Oxycirrhites typus – Spitssnuit Koraalklimmer

Oxycirrhites typus – Spitssnuit koraalklimmer is intelligent en heeft een leuk karakter. Naar andere soorten zijn ze vredelievend.

Oxycirrhites typus – Spitssnuit Koraalklimmer

De Spitssnuitkoraalklimmer komt voor in de Indo Pacific, Stille Oceaan en Rode Zee. Voor de kust van Oost-Afrika tot Zuid-Japan, Galapagos eilanden en het Great barrier Reef bij Australië, waar hij wordt aangetroffen in ondiep water, al worden er wel vissen gevonden op een diepte van een paar honderd voet. Het is een typische vis die graag jaagt vanuit een hinderlaag.

Prijs

Vroeger was deze vis erg duur en bovendien moeilijk te verkrijgen maar daar is verandering in gekomen en is hij juist nu makkelijk en relatief goedkoop te verkrijgen. Goed nieuws dus, maar daarom wordt deze vis nogal eens als kleine vis aangeschaft voor een te klein aquarium, waar hij niet echt hoort.

Het aquarium

Het is een vis die zich thuis voelt bij grote riffen en grote vissen en behoort in een ruim aquarium waar ze vreedzaam kunnen leven. Het aquarium dient te zijn voorzien van goede pompen die de matige tot sterke stroming kunnen nabootsen. Het aquariumwater moet van hoge kwaliteit en zuurstofrijk zijn. De Spitssnuitkoraalklimmer kan slecht tegen vervuild water, vooral een te hoog nitraat en nitrietgehalte kan funest voor hem zijn. Het water moet zo’n 24 °C zijn met een soortelijk gewicht van 1.022.

Deze vissen kunnen zo’n 11 centimeter lang worden al worden ze in een aquarium vaak niet groter dan 5 cm. Ze hebben een vreedzaam karakter t.o.v. hun medebewoners, al kunnen ze tegen hun soortgenoten nog wel eens agressief zijn. Ze kunnen het beste opschieten met soorten die een stuk groter zijn.

Ze kunnen gehouden worden als single, een koppeltje of echt een grote school afhankelijk van het formaat aquarium.

Oxycirrhites typus - Spitssnuitkoraalklimmer
Oxycirrhites typus – Spitssnuitkoraalklimmer

Koppel

Veel koraalklimmers leven met een harem. De Spitssnuit daarentegen leeft in koppels. Het geslachtsverschil is niet echt goed te zien. Bij volwassen mannen kan men wat meer zwart in de aarsvin zien. Jonge visjes zijn identiek aan de volwassen dieren op het formaat na. Ze worden allemaal als mannetje geboren. Bij de koppelvorming zal de grootste en het dominantste mannetje een vrouwtje worden, in tegenstelling tot veel zeevissen waarbij het er precies andersom aan toe gaat.

Reefsafe en dieet

Ze worden gezien als niet rifsafe maar dat komt omdat ze garnalen op hun menu hebben staan. Ze hebben relatief grote kaken en scherpe tanden die ideaal zijn voor het vangen van schaaldieren dus die moeten ook niet als medebewoners worden geplaatst als je deze wilt behouden. Zelfs poetsgarnalen kunnen ten prooi vallen aan de Spitssnuit koraalklimmer. Maar het goede nieuws is dat ze uitstekend zijn om ongewenste heremietkreeftjes en stuifmeelwormen uit het aquarium te halen. Maar ook krachtige neteldieren als Catalaphyllia-koralen of zee-anemonen kunnen als maaltijd worden gezien.

Houd er ook rekening mee dat andere neteldieren weer geïrriteerd kunnen worden door het “zink”-gedrag van de Spitssnuitkoraalklimmer, waardoor poliepen zich kunnen sluiten. Vandaar dat het belangrijk is om voor een groter aquarium met zorgvuldig gekozen koralen te gaan. Onder de koraalklimmers, is de Spitssuitkoraalklimmer met zijn relatief kleine mond, nog het beste geschikt voor een rifaquarium.

Slechte zwemmer

Het zijn slechte zwemmers en liggen daarom bijna altijd rustig op de bodem, op het koraal of op levend steen. De reden is dat ze geen zwemblaas hebben, dus zal deze vis altijd “zinken” naar de bodem. Zelfs de eieren die ze leggen, zinken direct naar de bodem.

Karakter

De Spitssnuitkoraalklimmer is een vis die weinig last heeft van ziektes zoals witte stip. Als hij eenmaal gewend is aan het aquarium is het een sterke vis waar men lang plezier van kan hebben. Hij is intelligent en heeft een echt eigen karakter. Hij kan soms zelfs dartel zijn. Dus als je ruimte hebt voor een kleurrijke, komische acrobaat in je vreedzame zeeaquarium en heb je geen kreeftachtigen die je wilt behouden, dan is een Spitssnuitkoraalklimmer een echte aanwinst. Het is zeker een dier dat je aandacht vangt.

Video

Auteur

Margie van der Heijden – Ons Natuurgenot Gouda

Copyright foto’s

Rickard Zerpe – CC BY 2.0
John de Lange
Margie van der Heijden – Ons Natuurgenot Gouda

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

typus

Nederlandse Namen

Spitssnuit Koraalklimmer

Karakter

Sociaal Gedrag

, ,

Reefsafe

Ecosysteem

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Lengte Minimaal

9

Lengte Maximaal

11

Temperatuur minimaal

24

Temperatuur maximaal

28

Zoutgehalte minimaal

1022

Zoutgehalte maximaal

1025

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Oxycirrhites typus – Spitssnuit Koraalklimmer” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *