Epalzeorhynchos frenatus – Labeo frenatus

De Epalzeorhynchos frenatus of Labeo frenatus lijkt qua vorm en gedrag op zijn broer de Labeo bicolor. De frenatus heeft echter rood in al zijn vinnen en het lichaam is veel lichter van kleur.

Epalzeorhynchos frenatus – Labeo frenatus

Epalzeorhynchos frenatus is hier beter bekend als de Labeo frenatus en qua vorm lijkt hij veel op zijn familielid de Labeo bicolor. De grootste verschillen tussen de twee bestaan uit de kleuren, de bicolor is geheel zwart met een rode staart terwijl bij de frenatus alle vinnen rood zijn. Het lichaam van de frenatus heeft een grijs-violet kleurtje. Het verschil tussen de man en de vrouw is zeer moeilijk te zien, het vrouwtje schijnt iets dikker te zijn.

Synoniemen: Epalzeorhynchos frenatum, Epalzeorhynchus frenatus, Labeo erythrura, Labeo erythrurus, Labeo frenatus, Labeo munensis

Gedrag

Het zijn vissen die solitair gehouden moeten worden, onderling zijn ze zeer agressief en indien ze wat ouder worden kunnen ze ook naar andere vissen agressief worden. Het exemplaar dat ik tijdelijk in het aquarium heb gehouden reageerde als een dolle stier op de kleur rood bij andere vissen. Houd ze daarom alleen bij sterkere vissoorten. Het beste is om ze met vissoorten van ongeveer dezelfde grote te houden. Het is ook af te raden om ze bij maanvissen en discusvissen te doen.

Het Aquarium

Ze houden van een aquarium met voldoende schuilplaatsen en iets gedempt licht, drijfplanten om het licht te dempen worden zeker gewaardeerd. Op een rustig, donker plekje maken ze een territorium die fel verdedigd wordt. Door hun felle karakter zijn ze eigenlijk alleen samen te houden met wat grotere robuuste vissen, maanvissen en discusvissen zijn NIET geschikt.

In de natuur hebben vissen te maken met schommelende temperaturen. Gedurende lange tijd vissen op de minimum of maximum temperatuur houden is niet altijd gewenst en kan de gemiddelde levensduur van de dieren bekorten.

Voeding

In het wild voeden ze zich met algen en zwevende voedseldeeltjes. In het aquarium is het een echte alleseter, zowel algen, diepvries als droogvoer wordt opgenomen. Ook geblancheerde groenten worden graag gegeten.

Kweek van de Epalzeorhynchos frenatus – Labeo frenatus

Voor zover bekend is deze soort in het aquarium niet op de natuurlijke manier gekweekt, ook doordat ze nauwelijks samen in een aquarium te houden zijn. Ze worden wel gekweekt met behulp van het inspuiten van hormonen, hier is echter verder weinig over bekend.

Video

Auteur

John de Lange

Copyright foto’s

John de Lange
Hristo Hristov

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

frenatus

Synoniemen

Labeo erythrura, Labeo frenatus

Eerstbeschrijving

Henry Weed Fowler

Karakter

Sociaal Gedrag

Dieet

Min. lengte aquarium in cm

120

Zone

Herkomst

Landen

Ecosysteem

, ,

Lengte Minimaal

12

Lengte Maximaal

15

Temperatuur minimaal

20

Temperatuur maximaal

27

pH minimum

6.0

pH maximum

8.0

GH minimum

5

GH maximum

12

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Epalzeorhynchos frenatus – Labeo frenatus” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *