Devario aequipinnatus – Reuze Danio

Devario aequipinnatus of Reuze Danio is een slanke vis met een grijsgeel of een grijsgroene rug. De flanken zijn blauwgroen met gele strepen en vlekken.

Devario aequipinnatus – Reuze Danio

Devario aequipinnatus is voor het eerst beschreven door McClelland in 1839. Tijdens zijn originele beschrijving kreeg deze Devario de naam Perilampusaequipinnatus, welke nu geld als synoniem. In de loop van tijd zijn er echter meerdere synoniemen ontstaan. Zo gelden: Devario cyanotaenia, Leucisus lineolatus en Perilampus ostreographus als synoniem van Devario aequipinnatus. Daarnaast twijfelen wetenschappers op dit moment of Danio assamensis geen synoniem van Devario aequipinnatus is. In het Nederlands worden ze ook wel Reuze Danio genoemd.

Beschrijving

Devario aequipinnatus is een slanke vis met een blauwgroene kleur. Op het lichaam is een patroon te zien van gele strepen en vlekken. De vinnen zijn geel tot kleurloos.

Het onderscheid tussen de seksen kan gemaakt worden door te kijken naar de grootte van de vissen. Vrouwtjes zijn iets groter en ronder dan mannetjes. Daarnaast zijn de mannetjes iets kleurrijker dan vrouwtjes. Dit verschil is met name goed te zien als de vissen klaar zijn om te paren.

Herkomst en habitat

Devario aequipinnatus komt voor in een relatief groot gebied. Hierdoor wordt deze soort gevonden in India, Nepal, Cambodja, Vietnam, Thailand en Laos. Deze rivieren hebben kristalhelder water en een matige stroming. Daarnaast bestaat het substraat voornamelijk uit gravel en stenen. Waterplanten zijn niet veel aanwezig. Desondanks hangen er veel planten van het land over het water. Hierdoor wordt er in de stroompjes veel schaduw gecreëerd.

Uit verschillende onderzoeken is naar voren gekomen dat de Devario aequipinnatus te maken krijgt met verschillende waterparameters. Met name de temperatuur kan sterk verschillen. Zo is tijdens een onderzoek in de Paisuni rivier vastgesteld dat de watertemperatuur op 32 °C zat. In de Bhadra rivier werden deze soort gevonden bij een temperatuur tussen de 19 en 20 °C. Daarnaast vond een onderzoek in de rivier Siyom dat de temperatuur in de winter op 9-11 °C zit terwijl in de zomer een temperatuur van 20-26 °C werd gemeten. In het aquarium wordt echter een temperatuur aangeraden van 19 tot 25 °C.

In bovenstaande onderzoeken is gebleken dat de pH fluctueert ergens tussen de 6,5 en 7. De GH zit hier tussen 0.5 en 1.6 is het water wel relatief zacht.

Dieet

Devario aequipinnatus eet voornamelijk insecten. Dit zijn dan met name insecten die boven water leven zoals muggen. Desondanks eten ze in de natuur ook af en toe plantaardig materiaal.

In het aquarium kan dit dieet worden nagebootst door voornamelijk carnivoor voedsel te geven. Door af en toe plantaardig voedsel te geven zoals doperwten of algentabletten kan het dieet worden afgewisseld. Het is echter niet aan te raden om deze vissen te houden op een puur plantaardig dieet.

Het aquarium

Het aquarium kan het best worden ingericht met veel stenen en een bodem van grind. Daarnaast is het niet nodig om planten te plaatsen. Er moet wel enigszins wat stroming aanwezig zijn in het water. Ondanks dat de vissen voorkomen in veel uiteenlopende temperaturen, wordt voor het aquarium een temperatuur tussen de 19 en 25 °C aangeraden. Het water in het aquarium is het gehele jaar door stabiel waarbij een te hoge of te lage temperatuur ten koste kan gaan van de levensduur of gedrag van de vissen. Aangezien deze vissen goed kunnen springen is het wel aan te raden om het aquarium goed af te dekken.

Devario aequipinnatus is een vreedzame scholenvis die makkelijk te houden is met andere vissoorten. Zorg er wel voor dat de vissen met voldoende soortgenoten worden samengehouden. Anders kunnen ze wegkwijnen.

Kweek van de Devario aequipinnatus

Het is mogelijk om de Devario aequipinnatus te kweken in een gezelschapsaquarium. Echter, om de opbrengst te verhogen is het aan te raden om een apart kweekaquarium in te richten.

Het kweekaquarium kan het best worden ingericht met veel fijnbladerige planten zoals Javamos of met afzetmoppen. Daarnaast kan er ook voor worden gekozen om een rooster om de bodem te plaatsen. De afgezette eitjes kunnen daardoor door het rooster vallen zodat de ouderdieren niet meer bij de eitjes kunnen komen.

Voor een succesvolle kweek is het belangrijk om het water in het aquarium de juiste waterwaarden te geven. De pH waarde moet rond de 6,7 liggen terwijl er geen nitraat, nitriet en ammonia in het water mag voorkomen. De waterhardheid mag tussen de 3,6 en 4,2 °DH liggen (60-70 mg/l). De geleidbaarheid mag tussen de 0,0 en 0,3 mS zitten. De alkaliteit moet tussen 30-35 mg/l zitten terwijl er tussen de 7,5 en 8,5 mg/l zuurstof in het water aanwezig moet zijn. De temperatuur moet ingesteld zijn op 24,5 en 25,5 °C.

Als het aquarium eenmaal goed is ingericht kunnen de ouderdieren worden geïntroduceerd. Hierna kan de temperatuur langzaam, over een periode van 48 uur, worden verhoogd van 25 °C naar 27 °C. 48 uur later, als de vissen aan de hogere temperatuur zijn gewend wordt driekwart van het water uit het aquarium gehaald. Door ‘s avonds het aquarium weer te vullen met iets koeler water (4 °C koeler dan het water in het aquarium) wordt een flinke regenbui gesimuleerd. Om dit zo goed mogelijk te simuleren kan dit het best worden gedaan met een gieter of een sprinkler.

De vissen zullen de volgende morgen, vlak nadat de lampen aangaan, beginnen met afzetten. Dit kan er erg agressief uitzien. De mannetjes zullen de vrouwtjes actief najagen en met hun kop tegen de buik van het vrouwtje duwen. De eieren worden tijdens dit ritueel afgezet in porties van 10-15 eieren. Van deze eitjes zijn doorgaans tussen de 75% en 90% bevrucht. Na ongeveer 36 uur komen de eitjes uit. Op dit moment zijn de jongen met 2,8 mm nog vrij klein. Na 6 dagen kunnen beginnen de jongen vrij rond te zwemmen. Op dit moment moeten de jongen ook gevoerd worden. Intussen zijn de jongen al wel verder gegroeid naar 4,5 tot 4,8 mm. Door deze geringe grootte moeten de jongen erg klein voedsel krijgen.

Auteur

R. Eltingh

Bronnen

  • Bagra, K., & Das, D. N. (2010). Fish Diversity of River Siyom of Arunachal Pradesh India: A Case Study. Our nature, 8(1), 164-169.
  • Devario aequipinnatus . (n.d.). Retrieved February 20, 2018, from http://www.iucnredlist.org/details/166459/0
  • Dey, S., Ramanujam, S. N., & Mahapatra, B. K. (2014). Breeding and development of ornamental hill stream fish Devario aequipinnatus (McClelland) in captivity. International Journal of Fisheries and Aquatic Studies, 1(4), 01-07.
  • McClure, M. M., McIntyre, P. B., & McCune, A. R. (2006). Notes on the natural diet and habitat of eight danionin fishes, including the zebrafish Danio rerio. Journal of Fish Biology, 69(2), 553-570.
  • Shahnawaz, A., Venkateshwarlu, M., Somashekar, D. S., & Santosh, K. (2010). Fish diversity with relation to water quality of Bhadra River of Western Ghats (India). Environmental monitoring and Assessment, 161(1-4), 83-91.

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

aequipinnatus

Nederlandse Namen

Reuze Danio

Eerstbeschrijving

John McClelland

Karakter

Sociaal Gedrag

Broedgedrag

Dieet

Zone

Herkomst

Landen

, , , , , , , , , ,

Ecosysteem

, , , , , , , , ,

Lengte Minimaal

9

Lengte Maximaal

10

Temperatuur minimaal

19

Temperatuur maximaal

25

pH minimum

6.0

pH maximum

7.0

GH minimum

0

GH maximum

2

Synoniemen

Danio aequipinnatus, Danio lineolatus, Leuciscus aequipinnatus, Leuciscus lineolatus, Perilampus aequipinnatus, Pteropsarion aequipinnatus

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Devario aequipinnatus – Reuze Danio” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *