Xenotilapia spiloptera
De Xenotilapia spiloptera is in 1975 voor het eerst beschreven door Poll en Steward. Xeno betekent vreemd, tilapia is afgeleid van thiape, het woord voor vis/cichlide in de inheemse Tswana-taal en is ook de verzamelnaam waar deze soort onder valt. Spiloptera komt uit het Grieks en betekent “vlek” en pteryx wat “vin” betekent als verwijzing naar de zwarte stippen op de rugvin. Een synoniem is Xenotilapia spilopterus.
Verspreiding in het meer
De Xenotilapia spiloptera komt voor in het zuidelijke deel van het Tanganyika meer tussen Kapampa, Kongo en Kigoma. Deze cichlide soort houd zich op in de overgangszone van het meer, je vind ze op het zand tussen en op de rotsen.
Beschrijving
De Xenotilapia spiloptera zie je niet vaak in de bekende vis winkels, zelfs in de hobby zijn ze mondjes maat te vinden. De Xenotilapia spilopterus kipilli is voor mij bijzonder omdat deze als enige een gele zoom heeft op de rugvin, anders was ik niet voor deze soort gevallen.
Gedrag en Verzorging huisvesting
De Xenotilapia spiloptera te klein huisvesten met meer dan 1 koppel veroorzaakt agressie op naar soortgenoten. Het houden van deze soort kan in een groep als het aquarium maar groot genoeg is. De Xenotilapia kan ook als koppel gehouden worden. Deze soort bereikt een lengte van 12 cm. Een aquarium vanaf 100 cm kantlengte voor een koppel is prima er kan dan nog aan bijvissen worden gedacht.
Voor de kweek volstaat 80 cm kantlengte voor 1 koppel. De Xenotilapia spiloptera is een biparentale muil broeder. Het vrouwtje broed de eitjes uit waarna de man de jongen over neemt en voor de verdere broedzorg zorgt. Zodra de jongen kunnen zwemmen laat het mannetje de jongen los en bij gevaar neemt hij ze terug tot de jongen groot genoeg zijn om vrij te blijven zwemmen.
Dieet
De Xenotilapia spiloptera voedt zich met muggenlarven, Mysis, Daphnia, vlokvoer zoals OSI tiny bits of zoals gezegd in de boeken met ongewervelden.
Video
Auteur
John Ponsen
Copyright foto’s
John Ponsen
Suephoto.com (niet meer aanwezig)
Bronnen
Ad konings: Back to nature Gids voor de Tanganjika cichlide 1e en 2e druk.
Pierre Brichard’s Book of CICHLIDS and all the other fishes of lake Tanganjika.