Corydoras panda

Corydoras panda, een zeer populaire Corydoras soort die niet groter wordt dan 5 centimeter. Vooral de zwarte markeringen maken het een aantrekkelijk visje.

Corydoras panda

Sinds zijn introductie in 1971 in de aquaristiek is deze Corydoras soort zeer populair. Het is dan ook een aantrekkelijk visje met een interessant gedrag. De tekening op zijn kop lijkt wel wat op die van de Panda en dit verklaart wellicht ook zijn populariteit voor een deel.

Ze zijn in 1971 voor het eerst beschreven door Nijssen & Isbrücker.

Beschrijving

Met een lengte van 5 centimeter is de Corydoras panda niet de grootste soort maar ondanks zijn kleine formaat is hij nauwelijks schuw te noemen. Deze vis valt op door zijn twee zwarte vlekken, eentje op zijn kop ter hoogte van zijn oog, en eentje aan het begin van zijn staart. Zijn kleur is meestal wit/beige, dat kan nogal eens verschillen, de rugvin is zwart.

Als er voorin het aquarium wat ruimte wordt vrijgehouden zal de Corydoras panda hier veel te vinden zijn, de bodem aftastend op zoek naar voedsel. Om zijn baarddraden niet te beschadigen is in ieder geval op deze open ruimte een bodem van zand aan te raden. Dit visje kan met zijn kop tot over zijn ogen het zand in duiken, scherp grind zou dan beschadigingen kunnen veroorzaken. Zorg dat het wateroppervlak open blijft, ze gaan namelijk weleens aan het oppervlak ademhalen (darmademhaling, ze slikken de lucht in en persen die dan door de darmen).

De mannen en vrouwen worden ongeveer even groot (5 centimeter), ondanks dat hun uiterlijk hetzelfde is zijn vrouwen toch te herkennen aan de vollere buikpartij, dit is overigens pas te zien als de vissen volwassen zijn.

Biotoop

De Corydoras panda is afkomstig uit de bovenloop van de Amazone in Peru. Ze bewonen daar zowel de zwart- als helder water stroompjes en beekjes. In de lente kan de temperatuur van het water behoorlijk zakken door het smeltwater uit de Andes, de temperatuur kan dan zakken tot zo’n 19 graden Celsius.

Dieet

Net als alle andere Corydoras is de Corydoras panda gek op rode mug, artemia, tubifex, Enchytraeën maar ook alle andere diepvriessoorten worden graag opgenomen. Voertabletten zijn ook geschikt, zolang het voer maar niet te groot is. Deze bodembewoner is een echte alleseter die de restjes van de bodem opscharrelt.

Het Aquarium

Het aquarium hoeft voor de Corydoras panda niet heel groot te zijn. Een minimale lengte van zo’n 60 centimeter voor een schooltje van zo’n 8 stuks is voldoende. Richt het aquarium in met op de bodem fijn (filter) zand. Zorg ervoor dat je op de voorgrond/in het midden wat open ruimte op de bodem hebt zodat ze in het zand kunnen grondelen op zoek naar wat eetbaars.

Daarnaast zijn beschutting in de vorm van planten en bijvoorbeeld kienhout belangrijk. Hier kunnen de Corydoras zich in verschuilen als dat nodig is.

De temperatuur voor de Corydoras panda mag niet te hoog liggen. Houdt ze dan ook op een temperatuur van rond de 20 tot 25 graden. Bij een continue temperatuur die van 25 graden of hoger kan dit de levensduur van deze kleine Corydoras flink verkleinen. Houdt ze dus niet te warm! Iets kouder dan 20 graden kan wel gedurende een korte periode van een paar weken. Hiermee boots je in feite het seizoen na waarmee je het afzetten van eieren kan stimuleren.

Corydoras panda kweek

Gebruik voor de kweek van de Corydoras panda drie mannetjes en één vrouwtje. Zorg dat ze goed doorvoed zijn met zwarte muggenlarven. De eitjes worden in open water bevrucht en afgezet aan ruiten, bladeren, stenen of in Javamos. De eitjes losmaken of samen met het substraat overbrengen naar een kweekbak. De eitjes komen na 2 à 3 dagen uit. Zorg dat de Corydoras panda eitjes niet te fel belicht worden anders raken ze beschimmeld. De jongen kun je opkweken met cyclops of pas uitgekomen artemia-naupliën.

Vervoer van Corydoras

Veel Corydoras soorten hebben een giftig zelfverdedigings mechanisme om te voorkomen dat ze worden opgegeten door grotere vissen. In geval van gevaar kunnen ze de stekels in hun rugvin en borstvinnen uitspreiden en op slot zetten. Hierdoor blijven ze in de bek of keel van de aanvaller steken waardoor een andere vis het wel uit zijn hoofd laat om een Corydoras te willen doorslikken. Ook bij het uitvangen van een Corydoras met een netjes blijven ze geregeld met deze stekels in het netje hangen. Pas op bij het losmaken, als de stekel in je huid komt kan hij gedeeltelijk afbreken en in de huid achterblijven. Deze wondjes zijn pijnlijk en gaan vaak ontsteken.

Naast de puntige stekels kunnen een aantal Corydoras soorten een gifstof afgeven aan het water wanneer ze gestrest zijn of in gevaar verkeren. Bij vervoer in een te kleine hoeveelheid water of teveel Corydorassen in de kleine ruimte kan dit leiden tot snelle sterfte onder de vissen. Vervoer de Corydoras dus bij voorkeur alleen met andere Corydorassen en met niet teveel in één zak. Omdat er nog maar weinig onderzoek naar dit gif is gedaan is niet duidelijk of dit gif vanuit de kieuwen of vanuit de stekels wordt verspreid. Men denkt dat in ieder geval de Corydoras adolfoi, Corydoras arcuatus, Corydoras melini, Corydoras metae, Corydoras panda, Corydoras robineae, Corydoras rabauti, Corydoras atropersonatus, Corydoras sterbai en Corydoras trilineatus over dit gif beschikken maar het is raadzaam ook bij de andere soorten op te letten.

Video

Auteurs

Coby – J. de Lange

Copyright foto’s

Hristo Hristov
Dennis Roelsma

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

Groep

Eerstbeschrijving

,

Karakter

Sociaal Gedrag

Broedgedrag

Dieet

Min. lengte aquarium in cm

Zone

Herkomst

Landen

Ecosysteem

Lengte Minimaal

Lengte Maximaal

Temperatuur minimaal

Temperatuur maximaal

pH minimum

pH maximum

GH minimum

GH maximum

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Corydoras panda” te beoordelen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *