Biotodoma cupido

De Biotodoma cupido is een rustige iets wat ondergewaardeerde vissoort, je kunt ze het beste alleen samen  houden met andere rustige vissen.

Beschrijving van de Biotodoma cupido

Biotodoma cupido werd voor het eerst beschreven in 1840 door Heckel. De geslachtsnaam Biotodoma kan worden opgesplitst in twee woorden. “Bioton’ betekent ‘levend’ en ‘doma’ betekent ‘huis’. Dit is een verwijzing naar volwassen vissen die jongen in hun kieuwen dragen. Momenteel zijn er geen soorten in dit geslacht die dit gedrag vertonen. De soortnaam cupido komt uit het Latijn en betekent ‘verlangen’.

In de aquariumhandel worden verschillende namen gebruikt om de herkomst van die specifieke vis aan te geven. Zo wordt uit Santarém vis geëxporteerd onder de naam Biotodoma cupido Santarém, Biotodoma sp. Red Fin Santarém of Biotodoma Red Fin Tocantins.

Beschrijving

De Biotodoma cupido kan een lengte bereiken van zo’n 13 centimeter. Deze vis heeft een zwarte verticale band over zijn oog. Het lichaam is goudbruin gekleurd, de buik is zilvergrijs, de vinnen hebben een rode gloed. Bij volwassen vissen hebben de vinstralen meer kleur. De mannetjes hebben blauw iriserende glansstrepen op de wangen, de vrouwtjes hebben hier glanzende vlekjes. Onder het einde van de rugvin hebben ze een zwarte vlek.

Herkomst

Guyana, Rio Tapajós Santarém, Amazonegebied.

Inrichting van het aquarium

Voor de Biotodoma cupido is een aquarium nodig van minimaal 1.40 meter. Gebruik grofbladige planten en zet die in een bloempotje in de grond zodat ze niet uitgegraven kunnen worden. Van kienhout en stenen kunnen schuilplaatsen gemaakt worden, als bodem moet men afgerond grind gebruiken zodat de vissen zich niet kunnen verwonden aan de bek.

Water

Temperatuur: 23-25 graden.
pH: 6,5-7,0
GH: 8-12

In de natuur hebben vissen te maken met schommelende temperaturen. Gedurende lange tijd vissen op de minimum of maximum temperatuur houden is niet altijd gewenst en kan de gemiddelde levensduur van de dieren bekorten.

Voeding

De Biotodoma cupido is een alleseter, levend voer zoals muggenlarven, mosselen, garnalen, regenwormen, watervlooien, krill, mysis, ook diepvriesvoer. Groenvoer zoals komkommer, sla, spinazie, wortelen. Droogvoer mag zo af en toe gegeven worden.

Karakter

Het is een rustige, soms agressieve vis en territoriumvormer. Begin met een groepje jonge vissen waaruit zich een goed koppel vormt. Ze zijn samen te houden met kleine tot middelgrote vissen. In een speciaal aquarium kunnen ze hun allermooiste kleuren laten zien.

Kweek van de Biotodoma cupido

De kweek van de Biotodoma cupido is vrij eenvoudig, ze zetten tot zo´n 400 eitjes af, beide ouders hebben broedzorg. Het zijn vrijleggers, kleine kuiltjes in de bodem dienen als afzetplaats. De jongen opkweken met artemia-naupliën.

Video’s

Auteur

Coby

Copyright foto’s

Gert

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

cupido

Synoniemen

Geophagus cupido

Karakter

Sociaal Gedrag

Broedgedrag

Dieet

Zone

Herkomst

Landen

, , ,

Ecosysteem

,

Lengte Minimaal

10

Lengte Maximaal

13

Temperatuur minimaal

23

Temperatuur maximaal

25

pH minimum

6.5

pH maximum

7.0

GH minimum

8

GH maximum

12

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Biotodoma cupido” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *