Melanotaenia ogilbyi – Ogilby’s Regenboogvis

Melanotaenia ogilbyi wordt in de Internationale aquarium hobby niet gehouden. Ze worden niet zo heel kleurrijk als andere regenboogvis soorten maar hun markeringen op de vinnen maken veel goed.

Melanotaenia ogilbyi – Ogilby’s Regenboogvis

Melanotaenia ogilbyi hebben een blauwachtige lichaamskleur op de flanken en rug, wat overgaat in witachtig naar beneden toe. Elke horizontale rij schubben op het blauwe gedeelte van het lichaam is gescheiden door een smalle donkere streep. De vinnen zijn blauwachtig tot doorzichtig, de voorste rand van de eerste rugvin en buitenste delen van de tweede buik en anaal vinnen donker bij de mannen. De buik- en borstvinnen zijn doorschijnend. Kan een maximale grootte bereiken van 10 centimeter, maar blijven meestal kleiner dan 8 centimeter.

Melanotaenia ogilbyi is in 1910 beschreven door Weber.

Verspreiding en Leefomgeving

Ze kunnen worden gevonden in zijriviertjes van de Lorentz rivier en stromen ten noorden van Timika, West Papua. De soort werd voor het eerst gevangen uit de Noord-Fluss (Noord rivier), door de Nederlandse ondekkingsreiziger Hendrikus Albertus Lorentz tijdens een expeditie in 1907. De Noord-Fluss rivier werd later hernoemd naar de Lorentz rivier naar Dr. Lorentz. Lorentz nam deel aan drie expedities in Nederlands Nieuw Guinea, op heden West Papua, het westelijke gedeelte van het Nieuw Guinea eiland. De eerste expiditie vond plaats in 1903, en werd geleid door A. Wichmann. Lorentz leidde expedities in 1907 en 1909-1910. De Lorentz Rivier is een van de grote langzaam stromende rivieren van de zuidelijke laaglanden in West Papua en mondt uit in de Arafura Zee vlakbij Agats. De rivier loopt door verschillende grote waterrijke habitats inclusief zoetwater moeras bos, veen moeras bos en mangrove bos. In 1995 verzamelde Gerald Allen exemplaren in de nabijheid van Timika. Ze worden vaak samen gevonden met Melanotaenia goldiei en Pseudomugil novaeguineae.

Opmerkingen

Deze soort is momenteel niet beschikbaar in de internationale aquarium hobby. Zij zijn echter lokaal wel gehouden: “Deze soort wordt enigszins onderschat. In tegenstelling tot andere regenboog soorten zijn ze niet zo kleurrijk. Maar onder de juiste belichting komen mooie en subtiele blauwe en zelfs rode kleuren tevoorschijn. Eenmaal volwassen ontwikkelen ze ook prachtige markeringen op hun vinnen die hen een echte aanwinst voor een aquarium maken. Ze lijken van vergelijkbare habitats als de Melanotaenia splendida rubrostriata te houden. Echter, vind ik ze in de kleinere kreken wat vaker dan Melanotaenia splendida rubrostriata. Dat gezegd hebbende zijn ze in de afgelopen jaren moeilijker te  vinden in dit gebied. In sommige gebieden waar ik ze geregeld tegenkwam kan ik ze niet meer vinden. ” ~ Iain Wilson (2005)

 

Auteur

Adrian R. Tappin – Home of the Rainbowfish

Vertaling

John de Lange

Copyright foto’s

Gerald Allen
Iain Wilson

Literatuur

Allen, G.R. (1991) Field guide to the freshwater fishes of New Guinea. Christensen Research Institute, Madang, Papua New Guinea.

Weber, M. (1910). Neue Fische aus Niederländisch Süd-Neu-Guinea. Notes from the Leyden Museum 32: 225-240.

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

ogilbyi

Herkomst

Landen

Lengte Minimaal

8

Lengte Maximaal

10

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Melanotaenia ogilbyi – Ogilby’s Regenboogvis” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *