Taxiphyllum barbieri – Javamos

Javamos of Taxiphyllum barbieri wordt veel gebruikt ter decoratie van hout, stenen of zelfs hele achterwanden. Het is een sterke plant die weinig eisen stelt aan licht of voeding.

Taxiphyllum barbieri – Javamos

Taxiphyllum barbieri of in het Nederlands Javamos is een sterke plant die weinig eisen stelt aan het water of licht. Het mos groeit gewillig op elk oppervlak, het is dus ideaal om stenen en houtstronken mee te decoreren of om apparatuur in het aquarium mee te verbergen.

Voorheen was wetenschappelijke naam Vesicularia dubyana maar dat is veranderd naar Taxiphyllum barbieri. Deze verandering is nog steeds omstreden. Sommigen zijn van mening dat Vesicularia dubyana een ander soort mos is (Singapore Mos) en andere wetenschappers zien ze als één soort.

Synoniemen: Isopterygium barbieri, Vesicularia dubyana.

Beschrijving

Javamos heeft delicate kleine stengeltjes die bedekt zijn met minuscuul kleine overlappende ovale blaadjes. De onderwater (submerse) vorm heeft fijnere vertakkingen dan de bovenwater (emerse) vorm. Net als andere mossoorten hebben ze niet echt een wortel systeem. Aan de onderzijde groeien bruine harige Rizoïden die zorgen voor de verankering van de mos aan het substraat. Met genoeg tijd kan het zich goed hechten aan hout, steen maar ook zelfs aan glas waar algen op zijn gegroeid.

De stengels van het Javamos kunnen lengte bereiken van zo’n 3 tot 10 centimeter, een en ander afhankelijk van de omstandigheden. De waterwaardes zijn niet heel belangrijk, bij een temperatuur van 15 tot 28 graden, pH van 5.5  tot 8 en weinig licht zal het mos al groeien.

Het is wel belangrijk om het mos schoon te houden. Doordat het zo fijn is wil vuil zich er makkelijk in ophopen. Ga met je vingers regelmatig door het mos heen en schud vuil er tussen vandaan. Je hoeft hierbij niet al te voorzichtig te zijn, Javamos is fijn maar relatief sterk.

Herkomst en Verspreiding

Javamos is oorspronkelijk afkomstig uit Zuid-Oost Azië en komt voor in Filipijnen, Indonesië, Japan, Maleisië, Singapore en Vietnam. Het groeit daar veelvuldig op vochtige plaatsen, veelal boven water op rotsen, omgevallen boomstammen en langs de oevers.

Javamos in het Aquarium

Je kunt Javamos eenvoudig met een stuk vislijn bevestigen totdat het grip heeft gekregen op de bodem. Na een tijdje kun je de vislijn verwijderen, Javamos hecht zich aan het oppervlak van waar je het hebt bevestigd. Je kunt het zelfs bevestigen op een fijn rooster of  gaas om zo een complete wand of tapijt te maken. Plaats hiervoor het mos tussen twee lagen gaas, het mos zal er vanzelf tussendoor groeien.

Javamos snoeien en vermeerderen

Als het te uitbundig begint uit te groeien, kun je het snoeien met een schaar. Als je wat langer snoeisel hebt kun je dit weer gebruiken om vast te binden op een andere plek. Het Javamos zal vanzelf verder groeien.

In kweek aquaria is Taxiphyllum barbieri – Javamos een uitstekende verstop plek voor jonge vissen. Het wordt bijvoorbeeld veelvuldig gebruikt bij de kweek van Killivissen.

Paludarium

Javamos laat zich ook uitstekend gebruiken voor het Paludarium. Je kunt het bijvoorbeeld gebruiken voor de achterwand of bodem. Zorg wel dat het op een vochtig blijvende plek wordt verwerkt.

Video

Auteur

Tropica.com – John de Lange

Copyright foto’s

Tropica.com

Bijgewerkt op 18 mei 2018 door John

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

barbieri

Temperatuur minimaal

15

Temperatuur maximaal

28

pH minimum

5.0

pH maximum

8.0

Zone

Verzorging

makkelijk

Hoogte minimaal

3

Hoogte maximaal

10

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Taxiphyllum barbieri – Javamos” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *