Boraras brigittae – Chili Rasbora

Boraras brigittae of Chili Rasbora stelt maar weinig eisen aan de inrichting van het aquarium. Het hoeft uiteraard geen groot aquarium te zijn.

Boraras brigittae – Chili Rasbora

Boraras brigittae is in 1978 officieel beschreven door Vogt. Ze behoren tot de familie Danionidae ofwel de Danio’s. Deze familie is weer onderverdeeld in onderfamilies. Boraras brigittae behoort tot de onderfamilie Rasborinae.

De geslachtsnaam Boraras is een anagram van Rasbora, een verwijzing naar de omgekeerde ratio tussen de vinstralen van de buik- en staartvinnen van deze soorten. De soortnaam brigittae is ter ere van de vrouw van Dieter Vogt, Brigitte. In het Nederlands worden ze ook wel Chili Rasbora of Mosquito Rasbora genoemd.

Het geslacht Boraras kent slechts zes soorten. Allen zijn ze klein van stuk. Boraras brigittae lijkt het meest op Boraras urophthalmoides. Deze blijft zelfs wat kleiner en is minder fel gekleurd. Je kunt ze het beste uit elkaar houden door te kijken naar de streep op de flank en de stip op de staartwortel. De streep bij Boraras brigittae is wat rommelig en de stip op de staartwortel is niet aanwezig of veel minder duidelijk dan die van Boraras urophthalmoides.

Beschrijving van de Chili Rasbora

Met een totale maximale lengte van 3 centimeter blijft de Chili Rasbora erg klein. De visjes zijn prachtig rood van kleur.

Over het lichaam loopt een zwarte dwarsband, en de staart is doorzichtig met rode punten op de onderste en bovenste vinstraal. Deze rode punten zijn ook zichtbaar op de uiteinden van de rug- en anaalvinnen. De vinnen hebben tussen deze rode punt en het lichaam een zwart streepje op de voorste vinstraal.

Het verschil tussen de mannen en vrouwen is te zien aan de iets rondere vorm van de vrouwen, ze zijn ook iets groter dan de mannen. De Chili Rasbora mannen zijn weer wat feller gekleurd dan de vrouwen.

Levensduur

Ondanks de geringe afmeting van dit visje kunnen ze toch redelijk oud worden. Met een goede verzorging en de juiste omstandigheden worden ze maximaal zo’n vier tot acht jaar oud.

Boraras brigittae - Chili Rasbora
Boraras brigittae – Chili Rasbora

Biotoop

Boraras brigittae is alleen te vinden in Indonesië, ze komen voor in het zuidwesten van Borneo. Ze bewonen daar het zwartwater van de oude turfmoerassen. Dit water krijgt een thee kleur van de tannines die lekken uit het organisch materiaal in en op de bodem. Doordat de bodem bestaat uit turf, is het water erg zacht en zuur.

Dieet

In het wild jaagt Boraras brigittae op kleine prooidieren als insecten, larven en wormpjes. In het aquarium is het geen kieskeurige eter. Zolang het voer in zijn bekje past wordt het wel gegeten. Klein droogvoer, diepvries- en levendvoer staan allemaal op het menu. Regelmatig verse artemia is een goede keuze als je de kleur van Chili Rasbora optimaal wil houden. Ander levend voer zoals watervlooien wordt graag gegeten.

Het aquarium

Deze visjes stellen maar weinig eisen aan de inrichting van het aquarium. Het hoeft uiteraard geen groot aquarium te zijn. Richt het aquarium in met een donkere bodem en wat planten. Het aanbrengen van wat drijfplanten is ook aan te raden om de kleur van de vissen mooier uit te laten komen.

Boraras brigittae is een wat schuw visje. Ze hebben de neiging zich te verstoppen in een te fel verlicht of druk aquarium. Het is daarom beter om ze te houden in een wat minder fel verlicht aquarium. Filteren over turf of elzenproppen maakt het water wat donkerder en laat de kleuren ook wat beter naar voren komen. Dit zorgt er ook voor dat het water wat zachter en zuurder wordt.

Om zich veilig te voelen heeft de Chili Rasbora soortgenoten nodig. In het wild leven ze dan ook in scholen. Hou ze dan ook in een school vanaf acht  exemplaren maar liever nog veel meer. Ze zijn dan eerder geneigd om naar voren te komen en natuurlijk gedrag te laten zien.

Water

De temperatuur van het water mag liggen tussen de 20 en 28 graden, de pH tussen de 4.0 en 7.0. Ze houden niet van veel stroming. Door hun geringe omvang raken ze dan teveel energie kwijt aan het zwemmen. Hou dan ook rekening met de filtratie en doe dit dusdanig dat er geen sterke stroming ontstaat.

Biotoop aquarium

Een biotoop correct aquarium kan worden ingericht met wat (filter) zand op de bodem. Richt het aquarium verder in met wat takken en hout. Creeër met het hout wat donkerdere delen in het water. In het wild leven ze voornamelijk in zwartwater met weinig planten maar wel met overhangende takken.

Plaats op de bodem wat gedroogde bladeren. Deze bladeren kleuren het water wat donkerder. Een tweede voordeel van de bladeren is het ontstaan van infusoriën. Kleine levende diertjes die tussen de bladeren leven en een voedselbron vormen voor de Chili Rasbora. Je kunt de bladeren na een paar weken vervangen of je laat ze gewoon liggen totdat ze geheel zijn ontbonden.

Planten die deze omstandigheden wel aankunnen zijn Javamos, Javavaren of Cryptocoryne soorten.

Geschikte medebewoners

Het is het beste om deze minivisjes in een speciaalaquarium te houden. Grotere vissen zien de Chili Rasbora al snel als voer. Wil je ze perse bij andere vissen houden, kies dan voor kleine visjes van vier tot maximaal vijf centimeter lengte, of kies voor kleinblijvende garnalen.

Kweek van Boraras brigittae – Chili Rasbora

De Chili Rasbora is een vrijlegger. De eieren worden doorlopend tussen de planten afgezet. Elke dag zetten ze een paar eieren af.

In een aquarium waar de ouders nog bij zitten, eten de ouders en andere vissen de meeste eieren op. Ook de pas uitgekomen jonge visjes zijn niet veilig. Alleen in een dicht beplant aquarium zal af en toe een ei aan de aandacht van de vissen ontsnappen, uitkomen en opgroeien.

Voor de kweek van Boraras brigittae heb je in ieder geval nog één extra aquarium nodig.

Kweek aquarium en conditioneren

Zet een apart kweek aquarium op van zo’n 10 tot 15 liter. Plaats op de bodem een rooster waar de vissen niet doorheen kunnen maar wat net groot genoeg is voor de eieren. Als je dit niet kunt vinden dan is een stukje kunstgras ook een prima alternatief.

Het aquarium hoeft niet of nauwelijks verlicht te worden. Als filtering kun je een klein sponsfilter gebruiken. Het voordeel hiervan is dat de jonge visjes dit gebruiken om voedseldeeltjes van af te snoepen.

Gebruik een grote pluk Javamos om wat schuilplekken te maken. Dit mag best een groot deel van het aquarium vullen. Het water moet zacht en wat zuurder zijn. Een pH tot 6.5 of zelfs wat lager werkt het best. Ook aan de temperatuur stellen ze wat eisen voor het beste kweek resultaat. Hou de temperatuur wat hoger zo rond de 27 a 28 graden celsius.

Voer ondertussen twee of drie paartjes met kwalitatief goed voer. Hierdoor komen de ouders in de juiste stemming om eieren af te zetten.

Het afzetten

Zodra het kweekaquarium goed is ingedraaid en de ouders zijn goed doorvoed is het tijd om ze te verhuizen. Als de waterwaardes flink afwijken moet je hier wel de tijd voor nemen om ze te laten wennen aan het water. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld de druppel methode zodat ze niet al teveel stress oplopen.

De volgende morgen begint het afzetten van de eieren. Elke dag leggen ze een paar eieren tussen het Javamos. De eieren komen na een dag of twee uit. De jonge Boraras brigittae teren dan nog 24 uur op hun eidooierzak. Hierna gaan ze vrij zwemmen en is het tijd om de ouders te verwijderen. De ouders jagen niet bewust op de jonge Chili Rasbora maar eten zeker wel de eieren.

Opgroeien van de jonge Boraras brigittae

De pas uitgekomen Boraras brigittae zijn heel erg klein. Ze eten dan alleen het allerkleinste voer zoals pantoffeldiertjes. Naarmate de jonge visjes groter worden kun je overstappen naar azijnaaltjes, microwormen en artemia. Dit levend voer voor jonge visjes kun je overigens vaak zelf kweken.

Na een paar dagen zijn alle eieren uitgekomen en zwemmen ze vrij rond. De jonge visjes zijn nog erg gevoelig voor veranderingen in waterwaardes. Ververs daarom pas na twee weken steeds een klein water om schommelingen te voorkomen.

Video

Auteurs

Rick
John de Lange

Copyright foto’s

F. Ingemann Hansen – Akvariefotografen.com
Peter Maguire

Referenties

Fishbase
Seriouslyfish
Resolving Cypriniformes relationships using an anchored enrichment approach
Disentangling the taxonomy of the subfamily Rasborinae (Cypriniformes, Danionidae) in Sundaland using DNA barcodes

Extra informatie

Familie

Onderfamilie

Geslacht

Soortnaam

brigittae

Synoniemen

Rasbora brigittae, Rasbora urophthalma brigittae

Nederlandse Namen

Chili Rasbora

Eerstbeschrijving

Karakter

Sociaal Gedrag

Broedgedrag

Dieet

Zone

Herkomst

Landen

Lengte Minimaal

2

Lengte Maximaal

3

Temperatuur minimaal

20

Temperatuur maximaal

28

pH minimum

4.0

pH maximum

7.0

GH minimum

1

GH maximum

8

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Boraras brigittae – Chili Rasbora” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.