. Laten we één hardnekkige mythe meteen terzijde schuiven. Nuttige bacteriën groeien ALLEEN op oppervlakken. Ze groeien niet in de waterkolom. Water uit een bestaand aquarium zal dus geen “significante” nuttige bacteriën in een nieuw aquarium “zaaien”.

Maar houd er rekening mee dat er nog steeds enkele nuttige bacteriën zijn die van de oppervlakken van een bestaand aquariumfilter worden verwijderd en in de waterkolom drijven. Ze zullen gewoon niet metaboliseren of zich voortplanten in de waterkolom. Het aquariumwater zal dus een “klein beetje” zaaien.

Labidochromis Mbamba
Labidochromis Mbamba

“Inentingen” zijn materialen die aanzienlijke hoeveelheden nuttige “zaadbacteriën” bevatten, kolonies van bestaande nuttige bacteriën die de cyclus van een nieuw aquarium een vliegende start kunnen geven. Inentingen moeten miljoenen nuttige bacteriën bevatten om effectief te zijn. Er zijn verschillende “inoculaten” die goed werk leveren bij het “zaaien” van een aquarium om in te draaien. Deze ent materialen zijn:

  • “Bruine smurrie” van een gevestigd aquariumfilter
  • Bodem van aquariumplanten
  • Tuinaarde (geen commerciële tuinaarde in zakken)
  • Grond van een potplant
  • Gecomposteerde mest
  • Modder uit een vijver

Commerciële, kant-en-klare, “instant start”- en “bacteriën in een fles”-producten werken niet. Dit werd bevestigd door uitgebreide wetenschappelijke tests met controles. Voeg zoveel van deze inentingen toe als je kunt krijgen. Toen ik mijn aquaria in Florida opzette, gebruikte ik vier van deze inentingen.

Aarde, compost of modder kan gewoon in een sok (of een netzak) worden gedaan, een theelepel tot een eetlepel per 100 liter en de sok meerdere keren per dag in het aquarium worden geperst. Als alternatief kun je het inentingsmiddel gewoon in het filter of het aquarium dumpen en het laten gaan waar het zou kunnen. Denk hier niet te veel over na. Het is geen rocket science.

Melanochromis johanni Vrouw
Melanochromis johanni Vrouw

“Bruine smurrie” van een gevestigd filter

Idealiter kan het opstarten van het aquarium worden gedaan door iets in het aquariumwater te doen dat ‘smurrie’ wordt genoemd, een ‘zaad’-bron van nuttige bacteriën uit een bestaand filter. Het gebruik van deze “smurrie” kan de cyclus verkorten van 4 tot 6 weken tot 4 tot 12 dagen. Deze “smurrie” kan bestaan uit oude bruine, ongewassen aquariumfilterzakken, filterwatten, grind van een ondergrindfilter, spons, keramische ringen, bioballen, wervelbedmedia, enz. Deze “smurrie” is een zeer goede “zaadbron” (inoculant) van de nuttige bacteriën die de ammoniak zullen verwijderen.

Merk op dat we met “gevestigd” een aquariumfiltermedium bedoelen dat al minstens twee maanden op zijn plaats is. Merk ook op dat niet alle “smurrie” gelijk is. “Smurrie” uit biofiltratiemedia of een grindfilter is een veel beter inoculant dan smurrie uit een mechanisch filter. Het bruine water dat ontstaat door het uitknijpen van een sponsfilter of het roeren van wat aquariumgrind in een onder-grindfilter is waarschijnlijk de beste “smurrie” die je kunt krijgen.

Ook is het belangrijk om deze bruine smurrie ‘vast te laten zitten’ op een plek waar er een goede doorstroming is, zoals op de filtermedia. Als je het gewoon op de bodem van een aquarium laat liggen, zal het niet zo goed werken. Ik blijf in het aquarium roeren als ik bruine smurrie gebruik, ongeveer tien keer per dag. Om ammoniak te oxideren hebben nuttige bacteriën zowel een oppervlak nodig om zich aan te hechten EN een goede stroming over dat oppervlak.

Beste “zaad” voor het indraaien van een aquarium
Beste “zaad” voor het indraaien van een aquarium

Er is een heel interessant idee dat onlangs op het toneel is verschenen. De website Angelsplus.com heeft wat een uniek product lijkt te zijn. Ze hebben sponsfilters die in hun aquariums zijn ingedraaid te koop. De sponzen bevatten de “bruine smurrie” die ideaal is voor het opstarten van een nieuw aquarium. Dit “Actieve Sponsfilter” vind je in hun catalogus onder filters. Dit is een geweldig idee! Het enige nadeel is dat ze slakken in hun aquarium hebben, dus je krijgt slakken mee met het ingedraaide filter.

Merk op dat velen zeggen dat een gebruikt filter ziekten met zich meebrengt en een nieuw aquarium zal vervuilen. In zekere zin is dit waar. Maar de ziekteverwekkers waar we het hier over hebben zijn bijvoorbeeld de columnarisbacteriën. Deze bacteriën zijn aanwezig in de meeste aquariums en op de meeste vissen. Ze zijn wat men ‘alomtegenwoordig’ noemt. Ze zijn overal te vinden. Het is dus onmogelijk om ze uit welk aquarium dan ook te houden.

Een ziekteverwekker zoals Witte stip zal over het algemeen niet in een filter worden aangetroffen, tenzij er in het aquarium een actieve uitbraak van Witte Stip plaatsvindt. Dus als je geen filter uit een ziekenaquarium of quarantaineaquarium gebruikt om een nieuw aquarium te zaaien, zou alles in orde moeten zijn.

Houd er rekening mee dat het bruine spul uit aquariumgrind in een aquarium zonder ondergrindfilter of bruine algen op decoraties niet zo’n goed inoculatiemiddel is als bruine smurrie uit een filter. Nuttige bacteriën groeien alleen op oppervlakken met een hoge stroomsnelheid, zoals in filters. Er zullen dus niet veel nuttige bacteriën in substraat of decoraties zitten. Maar de bruine smurrie uit aquariumgrind zal veel kleine organismen bevatten die zullen helpen bij het opzetten van een “volwassen” aquarium.

Sciaenochromis fryeri - maleri island
Sciaenochromis fryeri – Maleri island

Bodem van aquariumplanten

Als je geen bron van aquariumfilter “smurrie” hebt, koop dan een of meer aquariumplanten in de aquariumwinkel. Koop alleen planten die in containers komen of uit aquaria die vrij zijn van vis. De potmedia in deze planten bevatten over het algemeen goede kolonies nuttige bacteriën. Zet deze potten in het aquarium en knijp er meerdere keren in. Hierdoor komen de nuttige bacteriën rondom de wortels van de plant vrij.

Tropheus moori
Tropheus moori

Tuinaarde

Een hobbyist die een nieuw aquarium opstart, kan een flinke eetlepel van de donkerste, zwartste grond uit zijn tuin toevoegen. Aarde uit een kamerplantpot is ook erg goed. Gebruik geen commerciële grondmengsels in een zak. Deze in zakken verpakte grond is gesteriliseerd en bevat geen nuttige bacteriën.

Biologische tuingrond bevat vaak grote kolonies nuttige nitrificerende bacteriën. Bijna alle grond bevat aanzienlijke kolonies nuttige bacteriën. Dat is waar onderzoekers hun nuttige bacteriën bestuderen. Eén onderzoeker berekende dat in één gram tuingrond 19 miljoen nuttige bacteriën zaten.

En maak je geen zorgen over pesticiden of herbiciden. Vrijwel alle moderne versies van deze chemicaliën worden binnen één tot twee dagen afgebroken tot onschadelijke stoffen.

Otopharynx lithobates Orange Blaze
Otopharynx lithobates Orange Blaze

Let op: tuingrond bevat veel kleine organismen. Deze organismen zijn vrijwel allemaal zeer nuttig in een aquarium. Kleine afvalwormen zijn bijvoorbeeld nuttig in een aquarium. ze breken overtollig voedsel af voordat ziekteverwekkende bacteriën ervan kunnen smullen. De kans op het aantreffen van een vissen ziekteverwekker in tuingrond is nul.

Merk op dat mensen in een woestijn een probleem hebben met nuttige bacteriën. De lage relatieve luchtvochtigheid doodt nuttige bacteriën in de lucht en de bodem. Het opzetten van een aquarium zonder inenting uit een gevestigd aquarium in de woestijn is dus moeilijker dan elders.

Koop in de woestijn een kleine tropische plant in je plaatselijke supermarkt. Maak de grond in het aquarium nat en knijp hem vervolgens uit in het water. Herhaal dit meerdere keren en plaats de plant vervolgens in het aquarium. Dit zal het water doorgaans een week of twee vertroebelen en vervolgens door de filtermedia worden geabsorbeerd en verdwijnen.

Jewel Cichlid
Jewel Cichlid

Compost

De meeste bouwmarkten hebben in hun tuinafdeling gecomposteerde koeienmest (1-0-0), zoals Black Kow, staan. Een theelepel tot eetlepel per 100 liter hiervan toevoegen aan het aquarium is een uitstekende inenting.

Compost vertroebelt het water en verandert het in een diepe bruine tint. De vertroebeling en het vuil in het water worden binnen één tot twee weken door het filter verwijderd. De bruine kleur heeft een volledige waterverversing nodig om de kleur te verwijderen. Dit is een beslist nadeel van deze methode.

OB Aulonocara
OB Aulonocara

Vijver modder

Er is een ander type inoculatie dat heel goed werkt voor aquaria. Dit is het bruine afval en de modder die in vijvers en beken wordt aangetroffen.

Toen ik 13 jaar geleden voor het eerst met mijn aquaria in Florida begon, ging ik bewust op pad en haalde ik wat bruin schuim en modder uit een plaatselijke vijver. Ik stopte het in mijn eerste aquarium, samen met aarde van een potplant, Black Kow-gecomposteerde koeienmest en een halfvolle pot met oud K2-filtermedia (gevuld met bruine smurrie) die ik uit Arizona had meegenomen. Ik deed dit om iets dat ‘biodiversiteit’ heet in mijn bruine filter smurrie te krijgen. Biodiversiteit is de sleutel tot een stabiel, gezond aquarium. De populatie van deze bruine smurrie in dit eerste aquariumfilter heeft al mijn volgende aquariumfilters geënt.

Een manier om deze biodiversiteit toe te voegen is door theelepels vijvermodder in een sok te doen. Plaats de sok in het filter van het nieuwe aquarium en laat hem een maand of twee staan. Eenvoudig! Of je kunt het allemaal rechtstreeks aan het aquariumwater toevoegen. Of je kunt het in het substraat begraven. Over een maand of twee kun je niet eens meer zien dat je iets hebt toegevoegd. Dit is een inenting voor “nuttige organismen”, kleine protozoa en metazoaire carnivoren. Deze organismen zijn erg belangrijk voor de gezondheid van het aquarium. Via deze link gaan we hier dieper op in:

2.14. Het volwassen aquarium

Otopharynx lithobates Walteri
Otopharynx lithobates Walteri

Vis poep

Veel mensen zijn behoorlijk ‘succesvol’ door vissen in het aquarium te plaatsen en het aquarium ‘in te draaien met vissen’. Vispoep bevat soms een aantal nuttige bacteriën en kan een aquarium in slechts veertien dagen ‘indraaien’. Maar de meeste van de keren dat ik een aquarium indraaide met vissen (lang geleden), duurden vier tot zes weken om “in te draaien”.

Het probleem met dit ‘indraaien met vissen’ is de definitie van indraaien. Velen beschouwen indraaien als ‘klaar’ als er geen ammoniak meer in het water van een aquarium met vissen zit. Omdat enkele vissen slechts kleine hoeveelheden ammoniak uitstoten, kan dit vrij snel gebeuren. Maar “lang geleden” beschouwde ik een aquarium ingedraaid als het water helder werd. En helder water duurt veel langer. Omdat ik nu alleen maar visloos indraai, beschouw ik de cyclus als voltooid als 2 ppm ammoniak in minder dan 24 uur wordt omgezet in nitraat.

Otopharynx Lithobates Black Orange Dorsal
Otopharynx Lithobates Black Orange Dorsal

Hoe de indraai cyclus vordert

Als je een van de vier hierboven genoemde inentingen gebruikt, zul je merken dat er meestal geen nitriet aanwezig zal zijn als je het water test. Dit komt omdat zonder inenting de nitrietetende bacteriën pas beginnen te vermenigvuldigen NADAT de ammoniak-etende bacteriën actief ammoniak beginnen te metaboliseren. Maar bij goed inenten zijn er direct een flinke hoeveelheid nitrietetende bacteriën aanwezig. Nitriet wordt dus direct omgezet in nitraat. En er komt geen nitriet naar voren in de tests.

Mikrogeophagus ramirezi - German Blue Ram
Mikrogeophagus ramirezi – German Blue Ram

Bacteriën-in-een-fles

Commerciële ‘bacteriën-in-een-fles’-producten werken simpelweg niet als inenting. Dit werd door middel van testen geverifieerd. Uit de test bleek dat een elftal veelvoorkomende bacteriën in een fles waardeloos zijn.

Bij deze test werden 14 emmers van 20 liter met water- en sponsfilters opgesteld. Er werden veertien verschillende waterbehandelingen gebruikt (waaronder 9 verschillende “bacteriën-in-een-fles”). Twee emmers hadden geen inenting (de “controles”). De opstellingen van twintig liter werden vervolgens ingedraaid met een ammoniumchloride-oplossing van 4 ppm:

Waterbehandelingen en resultaten:

  • Gecomposteerde koeienmest 6 dagen
  • Bruine smurrie van het gevestigde aquariumsponsfilter 8 dagen
  • Tuinaarde 10 dagen
  • Vier controles en elf ‘bacteriën-in-een-fles’-behandelingen, willekeurig van 28 tot 46 dagen

Dit is een eenvoudige test die iedereen kan doen. Interessant. De resultaten kwamen nauw overeen met een ander experimenteel onderzoek uitgevoerd door Broken Aquarium.com. Bij het “met vissen”-onderzoek van Broken Aquarium was de “controle”-cyclus (geen behandeling) na 22 dagen, FritzZyme na 27 dagen en Seachem Stability na 33 dagen. Merk op dat degenen die dit experiment doen met slechts één aquarium, één product en zonder “controle” niet experimenteren.

Metriaclima flavefeminia Chidunga
Metriaclima flavefeminia Chidunga

Verschillende andere onderzoekers kregen vergelijkbare resultaten (zie onderstaande link).

Merk op dat deze test werd herhaald en dat de resultaten zeer goed repliceerden.

BehandelingDagen om in te draaien met toegevoegde fosfaat test 1Dagen om in te draaien met toegevoegde fosfaat test 2Dagen om in te draaien met toegevoegde fosfaat test 3
Mestcompost8812
Sponsfilter Smurrie121014
Zwarte aarde121426
Dr. Tim’s One and Only263422
Glosso droge bacteriën 3046
Seachem Stability323848
Geen behandeling #1324036
Fluval Cycle342856
Tetra Safestart362846
Geen behandeling #2364052
Microbe-lift Special Blend36
Microbe-lift Nite Out3840
Frizyme Turbo Start383256
API Quick Start424448
Aqueon Pure Balls42
Colony483850

Uit de derde test hier bleek dat het toevoegen van fosfaat aan het water vóór aanvang van het indraaien verrassend gunstig is.

Zie deze link voor meer informatie over deze test:

2.8.Bacteriën-in-een-fles

Dragonblood and Red Empress Hybrid
Dragonblood and Red Empress Hybrid

De wetenschap verder uitgediept

Dan is er de wetenschap achter indraaien voor degenen die nieuwsgierig zijn. Deze wetenschap wordt beoordeeld in de volgende links:

2.10. De stikstofcyclus

2.12. Nuttige Bacteriën

2.14. “Volwassen” aquarium

Het onderwerp filtratie en indraaien zijn nauw verwant. Dus als je geïnteresseerd bent om diep in de wetenschap en de berekeningen achter alle aspecten van filtratie te duiken, is het volgende relevant:

6.2. Biofiltratie

6.2.1. Detritus uitgelegd

6.2.2. Bruine Smurrie

6.2.3. Troebel water


Startpagina Aquariumscience

Bron: Aquariumscience.org – David Bogert

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Zoekfilter

zoekfilter

Nieuws, Updates en Acties

Wil je op de hoogte gehouden worden van Nieuws, Updates en Acties op de AquaInfo website? Schrijf je dan hieronder in!