Watervlooien kweken

Levend Voer voor Jonge Vissen

Velen van ons waagden reeds een kweekje. Bijna evenveel verloren we de jonge visjes reeds na enkele dagen, je had ze nochtans goed te eten gegeven. De reden? Het juiste voer op de juiste tijd! Nochtans kun je je op eenvoudige wijze van het geschikte voedsel voorzien. Het ganse jaar door hoef je maar naar je voorraad te grijpen, heel handig als je het mij vraagt.

Wat is er nu gemakkelijk te kweken?

Infusorien ofwel Pantoffeldiertjes

Ook wel afgietseldiertjes genaamd. Infusie is een verzamelnaam voor microscopisch kleine eencellige diertjes, waarvan er sommige van onschatbare waarde zijn voor het opkweken van pas uitgekomen jongen. Enkele soorten pantoffeldiertjes, radardiertjes, klokdiertjes, mosseldiertjes, oogdiertjes

Hoe gaan we nu te werk?

Ergens probeer je aan gedroogd plantaardig materiaal te komen, hooi bijvoorbeeld of stro. Hiervan een handjevol in een tweetal liter water laten koken voor een tiental minuten, waardoor de organische stoffen vlug vrijkomen uit het materiaal. Laten afkoelen en je vult er enkele bokaaltjes mee. De volgende dag worden de bokalen geënt met infusie. Ent materiaal vind je zowat over in je buurt. In het bezinksel van je regenput, filtermateriaal, bodemgrind van je aquarium kortom overal waar rottend organisch materiaal en water aanwezig zijn. Na een tijdje vertroebelt het water door de ontwikkeling van bacteriën. Enkele dagen later is het water terug helder, de infusiekweek is op gang gekomen en hebben de bacteriën naar binnen gewerkt.

Nu is het moment aangebroken enkele culturen meer op te zetten. Zelf neem ik een zestal literbokalen en vul ze met aquariumwater, ( met leidingwater heb ik nare ervaringen, het lukte niet zo best) daarin giet ik wat van de eerste cultuur. Een paar druppels geconcentreerde melk zorgen voor het voer van de infusie. Wordt de cultuur helder, geef dan terug enkele druppels van de melk. Enkele dagen nadien hangt in de bokaal een witte wolk, dat is nu je eigen infusie. Er wordt wel eens beweerd dat de culturen op kamertemperatuur moeten worden gehouden, wel zelf heb ik &één van mijn culturen in mijn berging gezet waar het vaak slechts 10 graden en goed duister is. Wel, daar heb ik evenveel succes mee dan de culturen in mijn kweekkamer waar het minimum 25 C is. Ook heb ik een bokaal staan waar constant stro inzit, en die draait het best, maar het is ook deze die het meest stinkt!!

Het verzamelen van de infusie is geen probleem. Op elke pot ligt een reep dikke plastiek waarin een reageerbuis geklemd zit. De reageer buis is gevuld met proper water (bv aquariumwater) en wordt met de opening juist onder het wateroppervlak gebracht (vlug want anders loopt het water eruit). Na enkele uren hebben zich al veel infusoriën in het reageerbuisje verzameld en kan het hele reageerbuisje bij de jonge vissen worden uitgegoten. Zet je op elke cultuur zo een reageerbuisje dan heb je tijdens de opgroei steeds infusoriën op helder water voor elk moment van de dag.

Azijnaaltjes

Ook wel Turbatrix aceti genaamd, is een niet-parasitaire hematode. Ze zijn 1 tot 1,5 mm lang en amper 0,1 mm dik en zeer interessant als “tweede voer” voor reeds iets grotere visjes. Ze worden interessant doordat ze   niet naar de bodem zinken tijdens het voeren, maar ze proberen zo vlug mogelijk   de oppervlakte te bereiken waar ze gemakkelijk te vinden zijn voor jonge visjes. Azijnaaltjes zijn, zoals de naam het zegt te kweken op azijn. In de lectuur wordt aangeraden natuurazijn te gebruiken, bijvoorbeeld Ciderazijn. Daar neem je een kop van en mengt het met eenzelfde hoeveelheid water een theelepel of twee suiker erbij en dit mengsel verdeel je over enkele bokaaltjes. Daar   doe je een paar stukjes appel bij en laat het boeltje op kamertemperatuur komen. De volgende dag ent je de vloeistof met azijnaaltjes en na een week wemelt het al van aaltjes.

Hoe moet je ze nu verzamelen? Je giet wat van de cultuur door een koffiefilter en laat het papier een beetje uitlekken, zo kun je de aaltjes  makkelijk bij de jongen zetten. Wat nog handiger is, is een heel fijn stuk filtergaas, maar opgelet, zelfs de fijnste artemiazeef heeft een te grote maaswijdte.

Micro Aaltjes

Zijn evenzo kleine niet-parasitaire hematoden, ook heel klein, ongeveer even groot dan de azijnaaltjes. Je maakt een mengsel van havermout en melk tot je een papje bekomt. Dit doe je in een potje tot ongeveer 1 cm hoog. Drink dan een pintje en doe een paar druppels van het bier in elk potje. Na een korte tijd begint de brij te gisten (als je dit doet drink dan liefst een goeie Trappist, want uit een klassiek pilsje zijn alle gistcellen weggefilterd), daar hoef je niet op te wachten, want de verse brij mag je al enten. Na een paar dagen heb   je al duizenden micro-aaltjes. Veel van deze kleine diertjes proberen zich langs de rand van je potjes omhoog te werken. Daar kan je ze met een penseeltje afwrijven en aan je visjes voeren.

Zet je om de paar weken een nieuwe cultuur op en zet je zeker geen deksel op je potjes, ventilatie is nodig en hou je de potjes op kamertemperatuur dan kom je zeker geen voedsel te kort.

Groen Water

Ja, je ziet het goed. Groen water zit vol met phytoplankton, microscopisch   kleine plantjes. En je weet, plantaardig voedsel is voor veel soorten vissen   onontbeerlijk. Hoe kom je er nu aan? Je zet gewoon een groot bokaal op een zonnige plaats en alles gaat vanzelf.

Pekelkreeftjes

Artemia salina wordt gevonden in zouthoudende binnenwateren zowat overal ter wereld. De volwassen kreeftjes zijn 10 tot 15 mm groot. Maar het zijn de naupli (larven) die ons het meest interesseren. Je gebruikt het makkelijkst flessen van 1 tot 2 liter waarop een goed sluitende dop zit. In die dop zijn 2 gaatjes waar luchtslangetjes in passen. Een slangetje tot op de bodem het andere boven het waterniveau, bij meerdere flessen kan dit slangetje voor de   luchttoevoer zorgen van de tweede fles.

De flessen vul je met water op ongeveer 24 graden Celsius (minder of meer mag ook, de   temperatuur beïnvloed enkel het vlugger of trager uitkomen van de eitjes). In dit water doe je zout, zodat je een 2 – 3 % oplossing krijgt. (neem liefst zeezout, een goeie eetlepel per literwater). Dan een half theelepeltje artemia eitjes erbij een lucht door het onderste slangetje leiden. Na 24 – 48 uur komen de eitjes uit. Het verzamelen gebeurt als volgt: je sluit de luchttoevoer  af en laat defies iet of wat rusten. Enkele minuten later hebben de naupli zich boven de bodem van de fles verzameld, daar worden ze afgeheveld en door een artemiazeefje (te koop in de handel) geleid, even naspoelen met water en je kan ze voeren.

Watervlooien

artemiaDaphnia of watervlooien zijn er in verschillende maten en tinten. Watervlooien vinden we aan oevers van stilstaand zoet water, waar ze op sommige plaatsen massaal voorkomen. Zo zijn er plaatsen waar je op een kwartiertje je hele wintervoorraad opslaat. Interessant is het wanneer je zelf je kweek thuis hebt. Het neemt wel wat plaats in maar het loont de moeite. Ik neem een vat van 100 liter, je weet wel zo”n blauwe. Je vult deze met oud regenwater, en doe er wat groen bij, dit laat je enkele dagen staan. Ondertussen ga je op zoek naar een entportie (niet te zuinig daarmee zijn). Die doe je vervolgens bij het watervat. Af en toe voeren, wat kan gebeuren met stro, bladeren, eigeel, poedergist kortom alles wat infusie opwekt, groen water en zelfs bloed lusten ze. Voor het voeren moet je ze wel op grootte zeven want een jong visje kan een grote watervlo niet aan.

Cyclops

Eénoogkreeftjes vindt men op dezelfde plaatsen waar men daphnia vindt en ze zijn op dezelfde wijze te kweken. Ook niet vergeten te zeven en niet te veel ineens voeren want een volwassen cyclop durft wel eens een klein visje aanvallen en dit is nu niet de bedoeling.

Hou het volgende in gedachten bij het kweken van jonge visjes. Voer niet teveel ineens, maar beter kleine porties meerdere malen per dag. Geef uw jonge visjes variëteit in het menu er is keuze te over. Af en toe eens van het doosje of het tubetje kan geen kwaad, integendeel.

Ververs veel water, als het kan elke dag 1/4, ze zullen sneller groeien. Als de groei stagneert, verhuis ze dan naar een groter bak, waar ze zich een kunnen uitzwemmen. Haal zieke dieren onmiddellijk uit je bak zo bespaar je veel onheil.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Zoekfilter

zoekfilter

Nieuws, Updates en Acties

Wil je op de hoogte gehouden worden van Nieuws, Updates en Acties op de AquaInfo website? Schrijf je dan hieronder in!