3.6. Droog visvoer

Een waarschuwing: het eiwitniveau in het voedsel

De belangrijkste variabele bij het kiezen van commercieel droogvoer is het eiwitgehalte. Hoe hoger het eiwitgehalte in welk voer dan ook, hoe gezonder de vis. Maar dit effect is  NIET  omdat het eten van eiwitrijk voedsel goed is voor een vis. Het effect is eerder te wijten aan wat eiwitrijk voedsel kan doen met het ecosysteem dat zich in elk aquarium bevindt. Voedsel met een hoger eiwitgehalte is een belangrijke factor bij het creëren van kristalhelder water. Kristalhelder water levert op zijn beurt zeer gezonde vissen op.

Lamprologus ocellatus - Gold Shellie
Lamprologus ocellatus – Gold Shellie

Eiwitarm voedsel levert niet direct ongezonde vis op. Het effect ervan is eerder indirect, via een lange reeks van causale effecten:

  • Een eiwitarm voedsel heeft een hoog koolhydraatgehalte
  • Koolhydraten worden slechts voor 50% door de vissen verteerd
  • De onverteerde koolhydraten creëren opgeloste organische verbindingen (DOC’s) met een hoge koolstof-stikstofverhouding
  • Pathogene bacteriën en andere pathogene organismen gedijen goed op DOC’s met een hoge koolstof-stikstofverhouding
  • De groei van deze organismen in de waterkolom resulteert in “dof” of zelfs enigszins melkachtig water
  • Deze ziekteverwekkende bacteriën en andere organismen in de waterkolom vallen de vissen aan.
Mesoheros festae
Mesoheros festae

Nu wil iedereen weten wat eiwitarm voedsel definieert. Voor droog commercieel visvoer zet ik de grens op 45%. Maar het niveau van “45% eiwit” is volkomen willekeurig. In werkelijkheid is er een continuüm tussen 30% en 60%. Een gehalte van 42% eiwit in het droge commerciële visvoer zal niet “ideaal” zijn, maar ook niet zo slecht. Het belangrijkste is de helderheid van het water. Geeft het 42% eiwitrijke voer kristalhelder water? Of geeft het “dof” water of zelfs licht troebel water. Er is hier sprake van een ‘drempel’.

Maar waar de drempel zal liggen, is zeer afhankelijk van een groot aantal variabelen. Zo zou 34% in de ene aquariumopstelling kristalhelder water kunnen geven, terwijl 52% in een andere aquariumopstelling mogelijk “dof” water zou geven. Houd er rekening mee dat als ik commercieel visvoer moet kopen, ik  ALTIJD  het hoogste eiwitgehalte koop dat ik kan vinden.

Hieronder bespreek ik de voedingsvariabelen die rechtstreeks van invloed zijn op de vissen. Dit is met het duidelijke besef dat al deze effecten gering zijn vergeleken met het effect van het eiwitniveau op de gezondheid van de vissen via het creëren van een met ziekteverwekkers gevulde waterkolom.

Mikrogeophagus ramirezi - German Blue Ram
Mikrogeophagus ramirezi

Commerciël visvoervergelijkende analyse

Nu wil elke viseigenaar dat zijn vissen in de best mogelijke gezondheid verkeren. Maar het komt erop neer dat voedsel weinig of geen effect heeft op de gezondheid of de levensduur van aquariumvissen. Er zijn slechts vier enigszins wenselijke kenmerken:

  • Voor een optimale groeisnelheid van jonge exemplaren moet u meer dan 40% eiwit hebben
  • Voor optimale vruchtbaarheid moet je meer dan 10% vet hebben
  • Voor een optimale groeisnelheid van jonge exemplaren moet je minder dan 30% goedkope eiwitten uit bijvoorbeeld sojabonen gebruiken
  • Voor een optimale groei van de jonge exemplaren moeten de eerste paar ingrediënten een soort hele vis of heel vlees met gemalen botten erin zijn, zoals vismeel, hele vis of restproduct van kip.

Maar het moet benadrukt worden dat dit allemaal relatief is. Vissen doen het prima met voedsel dat buiten dit bereik ligt. Uit al het onderzoek zijn verschillen gebleken in de groeisnelheid van jonge vissen en de vruchtbaarheid van vissen met voedsel dat lager is dan deze niveaus. Maar de overlevingskansen van de vissen veranderden niet als de niveaus lager waren dan deze “optimums”.

Pseudotropheus elongatus Chindongo
Pseudotropheus elongatus Chindongo

Dit zijn enkele populaire visvoer merken.

