Parachromis motaguensis

De Parachromis motaguensis is kleurrijker dan zijn neef de Parachromis managuensis die veel vaker in de hobby voorkomt. Deze twee soorten lijken heel erg veel op elkaar, de motaguensis heeft echter een hele serie rode stippen op zijn flank die doorlopen tot  de staartwortel.

Parachromis motaguensis

De Parachromis motaguensis maakt deel uit van een kleine familie van 7 leden. De soort is al in 1867 beschreven door Günther en heeft in de loop der jaren al een paar keer een naamswijziging gekregen. Een aantal synoniemen zijn Heros motaguensis, Cichlasoma motaguense, Herichthys motaguense.

Beschrijving

Net zoals zijn familie leden is dit een grote vissoort. De mannen kunnen tot zo’n 30 centimeter groot worden. De Parachromis motaguensis is kleurrijker dan zijn neef de Parachromis managuensis die veel vaker in de hobby voorkomt. Deze twee soorten lijken heel erg veel op elkaar, de motaguensis heeft echter een hele serie rode stippen op zijn flank die doorlopen tot  de staartwortel. De vrouw is zelfs nog mooier gekleurd dan de man.

Het zijn zeer agressieve vissen die alleen samen gehouden kunnen worden met even grote of grotere sterke soorten waarbij ze zich prima staande zullen weten te houden. Alle vissen die in hun grote bek passen zullen uiteindelijk eindigen als voer. Let dus goed op met welke soorten je ze samen houdt.

Het verschil tussen de man en vrouw is te zien aan onder andere de kleur. De man is minder fel gekleurd dan de vrouw en heeft een iets groenigere uitstraling. De mannen zijn ook wat groter dan de vrouwen en de buik en rugvinnen lopen bij de man langer door.

Biotoop

Het leefgebied van de Parachromis motaguensis ligt rond de Motagua rivier in Guatamala en Honduras. Daar bewonen ze de meren en rivieren. Doorgaan houden ze zich op in midden van de stromende rivieren.

Dieet

In het wild voedt deze soort zich voornamelijk met vissen, ongewervelden en insectenlarven. In het aquarium zijn het geen kieskeurige eters. Alles wat ze krijgen aangeboden zullen ze wel eten. Voer ze wel afwisselend bijvoorbeeld witte, zwarte, rode mug, mysis, krekels, wormen, fijn gehakt vlees, garnalen, vis (diepvries of levend). Let wel op dat levend voer wat je elders haalt ziektes in je aquarium kan brengen. Het is dan beter om je eigen voer te kweken.

Het Aquarium

Zoals je aan de afmeting van de vis al wel kunt zien hebben deze vissen een groot aquarium nodig. Naar mijn mening is een aquarium van minimaal 2 meter lengte een aardige start, mits je er niet teveel andere vissen bij houdt. Het aquarium kun je inrichten als een rivier biotoop met stenen, kiezels en bijvoorbeeld grote stukken hout. Dit zijn de onderdelen waar ze in het wild ook de voorkeur aan geven.

Kweek Aquarium en Conditioneren

Om een goed kweekkoppel te krijgen wordt aangeraden om met jonge dieren te beginnen. Zoek een stuk of 10 jonge, kwaltitatief goed en gezonde dieren uit en laat ze samen opgroeien. Kies hiervoor dieren uit van verschillende herkomst zodat je de bloedlijnen mixt en de soort sterk houdt.

Zodra ze sexueel volwassen worden vormen uit deze groep vanzelf koppels. Je kunt deze koppels eenvoudig herkennen omdat ze dan samen agressiever en territorialer worden naar de rest van de groep toe. Vang de rest van de groep uit en ga verder met je kweekkoppel.

Het kweekkoppel zet je het best in een apart kweek aquarium van minimaal 1 meter 50 breed. Richt het aquarium in met op de bodem grind of kleine kiezels en hout waaronder/achter de ouders zich kunnen verstoppen. Ook mogen een paar grote rotsen met een platte kant niet ontbreken. Geef de ouderdieren gewoon goed en afwisselend voer, je hoeft hier eigenlijk niet veel speciaals te doen.

Het afzetten

De man begint het paringsritueel door zijn vinnen wijd uit te spreiden en het vrouwtje zo te verleiden. Zodra het vrouwtje er klaar voor is beginnen ze samen met het schoonpoetsen van een vlak oppervlak, bijvoorbeeld een platte rots. Als ze geen geschikte plek kunnen vinden dan zijn ze niet te beroerd om het hele aquarium te verbouwen totdat ze een plek hebben gegraven die ze wel bevalt. Tijdens het paren en de zorg voor de jongen worden de kleuren van de vissen nog intenser.

De vrouw zal zo’n 1.000 tot 2.000 eieren op het oppervlak afzetten die tijdens het afzetten door de man worden bevrucht. De eieren zijn oranje van kleur en worden door beide ouders zeer fel verdedigd. Als er nog andere vissen in het aquarium aanwezig zijn worden die ver uit de buurt van de eieren gehouden.

Opgroeien van de jongen

De eieren komen na 5 tot 7 dagen uit. De jonge visjes kunnen dan nog niet zwemmen en teren nog op hun eidooier. De ouders verhuizen de jongen naar een kuil die ze van tevoren hebben gegraven. Na nog eens 7 dagen kunnen de jongen vrij zwemmen. Een hele wolk van kleine visjes wordt door beide ouders begeleid en verdedigd.

Je kunt de jongen in het begin voeren met vers uitgekomen artemia en ander klein voer. Zodra ze groot genoeg zijn kun je dit aanvullen met watervlooien, mysis, muggenlarven afhankelijk van hoe groot ze zijn en wat er in de bek past.

Als je jongen wil laten opgroeien is het wel raadzaam om een hoeveelheid jongen uit te vangen. Deze kun je apart laten opgroeien. Hou ze in ieder geval niet bij de ouders. Zodra deze weer aan paren toe zijn worden de bestaande jongen opgegeten. Het heeft ook niet zo heel veel zin om alle 1.000 jongen uit te vangen. Waarschijnlijk heb je er niet voldoende ruimte voor als ze groter worden en de vraag naar dit soort vissen is niet heel groot.

Conclusie

De Parachromis motaguensis is een hele fraaie soort. Het zijn echter wel grote dieren die gezien hun agressie niveau wel de nodige aandacht behoeven bij de keuze van hun mede bewoners. Een groot aquarium met deze dieren en een paar andere grote vissoorten zal wel een blikvanger zijn in je kamer of kantoor!

Video

Auteur

John de Lange

Copyright foto’s

AquaMojo

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

motaguensis

Herkomst

Lengte Minimaal

25

Lengte Maximaal

30

Temperatuur minimaal

20

Temperatuur maximaal

30

pH minimum

6.0

pH maximum

8.0

GH minimum

6

GH maximum

16

Sociaal Gedrag

Broedgedrag

Dieet

Zone

Karakter

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Parachromis motaguensis” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *