Corydoras paleatus- Gevlekte Pantsermeerval

Corydoras paleatus is een van de gemakkelijkst te houden Corydoras soorten. Ze zijn zeer robuust en zijn redelijk goed bestand tegen uiteenlopende waterwaardes. Het is wel een scholenvis dus houdt ze met minimaal 6 soortgenoten!

(1 klantbeoordeling)

Corydoras paleatus – Gevlekte Pantsermeerval

Corydoras paleatus is in 1842 beschreven door Jenyns. Hij gebruikte hiervoor exemplaren die door Charles Darwin zijn meegebracht van zijn reis aan boord van de HMS Beagle in de jaren 1831 tot 1836. In het Nederlands worden ze ook wel Gevlekte Pantsermeerval genoemd.

De geslachtsnaam Corydoras bestaat uit twee delen: Cory betekend “helm” en doras betekend “huid”. De naam is een verwijzing naar de dubbele rij beenplaten onder de huid op de flank van dit geslacht. Deze beenplaten fungeren als een soort pantser, vandaar ook de Nederlandse verzamelnaam voor deze groep vissen: Pantsermeervallen. Door het bezit van de beenplaten hebben ze verder geen bescherming nodig waardoor ze geen schubben hebben. Samen met de stekelige voorste rugvinstraal en borstvinstralen vormen ze een lastig hapje voor rovers.

De Franse Ichthyoloog Carbonnier was de eerste die de Gevlekte Pantermeerval in gevangenschap kweekte, dit was al in 1878. Ook nu nog is dit een van de meest gehouden en makkelijk te verkrijgen Corydoras soorten.

Synoniemen: Callichthys paleatus, Corydoras maculatus, Corydoras marmoratus, Corydoras microcephalus, Corydoras paleatus, Silurus quadricostatus.

Beschrijving

Corydoras paleatus vrouwen kunnen een maximale totale lengte bereiken van zo’n 7,5 centimeter. De mannen blijven doorgaans wat kleiner met hun 6,5 centimeter. Hieraan kun je ook het verschil zien tussen de mannen en vrouwen. Mannen zijn wat kleiner maar ook wat slanker gebouwd. Vooral als de vrouwen klaar zijn om eieren af te zetten is de buik van bovenaf gezien veel ronder.

Corydoras verschil man en vrouw. Van bovenaf gezien loopt de buik van de man achter de borstvin terug naar de staart. De buik van de vrouw is wat voller en loopt pas later terug naar de staart. De vorm van de buikvin is bij de man puntig en bij de vrouw afgerond.
Corydoras verschil man en vrouw. Van bovenaf gezien loopt de buik van de man achter de borstvin terug naar de staart. De buik van de vrouw is wat voller en loopt pas later terug naar de staart. De vorm van de buikvin is bij de man puntig en bij de vrouw afgerond.

De grondkleur van de Gevlekte Pantsermeerval is lichtbruin tot brons met daarop donkere vlekken en spikkels. Op de rug zijn vier zwarte vlekken zichtbaar. De eerste aan de basis van de voorste rugvinstraal, de tweede aan het einde van de rugvin. De derde zwarte vlek bevindt zich rond de vetvin en de vierde op de staartwortel.

Onder het juiste licht is soms een reflecterende groene glans te zien. De buik is licht van kleur en heeft geen vlekken. De vinnen zijn doorzichtig maar net als het lichaam voorzien van donkere vlekken.

Zoals alle Corydorassen zwemmen ze voornamelijk rond op de bodem. Wanneer ze gehouden worden in een school van voldoende omvang, trekken ze zich niet veel aan van andere vissoorten. In een te kleine groep worden ze vaak wat schuw en schichtig.

Geluid

Met behulp van de borstvinnen kunnen Corydoras paleatus geluiden produceren. Tijdens het baltsen voordat ze eieren afzetten laten de mannen lange series van pulserende geluiden horen. Deze geluiden maken ze met hun borstvinnen. Alleen de mannen maken deze lange series van geluid. Onder stress maken ze enkelvoudige geluiden. Zowel de mannen als vrouwen en juveniele exemplaren maken deze enkelvoudige geluiden.

