Keizerbaarzen

Keizerbaars of Keizerbaarzen is de Nederlandse naam voor het geslacht Aulonocara en valt binnen de familie Cichlidae. Officieel zijn er slechts 22 Keizerbaarzen beschreven maar er zijn nog een heel aantal soorten bekend die nog wachten op de beschrijving.

De naam Keizerbaars

Waar de naam Keizerbaars vandaan komt is niet duidelijk. Vermoedelijk is dit een verwijzing naar de kleurenpracht van vooral de mannen. Ze zijn vaak zeer kleurrijk. Vaak hebben ze wat blauw op de kop maar het lichaam is blauw, geel, rood, of een mengeling van deze kleuren. De vrouwen daarentegen zijn een saai bruin/grijs van kleur.

Karakter

Keizerbaarzen zijn wat milder van karakter dan de drukke en territoriale Mbuna. Je kunt ze dan ook het beste houden in gezelschap met de rustigere en vredelievendere soorten uit het Malawi meer.

Bijzonderheid

In de neus van de Keizerbaars zit het zijlijn orgaan. Ze gebruiken deze om in het zand te zoeken naar prooidieren. Je ziet ze dan ook vaak met hun kop in het zand duiken waarna ze een hap zand door hun kieuwen spoelen.

Geografische varianten

Door de uitgestrektheid van het Malawimeer en doordat sommige gebieden voor de vissen geïsoleerd van elkaar blijven, hebben een heel aantal soorten variaties gekregen. Aulonocara stuartgranti bijvoorbeeld kent veel verschillende herkomsten en kleurslagen.

Kweekvarianten

Omdat Keizerbaarzen in veel verschillende kleuren voorkomen, zijn ze een gewild geslacht om mee te kweken. Er zijn dan ook diverse kweek varianten in de omloop gebracht. Door middel van selectieve kweek en kruisingen zijn hierdoor een heel aantal, veelal kleurrijke, kweekvarianten ontstaan.

Aulonocara baenschi

Resultaat 1–12 van de 20 resultaten wordt getoond