Sphaerichthys osphromenoides – Chocolade Goerami

Sphaerichthys osphromenoides of Chocolade goerami is een zeer fraai visje met een interessant broedgedrag. Ze zijn helaas niet echt geschikt voor beginners omdat ze nogal wat eisen stellen aan het water en snel ziek worden.

Sphaerichthys osphromenoides – Chocolade Goerami

De Sphaerichthys osphromenoides wordt ook wel Chocolade Goerami genoemd. De naam Chocolade Goerami is overigens niet voorbehouden aan de Sphaerichthys osphromenoides want ook zijn familieleden Sphaerichthys vaillanti, de Sphaerichthys acrostoma en de Sphaerichthys selatanensis worden Chocolade Goerami genoemd. De osphromenoides is echter wel degene die relatief het makkelijkst gehouden kan worden. Relatief omdat ze nog steeds gevoelig zijn voor de waterkwaliteit, bacteriën en parasieten.

De naam zegt het al, dit visje is chocoladebruin van kleur met donkere verticale banden op zijn lichaam. Zijn eerste buikvinstraal is draadachtig verlengd, de rug- en buikvin zijn witomrand en hij heeft goudkleurige streepjes over zijn lichaam. De mannetjes zijn mooier van kleur dan de vrouwtjes, de vrouwtjes zijn meer grijsbruin.

Het Aquarium

De inrichting van het aquarium moet bestaan uit veel beplanting. Beschutting is heel belangrijk om deze soort zich op zijn gemak te laten voelen. In het wild leven ze dan ook in kleine watertjes met veel planten en weinig stroming. De vele planten geven ook beschutting aan de jongen. Het is overigens wel beter om de jongen over te brengen naar een kweeknetje in het aquarium. De ouders jagen niet actief op de jongen maar als de kans krijgen zullen ze het niet nalaten om er een op te eten.

In de natuur hebben vissen te maken met schommelende temperaturen. Gedurende lange tijd vissen op de minimum of maximum temperatuur houden is niet altijd gewenst en kan de gemiddelde levensduur van de dieren bekorten.

Dieet

Het dieet in het wild bestaat voornamelijk uit kleine insecten, kleine waterdiertjes en af ten toe net geboren jongen. In het aquarium nemen ze vrijwel al het voer. Ze doen het wel beter als er regelmatig klein levend voer wordt gegeven zoals watervlooien en artemia.

De Kweek van de Sphaerichthys osphromenoides – Chocolade Goerami

In tegenstelling tot wat met vroeger dacht is de Chocolade Goerami een muilbroeder. Bij het baltsen draait het koppel om elkaar heen vlak boven de bodem. Dit kan een vlakke steen zijn of boven het zand. Boven zand ontstaat door het draaien een kuiltje waar de eieren in worden afgezet. Na bevruchting door de man, neemt het vrouwtje de eieren in haar bek om ze uit te broeden. Na een week of 2 spuugt het vrouwtje de jongen uit. Het uitspugen gebeurd zo snel dat het lijkt alsof de jongen worden afgevuurd. Na het uitspugen worden de jongen niet meer terug in de bek genomen.

Conclusie

Zoals gezegd een vrij moeilijk te houden soort en niet echt geschikt voor het gezelschapsaquarium. Wil je toch meerdere soorten houden , bouw dan het bestand om de Chocolade Goerami heen, rekening houdend met zijn eisen en benodigdheden. Ze laten zich makkelijk onderdrukken dus houdt hem niet samen met drukke bazige soorten.

Video

Auteur

Coby – J. de Lange

Copyright foto’s

Peggy Pastora

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

osphromenoides

Eerstbeschrijving

Giovanni Canestrini

Karakter

Broedgedrag

Dieet

Zone

Herkomst

Landen

,

Lengte Minimaal

5

Lengte Maximaal

6

Temperatuur minimaal

25

Temperatuur maximaal

29

pH minimum

6.0

pH maximum

6.5

GH maximum

5

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Sphaerichthys osphromenoides – Chocolade Goerami” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *