Faxonius durelli – Durel’s Rivierkreeft

Faxonius durelli of Durel’s Rivierkreeft kan over het algemeen goed samengehouden worden met dwerggarnalen.

Faxonius durelli – Durel’s Rivierkreeft

Synoniem: Orconectes durelli
Nederlandse naam: Durels Rivierkreeft

Vermenigvuldiging:
Vrouwtjes van deze soort leggen normaal gesproken slechts eenmaal per jaar eieren. De paring vindt meestal in de herfst bij dalende watertemperatuur plaats.

Aansluitend dienen de vrouwtjes het liefst bij temperaturen rond 10 °C minstens 6 weken te “overwinteren”. Bij weer stijgende temperaturen vindt de ei-afdracht plaats. In water van 18 bis 20 °C draagt het vrouwtje haar kroost dan ongeveer 4 weken met zich mee, tot ze zich tot zelfstandige kleine kreeften ontwikkeld hebben. Geslachtsrijp zijn ze meestal aan het eind van het eerste levensjaar.

Gezelschap:
Deze kreeften kunnen over het algemeen goed met dwerggarnalen samenleven, aan die ze zich niet vergrijpen. Ook kleinere vissen kunnen ter verlevendiging van het bovenste en middelste deel van het aquarium worden ingezet. Vissen, die zich op de bodem oriënteren, dient men liever achterwege te laten.

Tip:
Wanneer u het aquarium volledig afdekt, zorgt u ervoor dat de kreeften niet kunnen ontsnappen. Zelfs een kleine opening om te voeren of een verwarmingskabel, filtertoe- en afvoer worden door de kreeften gevonden.

Belangrijk:
Deze kreeftsoort mag niet in de tuinvijver of andere inheemse wateren worden uitgezet, omdat hij dan ten koste van inheemse diersoorten overleven en zich vermeerderen kan.

Tips voor het op de juiste wijze uitzetten van de dieren:
De zakjes of plastic bakjes minstens 30 minuten gesloten in het aquariumwater laten drijven, zodat de temperatuur langzaam gelijk wordt. Daarna de zakjes of bakjes voorzichtig openen en de dieren met het water in een kleine emmer overdoen en langzaam ongeveer de gelijke hoeveelheid aquariumwater toevoegen, zodat de dieren voorzichtig aan de verschillende wateromstandigheden gewend raken. Na ca. 20 minuten haalt u de dieren voorzichtig uit de emmer en zet u ze in het aquarium uit zonder het water uit de emmer.

Auteur

© BiancaB

Copyright foto’s

Daniel Folds – CC BY-NC 4.0

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

durelli

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Faxonius durelli – Durel’s Rivierkreeft” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *