Gymnogeophagus labiatus

De Gymnogeophagus labiatus is een van de aardeters uit Zuid Amerika. Mannen worden maximaal 17 cm lang. Ze zijn niet makkelijk na te kweken.

Gymnogeophagus labiatus

Gymnogeophagus labiatus is in 1870 voor het eerst beschreven door Hensel. De geslachtsnaam Gymnogeophagus is op te breken in drie delen. Gymnos betekent kaal of naakt, een verwijzing naar de schubloze wangen. Daarachter komt Geophagus wat inhoudt dat ze daar op lijken. Geophagus is op te breken in twee woorden. Geo betekent ‘aarde’ en phagus komt van phagein wat ‘eten’ betekent. Dit betekent vrij vertaald ‘Aardeter’. De soortnaam labiatus verwijst naar de karakteristieke dikke lippen van deze soort.

Synoniemen: Geophagus labiatus, Geophagus scymnophilus, Geophagus bucephalus.

Beschrijving

Gymnogeophagus labiatus mannen kunnen een totale lengte bereiken van zo’n 17 centimeter. De vrouwen blijven met 13 centimeter aanmerkelijk kleiner. De mannen ontwikkelen een voorhoofdsbult en zijn wat kleurrijker. Zowel de man als de vrouw ontwikkelen opvallend dikke lippen.

Het is een rustige vreedzame, enigszins schuwe vis, ze verdedigen een klein territorium. Ze kunnen samengehouden worden met andere rustige Zuid-Amerikaanse cichliden.

Herkomst

Het verspreidingsgebied van Gymnogeophagus labiatus omvat onder andere de Rio Grande do Sul, Río Olimar in Uruguay en Rio Santa Maria in Zuid-Brazilië. Ze bewonen daar de heldere snelstromende beekjes boven zand of kiezel.

De water temperatuur in de zomer kan oplopen tot zo’n 30 graden. In de winter koelt het water af tot een graad of 10 Celsius.

Het aquarium

Voor de Gymnogeophagus labiatus is een aquarium nodig van minimaal 1.50 meter. Het aquarium kun je inrichten met harde planten, stenen en kienhout zodat er voldoende schuilplaatsen ontstaan. De bodem moet bestaan uit zand. Ze behoren tot de groep aardeters en zeven het zand door hun kieuwen op zoek naar voedsel deeltjes.

Omdat deze soort afkomstig is uit snelstromende wateren, stellen ze een krachtig filter met veel stroming zeker op prijs. Ververs ook regelmatig het water om de vissen gezond te houden.

Ze hebben in de winter een wat koelere rustperiode nodig tot zo’n vier maanden. Een onverwarmt aquarium op een koele plaats voldoet prima.

Water

Temperatuur: 23-25 graden.
PH: 7-8
GH: 5-15

Voeding

Gymnogeophagus labiatus zijn alleseters, als voedsel kan zowel levend voer als diepvriesvoer gegeven worden, zoals muggelarven, watervlooien, mysis, krill, groenvoer zoals spirulina, en als aanvulling droogvoer. Zorg voor voldoende afwisseling.

Kweek van de Gymnogeophagus labiatus

De kweek van de Gymnogeophagus labiatus is vrij moeilijk, er worden ongeveer 30 eitjes op substraat afgezet en bevrucht. Het vrouwtje heeft de broedzorg, zij verzorgt en bewaakt het legsel.

Nadat de eitjes uitkomen neemt ze de jongen in de bek. Na 10 à 12 dagen worden de jongen losgelaten, ze kunnen opgekweekt worden met artemia-naupliën.

Video

Auteur

Coby
John de Lange

Referenties

Datz 2/2010 – pagina 8-13
Fishbase

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

labiatus

Synoniemen

Geophagus bucephalus, Geophagus labiatus, Geophagus scymnophilus

Eerstbeschrijving

Reinhold Friedrich Hensel

Karakter

Broedgedrag

Dieet

Zone

Herkomst

Landen

,

Ecosysteem

, , , ,

Lengte Minimaal

13

Lengte Maximaal

17

Temperatuur minimaal

23

Temperatuur maximaal

25

pH minimum

7.0

pH maximum

8.0

GH minimum

5

GH maximum

15

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Gymnogeophagus labiatus” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *