Aulonocara
Aulonocara
Van alle Malawi cichliden vormen de Aulonocara een aparte groep. Ze worden ook wel keizerbaarzen genoemd. Er zijn momenteel zo’n 22 officieel beschreven Aulonocara soorten en een heel aantal die nog op een officiële beschrijving wachten.
De naam Aulonocara is een verwijzing naar een van de belangrijkste kenmerken van deze soort namelijk de zijlijnkanalen op hun kop. De naam is op te breken in twee stukken Grieks: aulus betekend Fluit en caras betekend gezicht, een verwijzing naar de op een fluit lijkende zijlijnkanalen.
Op de onderstaande foto is het zijlijn kanaal zichtbaar. Het lijkt op de gaten in een blokfluit.
Aulonocara dieet
In het wild leven Aulonocara boven de zanderige gebieden. Met behulp van hun zijlijnorgaan in hun kop luisteren ze vlak boven het zand naar beweging in het zand. Zodra ze een beweging opmerken in het zand duiken ze met hun kop in het zand en nemen een hap. Het zand zeven ze door hun kieuwen en eten de ongewervelde die zich in het zand bevond.
In het aquarium zijn het geen kieskeurige eters. Al het voer zal doorgaans worden opgenomen. Het zijn van nature carnivoren die ook af en toe wat algen binnen krijgen. Het kan dan ook geen kwaad om af en toe wat spirulina vlokken bij te voeren. De spirulina zal ook bijdragen aan de optimale kleuring van de Aulonocara.
Je kunt ze onder andere voeren met cichliden pellets, vlokken, artemia, watervlooien, zwarte en witte muggenlarven, mysis, in stukken gehakte mosselen en garnalen. Dit kan zowel levend als diepvries voer zijn.
Het Aulonocara aquarium
Voor de Aulonocara kun je het aquarium inrichten met veel zand op de bodem. Als je hiervoor filterzand gebruikt met een maat van 0,4 tot 0,8 dan loop je ook niet de kans dat de bodem dichtslibt.
Aan de randen van het open zand kun je het aquarium verder inrichten met rotsen. Zorg dat er wat kieren, spleten en holen ontstaan waartussen de vrouwen kunnen schuilen om aan de aandacht van de man te ontkomen. Ook broedende vrouwen trekken zich veelal terug tussen de stenen om rust te vinden.
Waterwaardes
Het water in het Malawimeer is overal ongeveer gelijk wat waterwaardes betreft. De temperatuur ligt tussen de 22 en 26 graden Celsius. De pH tussen de 7.5 en 8.5 bij een GH van 12 tot 16.
Medebewoners
Aulonocara zijn niet de sterkste Malawicichliden. Zorg er dan ook voor dat je ze niet samenhoudt in een al te druk en vol aquarium. Mbuna zijn vaak veel feller en sterker dan Aulonocara en ze onderdrukken. Veel vrouwen zien er ook ongeveer hetzelfde uit. Als je meerdere soorten Aulonocara in een aquarium houdt dan zijn kruisingen niet uit te sluiten.
De kweek van Aulonocara
Zoals de meeste Malawi cichliden is de Aulonocara een muilbroeder. De man lokt met trillende bewegingen de vrouw naar een plek in het zand. Hierbij toont hij haar zijn flank en zet zijn vinnen wijd uit. Zodra de vrouw klaar is om te paren beginnen ze met het om elkaar heen draaien. De vrouw legt een ei en draait zich snel om en neemt het ei in haar muil. De man draait met haar mee en wrijft zijn anaalvin met eivlekken voor de kop van de vrouw. Zij hapt naar de eivlekken waarop de man wat hom loslaat. Hiermee worden de eieren in de muil van de vrouw bevrucht.
Na het paren broedt de vrouw de eieren uit. De eieren komen weliswaar na een dag of 3 a 4 uit maar de vrouw houdt de jongen nog in haar muil. Pas na zo’n 3 weken na het paren laat de vrouw de jongen los. In het aquarium moeten de jongen direct voor zichzelf zorgen. Je kunt ze voeren met fijngewreven vlokken, fijn stofvoer, artemia etc.
Resultaat 1–12 van de 21 resultaten wordt getoond
Resultaat 1–12 van de 21 resultaten wordt getoond