Algeneters
Algeneters
Vaak worden meervallen omschreven als “algeneters”. Hoewel veel soorten wel tussen de algen schrapen en algen binnen krijgen zijn het niet allemaal algeneters. Sommigen hebben ook vleesachtig voer nodig of moeten ze hun voer van het hout af kunnen schrapen en hebben ze de houtvezels nodig voor hun spijsvertering.
L-nummer vissen
Een groot deel van de soorten die wij algeneters noemen, hebben een zogenaamd L-nummer. De L staat voor Loricariidae, een familie van vissoorten uit Zuid Amerika. Er werden veel nieuwe soorten ontdekt, die niet allemeel direct zijn beschreven. Met de L-nummers kregen ze een tijdelijk nummer. Nadat ze een officiële naam hebben gekregen vervalt officieel het L-nummer, in de praktijk blijft deze vaak nog lange tijd hangen.
Algen in Aquarium
Niet alle Algeneters, eten dus ook daadwerkelijk algen. Hieronder vind je drie soorten die vaak worden gebruikt om algen in het aquarium te bestrijden.
Ancistrus
Met stip op nummer 1 staat de normale Ancistrus. In de winkel worden ze ook wel borstelneuzen genoemd. De mannen ontwikkelen een soort gewei op hun neus om indruk te maken op de vrouwen.
Het zijn doorgaans rustige visjes die het glas poetsen en vrijmaken van puntalg. Ook baardalg wordt door deze algeneter gegeten. Helaas laten ze draadalg met rust.
Siamese Algeneter – Crossocheilus oblongus
De Siamese Algeneter is een uitstekende soort om niet alleen baardalg en puntalg te verwijderen maar ook draadalg. Ze worden alleen wel wat groter dan de Ancistrus. Ze kunnen een maximale totale lengte bereiken van zo’n 25 centimeter! Op lange termijn zijn ze dus alleen geschikt voor de wat grotere aquariums.
Als jong dier leven ze in groepen. Als ze ouder en groter worden, dan worden ze wat onverdraagsaam naar soortgenoten. Op latere leeftijd zijn ze dan ook beter solitair te houden.
Otocinclus affinis – Otocinclus vittatus
Een algeneter voor de kleinere aquariums (Nano-aquariums) is de Otocinclus. In de winkel vind je vaak Otocinclus affinis of Otocinclus vittatus….meestal een van deze namen maar welke soort het daadwerkelijk is weet men vaak niet.
Het is een wat delicaat visje. Plaats ze alleen in een gerijpt aquarium waar ze voldoende eten kunnen vinden. Combineer ze ook niet met al te drukke vissen!
Deze algeneter is gek op bruine algen. Ze eten minder graag baardalg of puntalg. In een Nano aquarium kun je voor die type algen ook wel garnalen gebruiken.
Auteur
John de Lange
Resultaat 1–12 van de 19 resultaten wordt getoond
Resultaat 1–12 van de 19 resultaten wordt getoond