Zuurstofhappen

Af en toe schieten Corydoras paleatus naar het wateroppervlak. Ze nemen dan een hap lucht. De lucht persen ze door hun darmen heen. Met hun darmkanaal onttrekken ze zuurstof aan deze lucht. Dit is een aanpassing waarmee ze in ondiepe delen van hun leefomgeving voldoende zuurstof kunnen opnemen. Wanneer het erg warm is en het water nauwelijks beweegt bevat het minder zuurstof.

Hybriden

Een soort die heel erg lijkt op Corydoras paleatus is Corydoras longipinnis. Men heeft lang gedacht dat Corydoras paleatus een veel groter verspreidingsgebied had. Bij de importen zijn beide soorten door elkaar gehaald. De grote kwekers hebben beide soorten gebruikt om grote aantallen van te kweken. Hierdoor is in de handel een hybride vorm ontstaan. Veel aangeboden vissen zijn dus een mengeling van Corydoras paleatus en Corydoras longipinnis. Te herkennen aan de sterk verlengde rug- en borstvinnen.

Biotoop

Corydoras paleatus is afkomstig uit het subtropische zuiden van Brazilië, Argentinië en Uruguay. Ze komen daar onder andere voor in de kust rivieren van zuidelijk Brazilië, het stroomgebied van de rio Paraná, rio de La Plata en rio Uruguay.

Corydoras paleatus herkomst - Klik voor interactieve kaart!
Corydoras paleatus herkomst

De Gevlekte Pantsermeerval leeft dus in subtropische gebieden waar de watertemperatuur wat lager ligt dan in het Amazone gebied. Schliewen tekende in zijn paper in 1992 temperaturen op van zo’n 18 tot 23 graden Celcius.

Het leefgebied waar je ze kunt vinden bestaat voornamelijk uit helder, langzaam stromend water. Dit kunnen kleinere riviertjes en stroompjes zijn maar ook de langzaam stromende delen van bochten in grotere rivieren. De bodem bestaat veelal uit zand of detritus en veel planten

Dieet

In het wild is Corydoras paleatus een omnivoor. Ze eten wormpjes, ongewervelden maar ook plantaardig materiaal.

In het aquarium is het geen kieskeurige eter. Je kunt ze voeren met vlokvoer, granulaat maar ook levend en diepvriesvoer. Ze zijn vooral gek op levende muggenlarven en tubifex. Zorg er wel voor dat voldoende voer de bodem bereikt en niet alles wordt opgegeten door de vissen uit de bovenste en middelste waterlaag.

Aan de vorm van het lichaam en de onderstandige bek is al te zien dat Corydoras paleatus voornamelijk op de bodem leven. Met hun baarddraden woelen ze door de zachte bodem op zoek naar wat eetbaars. Let op dat je bij het inrichten van het aquarium gebruik maakt van een zachte bodem zoals zand. Bij scherp grind kunnen de baarddraden beschadigd raken. Als er dan wat vuil in het grind is blijven zitten raken de baarddraden geïnfecteerd waardoor ze deze kunnen verliezen.

Het Aquarium

Een aquarium vanaf zo’n 80 centimeter is voldoende om een klein groepje van zo’n zes Corydoras paleatus te houden. Dan blijft er op de bodem net voldoende ruimte over voor inrichting of andere bodembewoners. Liever houdt je ze in een wat grotere school van 10 tot 15 exemplaren in een aquarium van 100 centimeter lengte.

Richt het aquarium in met op de bodem (filter) zand. Dit is afgerond zand wat de baarddraden niet kan beschadigen. De overige inrichting kan bestaan uit planten en wat hout waartussen ze wat beschutting kunnen zoeken.

Het is een vredelievende soort die zich voornamelijk ophoudt op de bodem. Ze kunnen daarom uitstekend gecombineerd worden met soorten uit de midden- en bovenlagen. Vermijd alleen soorten die zo groot zijn dat ze een Corydoras als voer zouden kunnen zien. De meeste jagers die proberen een Corydoras door te slikken sterven helaas. Het verdedigings mechanisme met de stekelige borst- en rugvin zorgt ervoor dat ze in de keel blijven steken.

Wat andere bodem bewoners betreft zijn soorten uit de familie Loricariidae een goede keuze. Zij trekken zich meestal niet zoveel aan van Corydoras. Anders is het met dwergcichliden zoals Apistogramma. Corydorassen trekken zich niets aan van het territorium van de Apistogramma’s wat voor veel stress zorgt bij Apistogramma’s.

Waterwaardes

Het leefgebied van Corydoras paleatus ligt in het subtropisch deel van Zuid Amerika. De temperatuur mag daarom wat lager liggen dan je van de meeste Corydoras soorten gewend bent. Je kunt de temperatuur laten schommelen tussen de 18 en 23 graden maar ook een tijdje op een paar graden lager vormt geen probleem. De pH voor deze soort mag liggen tussen de 6.0 en 7.5.

Deze soort is zeer taai. Soms worden ze gehouden in aquariums of zelfs vijvers waar de temperatuur kan zakken tot 8 graden Celsius of nog lager. We adviseren om ze niet bij deze lage temperaturen te houden. Nakweek exemplaren zijn dit niet meer gewend en hebben veel langer de tijd nodig om zich aan te passen aan lagere temperaturen. Hou de temperatuur bij voorkeur boven de 16 graden.

Hou ze ook weer niet te warm. Hou een temperatuur aan van maximaal 25 graden in de zomer. In de wintermaanden kun je de temperatuur gerust behoorlijk laten zakken. Gymnogeophagus komt uit dezelfde regio en ook daarvoor wordt geadviseerd een koudere winterperiode te geven.

Hoe oud kan Corydoras paleatus worden?

In het wild wordt Corydoras paleatus doorgaans niet zo heel oud, maximaal zo’n vijf tot 10 jaar. In het aquarium met de juiste inrichting en waterwaardes kunnen ze een leeftijd bereiken van zo’n 10 tot wel 15 jaar.

Corydoras paleatus kopen

Als je Corydoras paleatus gaat kopen neem dan de tijd om ze rustig te bekijken. Op die manier kun je redelijk zien of ze gezond en sterk zijn:

  1. Bekijk hoe ze er globaal uitzien. Geen vervormingen aanwezig? Zijn alle vinnen en de staartvin nog heel?
  2. Bekijk de baarddraden, zijn deze nog intact?
  3. Is de mond nog heel of is deze beschadigd?
  4. Zijn ze actief, bewegen ze door het aquarium heen?
  5. Is het wildvang? Zijn ze dan wel minstens twee weken in quarantaine geweest?
  6. Koop ze altijd in een groep, het zijn groepsdieren die je niet alleen moet houden!

Vervoer van Corydoras

Corydoras soorten hebben een giftig zelfverdedigingsmechanisme om te voorkomen dat ze worden opgegeten door grotere vissen. In geval van gevaar kunnen ze de stekels in hun rugvin en borstvinnen uitspreiden en op slot zetten. Hierdoor blijven ze in de bek of keel van de aanvaller steken waardoor een andere vis het wel uit zijn hoofd laat om een Corydoras te willen doorslikken.

Ook bij het uitvangen van een Corydoras met een netjes blijven ze geregeld met deze stekels in het netje hangen. Pas op bij het losmaken, als de stekel in je huid komt kan hij gedeeltelijk afbreken en in de huid achterblijven. Deze wondjes zijn pijnlijk en gaan vaak ontsteken.

Gif

Naast de puntige stekels kunnen Corydoras een gifstof afgeven aan het water wanneer ze gestresst zijn of in gevaar verkeren. Bij vervoer in een te kleine hoeveelheid water of teveel Corydorassen in de kleine ruimte kan dit leiden tot snelle sterfte onder de vissen. Vervoer de Corydoras dus bij voorkeur alleen met andere Corydorassen en met niet teveel in één zak.

Het kenmerkende gifafgifteapparaat van een Doradidae meerval. In plaats van gifklieren langs de ruggengraat te vormen, zoals bij andere siluroïde meervallen, wordt het klierweefsel bij Doradidae gevonden in macroscopisch zichtbare aggregaties tussen de achterste vertandingen van de eerste vinstraal van de borst- en rugvin. Afkortingen: s = Vinstraal, ps = posterieure serrae (vertandingen), gt = Gifklier weefsel.
Het kenmerkende gifafgifteapparaat van een Doradidae meerval. In plaats van gifklieren langs de ruggengraat te vormen, zoals bij andere siluroïde meervallen, wordt het klierweefsel bij Doradidae gevonden in macroscopisch zichtbare aggregaties tussen de achterste vertandingen van de eerste vinstraal van de borst- en rugvin. Afkortingen: s = Vinstraal, ps = posterieure serrae (vertandingen), gt = Gifklier weefsel.

De gifklieren van Corydoras bevinden zich in de huid tussen de vertandingen op de voorste vinstraal van de borstvinnen en de rugvin. Wanneer ze door een andere vis worden aangevallen, zetten ze deze vinstralen op slot. De huid rondom deze vinstralen raakt beschadigd waarbij het gif vrijkomt. Zie de bijgaande foto van een meerval uit de Doradidae familie met gelijksoortige gifklieren.

Kweek Aquarium en Conditioneren

In een gemengd aquarium, waar ook andere soorten aanwezig zijn, zetten Corydoras vaak wel eieren af. De eieren worden vaak opgegeten door de ouders en andere soorten. Heel soms heb je geluk en ontsnapt een ei en weet de jonge Corydoras paleatus lang genoeg te leven om volwassen te worden.

Als je succesvol wil kweken met Corydoras paleatus dan kun je ze ofwel de ouders verwijderen na het afzetten of de eieren verwijderen uit het aquarium van de ouders. In beide gevallen heb je een tweede aquarium nodig wat goed is ingedraaid.

Het aquarium van de ouderdieren

Plaats een aquarium van zo’n 50 centimeter lengte. Richt het aquarium in met wat zand, filter en verwarming. Verhoog de temperatuur naar zo’n 23 graden. In het aquarium hang je een Filterborstel, de korte filterborstels met groene en zwarte draden die in Koi filters worden gebruikt zijn prima. Hou van deze filterborstels nog een paar achter de hand, deze heb je tijdens het afzetten nog nodig. Richt de uitstroom van het filter op de filterborstel.

Plaats nu een groepje volwassen Corydoras paleatus. Hou hierbij een verhouding aan van twee mannen op één vrouw.

Voer nu gedurende twee weken de vissen met levend voer zoals zwarte muggenlarven en tubifex. Ververs geen water. De nitraatwaarde mag best oplopen tot zo’n 30 mg/liter. De vrouwen zouden langzaam aan wat dikker en ronder moeten worden.

Het aquarium voor de eieren en jonge visjes

Neem een aquarium van zo’n 50 centimeter en plaats op de bodem zand. Gebruik veel Javamos zodat de uitgekomen jonge Corydoras paleatus kunnen jagen op de eencellige organismen die tussen het mos leven.
Als filter gebruik je het beste een sponsfilter. De jonge visjes lopen dan niet de kans door het filter opgezogen te worden.

Het afzetten

Ververs het water en gebruik daarvoor koud water. De temperatuur van het water mag gerust 5 of zes graden zakken. Dit zet de ouderdieren aan om eieren af te zetten. Herhaal dit proces totdat de ze overgaan tot het afzetten van eieren.

De mannen en vrouwen zwemmen herhaaldelijk omhoog waarbij de mannen de vrouwen achtervolgen. Ze nemen uiteindelijk een T-positie aan. De man pakt met zijn buikvin de baarddraden van de vrouw vast. De vrouw legt een pakketje eieren die ze vasthoudt met haar aarsvinnetjes. De man bevrucht deze eieren. Hierover bestaan twee hypotheses. De man laat zijn homvocht los wat zich een weg baant door de maag en het darmkanaal van de vrouw waarna het de eieren bevrucht. De tweede hypothese is dat het homvocht langs de vrouw wervelt en zo de eieren bevrucht.

De vrouw neemt het pakketje eieren nu tussen de buikvinnen en plakt ze op een geschikte plek vast. De eieren worden doorgaans daar vastgekleeft waar de uitstroom van het filter is gericht. Richt de uitstroom dan ook op de afzetborstel.

Het achterna jagen en eieren leggen en vastkleven duurt enkele uren. Verplaats na een uur afzetten de afzetmop naar het opgroei aquarium en plaats een nieuwe afzetmop. Herhaal dit totdat de Corydoras paleatus klaar zijn met het afzetten van de eieren. Als je meerdere koppels in het aquarium hebt zitten, dan kan het aantal eieren oplopen tot enkele honderden.

Opgroeien van de jonge Corydoras paleatus

Na ongeveer vier dagen komen de eieren uit. De incubatietijd van Corydoras kun je grofweg berekenen met deze formule: 100 gedeeld door de temperatuur is het aantal dagen. By Corydoras paleatus wordt het dan:100 gedeeld door 23 graden is iets meer dan vier dagen.

De jonge Corydoras paleatus zijn heel klein en eten alleen het kleinste voer. De eerste twee dagen teren zen nog op hun eidooierzakje. Daarna kun je beginnen te voeren met microwormen en infusoria. Daarna volgen droogvoer in poedervorm en vers uitgekomen artemia. Zorg dat je meerdere keren per dag voert.

Water kwaliteit is belangrijk dus hevel overgebleven voer af zodat het niet beschimmeld. Doe dit voorzichtig zodat je niet per ongeluk de jonge visjes opzuigt. Als je het water af hevelt in een emmer, dan kun je jonge visjes die toch per ongeluk zijn opgezogen, alsnog uit de emmer redden.

Na een maand of negen zijn de jonge Corydoras paleatus geslachtsrijp. Klaar om voor een nieuwe generatie te zorgen.

Conclusie

Corydoras paleatus is een leuke, vredelievende groepsvis. Ze zijn redelijk redelijk taai en hierdoor ook geschikt voor de beginnende aquariumhouder. De temperatuur waarop ze gehouden moeten worden ligt wel wat lager. Kies daarom voor gezelschap die ook een wat lagere temperatuur nodig hebben. Het zijn grappige diertjes die constant over de bodem scharrelen, zeker in een wat grotere groep trekken ze altijd de aandacht.

Video

Auteurs

John de Lange
G-j van Beek

Copyright foto’s

Angelique

Referenties

Revisionary study of the armored catfish Corydoras paleatus (Jenyns, 1842) (Siluriformes: Callichthyidae) over 180 years after its discovery by Darwin, with description of a new species – Luiz Fernando Caserta TencattMarcelo Ribeiro de BrittoCarla Simone Pavanelli – Neotrop. ichthyol. 14 (01) – 2016
Wright, J.J. Diversity, phylogenetic distribution, and origins of venomous catfishes. BMC Evol Biol 9, 282 (2009). https://doi.org/10.1186/1471-2148-9-282
Sound production and reproductive behaviour of the armoured catfish Corydoras paleatus (Callichthyidae) – Environmental Biology of Fishes 53:183-191,1998. – Inge Pruzsinszky & Friedrich Ladich.
Fishbase
Planetcatfish
U.S. Fish & Wildlife Service
Fishinaquarium.com
Schliewen 1992

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

paleatus

Synoniemen

Callichthys paleatus, Corydoras maculatus, Corydoras marmoratus, Corydoras punctatus argentina, Silurus quadricostatus

Nederlandse Namen

Gevlekte Pantsermeerval

Eerstbeschrijving

Leonard Jenyns

Karakter

Sociaal Gedrag

Broedgedrag

Dieet

Zone

Min. lengte aquarium in cm

80

Herkomst

Landen

, , ,

Ecosysteem

,

Lengte Minimaal

4

Lengte Maximaal

7

Temperatuur minimaal

16

Temperatuur maximaal

23

pH minimum

6.0

pH maximum

7.5

GH minimum

5

GH maximum

19

1 beoordeling voor Corydoras paleatus- Gevlekte Pantsermeerval

  1. Vos

    Beetje drukke zwemmen
    Wel erg mooi van kleur
    Gemakkelijk met anderen vissen

Een beoordeling toevoegen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *