Malawi Cichliden

Malawi Cichliden worden vaak in het aquarium gehouden….en dat is niet voor niets. Veel van deze cichliden zijn kleurrijk, niet al te groot en je kunt ze combineren. Nou ja, kleurrijk….vaak zijn de mannen het kleurrijkst. Malawi’s kunnen zelfs met alleen mannen worden gehouden…..al zien we hier in Europa vaak liever een wat natuurlijker aquarium.

Het Malawimeer trekt voor de biologen ook de aandacht. Het herbergt zo’n 1.000 verschillende vissoorten, waarvan de cichliden de grootste groep uitmaken.  Ze noemen het Malawimeer dan ook wel Darwins Speelterrein, omdat het inzicht geeft in het ontstaan van soorten.

Indeling in drie types: Mbuna, Keizerbaarzen en Utaka

In onze vissen database hebben we de Malawi cichliden ingedeeld in drie types. Onderaan deze tekst kun je naar elk van deze types gaan.

Mbuna: Dit zijn de rotsbewonende Malawi cichliden
Keizerbaarzen: Dit zijn de veelal kleurrijke vissen uit het Aulonocara geslacht.
Utaka: Dit zijn de vissen uit de overgangszones en het vrije water. Soms worden de rovers nog apart genoemd, wij scharen ze onder de Utaka.

Dieet

De Utaka en Keizerbaarzen zijn veelal Carnivoren en Omnivoren. Ze eten vis, insecten of larven en krijgen soms wat groenvoer binnen. Bij de Mbuna’s is het heel afhankelijk van wat ze in het wild eten. Sommigen grazen in de algenvelden. Andere Mbuna kammen de algenstrengen en zoeken daarbij voornamelijk naar kleine ongewervelden in de algen en zijn daarmee omnivoren. Er zijn zelf een paar die alleen vleesachtig voer eten of schubben roven van andere vissoorten.

Malawi Bloat

Malawi cichliden die in het wild alleen algen eten, hebben een aangepast darmstelsel. Deze is veel langer dan die van omnivoren of carnivoren. Geef je deze vissen teveel of te vaak vleesachtig voer dan kunnen ze ziek worden. Het vettige voedsel begint dan in hun darmen te rotten met de dood van de vis tot gevolg. Meer daarover vindt je in het artikel Malawi Bloat.

Kweek van Malawi Cichliden

Het kweken van Malawi Cichliden is voor de meeste soorten redelijk eenvoudig. Alle soorten uit het meer leggen eieren, die door de vrouw worden uitgebroed in haar muil. We noemen ze dan ook wel Muilbroeders. Meer over het kweken van Malawi Cichliden vindt je in het artikel: De kweek van Malawi Cichliden.

Het Malawi Cichliden Aquarium

De inrichting van het aquarium is voor vrijwel alle Malawi Cichliden hetzelfde. Neem een aquarium van voldoende grootte. Gebruik op de bodem (filter)zand. Plaats een aantal rotsen waartussen de vrouwen kunnen schuilen. Planten zijn niet nodig en vaak ook lastig te houden. Soms worden taaie soorten als Anubias, Javavaren of Vallisneria gebruikt. De vissen plukken echter vaak aan de planten waardoor deze niet mooi uitgroeien of zelfs langzaam afsterven.

Het water moet regelmatig worden ververst om de afvalstoffen af te voeren. De temperatuur mag liggen tussen de 24 en 26 graden bij een pH tussen de 7.5 en 8.5. Kijk altijd even in onze database voor de specifieke wensen van een soort!

Labidochromis caeruleus - Yellow - Vrouw