Dwergcichliden

De groep Dwergcichliden is geen vast omschreven groep vissen uit een bepaalde familie. Bij het samenstellen van deze groep vissen wordt meer gekeken naar de grootte van de vissen. De groep Dwergcichliden bestaat uit alle cichliden die niet groter worden dan zo’n 10 tot 12 centimeter.

De verschillende auteurs en websites hebben verschillende ideeën over de maximale lengte en de herkomst van de vissen. Sommigen zien alleen de Zuid Amerikaanse cichliden van minder dan 10 centimeter als Dwerg Cichlide, anderen voegen daar de West Afrikaanse en/of de kleinere Malawi cichliden aan toe.

Wij houden als op deze site de volgende kenmerken aan voor het beoordelen of een soort tot de dwergcichliden behoort of niet:

  • Alle herkomsten
  • Totale lengte inclusief staart tot 10 centimeter
  • Behorend tot de familie Cichlidae

Herkomst van Dwergcichliden

Omdat de maximale lengte doorslaggevend is voor deze groep kunnen Dwergcichliden overal vandaan komen. In Zuid Amerika komen echter veel soorten voor die wat kleiner blijven. Met name het geslacht Apistogramma kent veel klein blijvende cichliden. Een combinatie met Corydorassen wordt vaak afgeraden omdat deze zich niets aantrekken van een eventueel territorium wat door de dwergcichliden gevormd wordt.

Ook in Afrika komen veel Dwergcichliden voor. In West Afrika is de Kersenbuik Cichlide en aanverwante soorten waarschijnlijk de bekendste.

Karakter

Ondank dat dit klein blijvende cichliden zijn, hebben ze wel het pittige karakter van de grotere cichliden. Ze verdedigen hun territorium, eieren of jongen net zo fel als hun grotere familieleden. In lengte zijn het dan weliswaar dwergcichliden, in karakter maken staan ze echter zeker hun mannetje!

Apistogramma elizabethae

Resultaat 1–12 van de 56 resultaten wordt getoond

Resultaat 1–12 van de 56 resultaten wordt getoond