Ingrediënten1234567
Vulstoffen, granen24%36%33%37%39%74%
Vis vlees33%25%16%16%20%25%
Insectenvlees33%
Garnalen, Krill50%37%40%
Groenten, Algen33%47%50%25%
Voedingsstoffen
Koolhydraat21%20%29%37%27%27%35%
Eiwit40%39%43%35%38%45%35%
Vetten5%9%7%4%5%10%4%
As10%13%10%10%11%8%13%
Vezel13%8%2%5%6%3%3%
Vocht10%20%9%9%12%5%10%
Kosten per 450 gram/pond$ 23$ 19$ 14$ 10$ 21$ 13$ 8

1, Top Fin Pro Series Crumbles
2, New Life Spectrum Probiotics
3, Top Fin Color Enhancing Pellets
4, Hikari Cichlid Staple
5, Xtreme Pewee Aquatic Pellets
6, Cobalt Aquatics Shrimp Pellets
7, Hikari Cichlid Excel
Green = beste voer
Geel = niet optimaal voor de kweek
Roze – niet optimaal voor de groei van jonge exemplaren
Blauw = licht negatief effect op alle vissen
Paars = voedsel dat we niet kunnen aanbevelen

Nu vermijd ik elk voedsel met meer dan 50% goedkope vulstoffen erin. Ik zie gewoon geen reden om een ​​hoge prijs te betalen voor iets dat voor meer dan 50% uit tarwe, maïs of aardappelen bestaat. Er is geen onderzoek dat zegt dat dit slechte voedingsmiddelen zijn, maar ik houdt er niet van.

In het onderstaande gedeelte wordt deze analyse uitgevoerd voor in totaal achtendertig commercieel visvoer en wordt de gebruikte wiskunde diepgaander uitgewerkt.

3.6.1. Commercieel droog visvoer verder uitgediept.

Er zijn vele miljoenen dollars gestoken in universitair onderzoek naar het optimale voedsel voor het kweken van commerciële tilapia op viskwekerijen. Er kan altijd op het winstmotief worden vertrouwd om de beste handelswijze te bepalen. In de commerciële aquacultuur, zoals het kweken van tilapia van cichliden, gebruiken ze voedsel dat rijk is aan eiwitten voor het actief kweken van jonge visjes.

Pseudotropheus socolofi
Pseudotropheus socolofi

Als je je vissen een goedkoop, maar kwalitatief hoogstaand droog commercieel voer wilt geven, moet je Purina AquaMax 300 Tilapia Food via internet kopen (verkrijgbaar bij Lakeway Tilapia voor $ 4 per pond). Dit commerciële visvoer is gebaseerd op miljoenen dollars aan universitair onderzoek naar de voedselbehoeften van jonge tilapia cichliden. Je kunt de prijs niet verslaan. En Purina is verantwoording verschuldigd aan de miljardenindustrie in de aquacultuur. Het is heel goed eten tegen een zeer goede prijs.

De meeste aquariumbezitters voeren hun vissen veel commercieel gedroogd voedsel. Vissen kunnen gedijen op vrijwel al het commerciële visvoer, zoals miljoenen hobbyisten kunnen getuigen. De verschillen tussen de merken zijn klein en waarschijnlijk volstrekt onbelangrijk.

Visliefhebbers vragen wat hun favoriete voer is, is hetzelfde als vragen aan een redneck wat hun favoriete pick-up is: Ford, Chevy of Dodge. Het hangt er maar vanaf wiens marketinghype het meest wordt geloofd.

Nu zijn er veel ‘overtuigingen’ als het om visvoer gaat. Sommigen denken dat hoe meer items er op de ingrediënten van een verpakking staan ​​vermeld, hoe beter het eten is. Anderen zweren bij probiotica. Toch zweren anderen bij toevoegingen als vitamines en omega 3-vetzuren. Toch zijn anderen van mening dat “vissen, net als wij, houden van een gevarieerd dieet”. Proberen deze overtuigingen te veranderen is als het gooien van kleine steentjes tegen een bakstenen muur. Het is een nutteloze poging.

Pseudotropheus tropheus
Pseudotropheus tropheus

Om vele redenen zijn de soorten voedsel die worden gevoerd in het huisaquarium zeer onbelangrijk. Herbivoren en carnivoren doen het heel goed op vrijwel elk voedsel. De redenering hierachter wordt dieper uitgewerkt in deze link:

3.1. Onbeduidendheid van voedsel

Voor degenen die meer gegevens willen over de vele mythes over visvoer, klik op deze links:

3.7. Verboden voedsel 

De mythe van een verband tussen eiwitrijke diëten en Malawi Bloat wordt in deze link onderzocht:

3.8. Voedsel en Malawi-bloat

Pseudotropheus perileucos
Pseudotropheus perileucos

Startpagina Aquariumscience

Bron: Aquariumscience.org – David Bogert

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Zoekfilter

zoekfilter

Nieuws, Updates en Acties

Wil je op de hoogte gehouden worden van Nieuws, Updates en Acties op de AquaInfo website? Schrijf je dan hieronder in!