Procambarus alleni var. Blauw – Blauwe Floridakreeft

De Procambarus alleni of Blauwe Floridakreeft is een zeer opvallende verschijning in het aquarium. Niet samenhouden met kleinere vissen, deze worden opgegeten!

()

Wetenschappelijke naam: Procambarus alleni var. Blauw
Nederlandse benaming: blauwe floridakreeft, everglades-kreeft

Verzorging:
Zandige tot fijnkieselige bodem wordt aangebracht, hoewel procambarus alleni niet zo neigt tot graven. Zware constructies moeten echter direct op de bodem liggen. Zeer belangrijk bij het houden van meerdere aquariumbewoners is het zorgen voor zoveel mogelijk schuilplaatsen, die uit aardewerk buizen, en/of bouwsels uit natuursteen of baksteen kunnen bestaan. Aquariumplanten worden vaak als voeding beschouwd of ook gekapt. Wie niet zonder groen kan, kan het met mos, java-varen en hardere bladsoorten proberen (de kreeften hebben hun individuele voorkeur).
Afgestemd op de zuurstofbehoefte van deze kreeftsoort zal een motorfilter of een luchtaangedreven binnenfilter voor de nodige waterbeweging en vanzelfsprekend ook goede zichtcondities moeten zorgen. Regelmatig water-verversen ondersteunt dit tevens.

Grootte:
Volwassen dieren bereiken een lichaamslengte van 10 cm, geleverd worden jonge kreeften.
Levensverwachting: 3 jaar
Aanbevolen aquariumgrootte: vanaf 54 l inhoud

Waterwaardes:
Temperatuur: 16-30 °C
pH: 6,5 – 8,0
GH: 2 – 20° dGH

Voer:
Alleseters; naast het gebruikelijke speciaal-voer voor kreeften ook censuur en granulaatvoer voor vissen. Belangrijk is loof of zacht hout, dat de kreeften verwerken kunnen. Ook groen-voer, bijvoorbeeld waterplanten, worden geaccepteerd.

Vermeerdering:
de geslachtsverschillen zijn bij alle Cambariden (tot deze soort behoort de blauwe florida kreeft) zeer duidelijk en zelfs bij kleine dieren al zeer goed herkenbaar. Meestal vindt de paring in het geheim plaats, en wordt men eerst op de toekomstige nakomelingen geattendeerd, als men een vrouwtje met eieren onder het achterlijf door het aquarium ziet schuifelen.
De ontwikkeling van het bevruchtte eitje tot zelfstandige jonge kreeft voltrekt zich bij de Procambarus clarkii rivierkreeft binnen drie tot vier weken (24 tot 28 °C). Als het nageslacht de moeder verlaat (tot 300 dieren) moeten de volwassen kreeften uit het aquarium gezet worden omdat zij de jonge kreeften beslist achtervolgen kunnen. Bij voldoende voeding, regelmatige waterverversing en temperatuur tussen 24 en 28 graad is de groei in het begin snel. In de leeftijd van 6 weken is de lichaamslengte al 3-4 cm. De geslachtsrijpheid begint op de leeftijd van 4 maanden.

Gezelschap:
Deze soort dient eigenlijk niet met te kleine vissen of andere kreeftsoorten samen te leven. In grote aquaria kunnen volwassen kreeften eventueel samen met dwerggarnalen gehouden worden.

Tip:
Wanneer u het aquarium volledig afdekt, zorgt u ervoor dat de kreeften niet kunnen ontsnappen. Zelfs een kleine opening om te voeren of een verwarmingskabel, filtertoe- en afvoer worden door de kreeften gevonden.

Belangrijk:
Deze kreeftsoort mag niet in de tuinvijver of andere inheemse wateren uitgezet worden, omdat hij daarin ten koste van andere inheemse diersoorten overleven en zich vermeerderen kan.

Tips voor het op de juiste wijze uitzetten van de dieren:
De zakjes of plastic bakjes minstens 30 minuten gesloten in het aquariumwater laten drijven, zodat de temperatuur langzaam gelijk wordt.
Daarna de zakjes of bakjes voorzichtig openen en de dieren met het water in een kleine emmer doen en langzaam ongeveer de gelijke hoeveelheid aquariumwater toevoegen, zodat de dieren voorzichtig aan de verschillende wateromstandigheden gewend raken.
Na ca. 20 minuten haalt u de dieren voorzichtig uit de emmer en zet u ze in het aquarium uit zonder het water uit de emmer.

Auteur

BiancaB

Copyright foto’s

Garnalenkwekerij Drenthe

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering / 5. Stemtelling:

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor je was!

Laten we dit bericht verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

alleni