Mikrogeophagus ramirezi – Antennebaarsje

Een van de meest geliefde soorten die in het aquarium gehouden wordt, de Mikrogeophagus ramirezi of in het Nederlands Antennebaarsje.

()

Mikrogeophagus ramirezi – Antennebaarsje

De Mikrogeophagus ramirezi is in 1948 beschreven door Meyers en Harry. Ze behoren tot de familie Cichlidae. Mikro is afkomstig uit het Grieks en betekent “klein”. Geophagus is op te delen in twee stukken: Geo is afkomstig uit het Grieks en betekent “Aarde”. Phagus is afgeleid van het Griekse Phagein en betekent “eten”. Bij elkaar dus een kleine aardeter. De naam ramirezi werd al voor deze soort gebruikt voordat hij werd beschreven. De naam is ter ere van Manuel Vicente Ramirez. Hij heeft samen met Herman Blass het type exemplaar gevangen. Blass heeft de soort gekweekt en populair gemaakt. Hij gebruikte hiervoor de namen “Ramirezi” en “Ramirezi Cichlid”. De auteurs van de wetenschappelijke beschrijving hebben deze naam voortgezet om verwarring te voorkomen. In het Nederlands wordt hij ook wel Antennebaarsje genoemd, dit is een verwijzing naar de verlengde 2e straal in de rugvin die bij de mannen soms duidelijk zichtbaar is.

Door wat geharrewar met de benaming heeft deze soort al heel wat soortnamen gezien:

  • Microgeophagus ramirezi (schrijfwijze met een C)
  • Apistogramma ramirezi
  • Papiliochromis ramirezi
  • Papilochromis ramirezi

en nu dus als Mikrogeophagus ramirezi.

Beschrijving

Een van de meest geliefde soorten die in het aquarium gehouden wordt, de Mikrogeophagus ramirezi of in het Nederlands Antennebaarsje. Dit visje is een lust voor het oog, vertoont een zeer interessant gedrag en laat ook nog eens alle andere vissen met rust. De Nederlandse naam Antennebaarsje dankt hij aan de verlengde 2e rugvinstraal van het mannetje. De vrouwtjes hebben deze verlenging niet. Zij krijgen zodra ze toe zijn aan het paren een duidelijkere rood/roze buik. Er zijn verschillende kweekvormen in de handel zoals de Longfin en Mikrogeophagus ramirezi Electric Blue varianten die je ook op de foto’s kunt zien.

Mikrogeophagus ramirezi - Antennebaarsje
Mikrogeophagus ramirezi – Antennebaarsje
Mikrogeophagus ramirezi - Electric Blue - Yellow Head
Mikrogeophagus ramirezi – Electric Blue – Yellow Head
Mikrogeophagus ramirezi - Sluierstaart
Mikrogeophagus ramirezi – Sluierstaart

Helaas wordt deze soort vaak verkocht als beginners visje maar daar ben ik het helaas niet mee eens. De pH waarde voor dit visje zou onder de 6 moeten liggen. Dit is doorgaans geen waarde die door beginners wordt aangehouden. Door de veelal te hoge pH is er veel sterfte onder de Mikrogeophagus ramirezi. Wellicht dat een beter alternatief om te houden de Mikrogeophagus altispinosus is, de kleuren daarvan zijn wat subtieler maar het gedrag is net zo leuk om naar te kijken.

Karakter

Je kunt het Antennebaarsje in een koppel houden of beginnen met een groepje. Uit dit groepje zal vanzelf een koppel worden gevormd. Dit koppel zal een territorium vormen die naar verhouding redelijk groot is. Zet dus geen twee mannetjes bij elkaar, tenzij je aquarium groter is dan 1.20 meter. Vrouwtjes kunnen ook strijden om hun territorium.

Houdt ze bij niet al te grote rustige vissen. Je vindt ze voornamelijk in de onderste waterlagen, dit kan wel eens een bedreiging zijn voor bodembewoners zoals Corydorassen.

Biotoop

De eerste exemplaren zijn gevangen in het Orinoco rivieren systeem in Venezuela. Ze komen voor in het afwateringsgebied van de Rio Orinoco in het gebied wat de Los Llanos wordt genoemd (“De Vlaktes”) in Venezuela en Colombia. Dit is een gebied van zo’n 600.000 vierkante kilometer in het oosten van de Andes. Het is een licht hellende tropische graslandvlakte wat doorsneden wordt door riviertjes en stroompjes die uitmonden in de Rio Orinoco. Tijdens het natte seizoen, met name in mei overstromen veel van deze stroompjes wat de omgeving veranderd in een moerasachtige omgeving.

Dieet

Zoals de wetenschappelijke naam al aangeeft is het een kleine aardeter. In het wild neemt de Mikrogeophagus ramirezi een hap zand en zeeft dit door zijn kieuwen op zoek naar wat eetbaars.

Ze lusten klein levend voer zoals witte en zwarte muggenlarven, watervlooien en artemia, ook diepvriesvoer en droogvoer. Afwisselend voeren komt hun kleuren ten goede. Voer op verschillende plaatsen in het aquarium, want ze zijn soms erg traag met eten. Dit is voornamelijk het geval indien ze gehouden worden met grotere of drukkere vissen.

Wildvang dieren weigeren soms om aanvankelijk droogvoer te eten. Doorgaans wennen ze hier in de loop van de tijd wel aan. Hou er in de tussentijd wel rekening mee dat je ze dan voldoende levend voer geeft.

Het Aquarium

Voor de Mikrogeophagus ramirezi is een aquarium nodig van minimaal 60 centimeter. De bak donker inrichten met dichte beplanting en voldoende schuilplaatsen. Wil je het aquarium inrichten zoals ze in het wild ook leven dan kun je op de bodem gebruik maken van zand. Met behulp van wat planten en veel houten wortels en takken maak je donkere plekken en schuilplaatsen. Zorg ook voor een paar platte stenen waarop de eieren kunnen worden gelegd.

Een aantal gedroogde bladeren op de bodem voorziet ze van nog meer schuilplaatsen. De bladeren hebben een aantal bijkomende voordelen.  Ze vormen een voedingsbodem voor eventuele jonge Antennebaarsjes die in het aquarium rondzwemmen. De zuren die de ontbindende bladeren afgeven aan het water zorgen ook voor een beter passende water kwaliteit voor deze tere vissoort.

Ze zijn nogal gevoelig voor de waterkwaliteit, dus regelmatig water verversen. Ze zwemmen in de onderste en middelste waterlagen.

Water

Temperatuur: 25 – 28 graden
PH: 5 – 6
GH: 0 – 4

Zoals gezegd zijn Mikrogeophagus ramirezi gevoelig voor de waterkwaliteit. Een manier om te meten of er niet teveel afvalstoffen in het water zitten is de Redoxpotentiaal.

Kweek van de Mikrogeophagus ramirezi

De kweek van het Antennebaarsje is vrij makkelijk als je mooie gezonde vissen hebt. Zorg dat de ouders van tevoren goed doorvoed zijn. Bij wildvang exemplaren is het overigens wel wat lastiger. Zij willen alleen kweken in heel zacht en wat zuur water.

Het zijn substraatbroeders, het vrouwtje kan haar eitjes (200 stuks) op verschillende plaatsen leggen. Dat kan op een plant zijn, in een kuiltje in de zandbodem, een bloempotje of een steen. Beide ouders verdedigen fel hun nest.

Je kunt het beste een kweekbak gebruiken met een zandbodem, Javamos, wat stenen, zo min mogelijk stroming en gedempte verlichting. Om tussen het substraat op zoek te gaan naar microscopisch klein voer, graven de ouders kleine kuilen. Ze verplaatsen de jonge visjes van kuil naar kuil. Hierbij nemen ze de jongen vaak in hun bek.

De pas uitgekomen jonge Antennebaarsjes zijn vrij klein. Het eerste voer kan daarom bestaan uit infusie of microwormen. Zodra ze iets groter zijn geworden kun je overstappen op verse artemia-naupliën.

Voer de ouders geen watervlooien, want dat kunnen ze aanzien als hun eigen broedsel. Als de ouders geen broedzorg meer vertonen kun je ze uitvangen.

Zie ook dit kweekverslag van de Mikrogeophagus ramirezi: De kweek

Video’s

Auteur

Coby – J. de Lange

Copyright foto’s

J. de Lange
Hristo Hristov

Bronnen

Seriouslyfish.com
fishbase.org
wikipedia.org;

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering / 5. Stemtelling:

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor je was!

Laten we dit bericht verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

Extra informatie

Familie

Onderfamilie

Tribus

Geslacht

Soortnaam

ramirezi

Synoniemen

Apistogramma ramirezi, Papiliochromis ramirezi

Nederlandse Namen

Antennebaarsje

Eerstbeschrijving

George S. Myers

Karakter

Sociaal Gedrag

Broedgedrag

Dieet

Min. lengte aquarium in cm

60

Zone

Herkomst

Landen

,

Ecosysteem

, ,

Lengte Minimaal

6

Lengte Maximaal

7

Temperatuur minimaal

25

Temperatuur maximaal

30

pH minimum

5.0

pH maximum

6.0

GH maximum

4