Boraras micros
Boraras micros is in 1993 voor het eerst beschreven door Kottelat en Vidthayanon. De naam is een anagram van de soortnaam Rasbora, deze naam is gekozen omdat het verschil tussen Boraras en Rasbora bestaat uit de omgekeerde verhouding tussen het aantal vinstralen in de buik- en staartvin. Micros is een verwijzing naar het kleine formaat van dit visje.
Ze maken onderdeel uit van de familie Danionidae ofwel de Danios. Het geslacht Boraras omvat momenteel 6 soorten, de familie Danionidae heeft zo’n 40 geslachten en ongeveer 367 soorten.
Beschrijving
Wat het eerst opvalt aan de Boraras micros is zijn geringe grootte. Volwassen dieren worden hooguit één tot twee centimeter lang (totale lengte inclusief staart). Het is dan ook een visje wat beter in een wat kleiner aquarium gehouden kan worden samen met andere kleine water dieren.
Ze hebben in totaal 3 opvallende zwarte stippen, één op de flank, één op de aanzet van de anaalvin en een op de staartwortel. De kop en buikpartij hebben een wittige grondkleur maar verder is het een redelijk doorschijnend visje. Uit het zuiden van Thailand is ook rode variant bekend. Deze wordt Boraras cf. micros genoemd omdat het waarschijnlijk een nieuwe soort betreft. Boraras micros wordt in de handel bijna niet aangeboden. Soms zie je Boraras micros Red of soortgelijke benamingen voorbij komen, veelal zijn dit Boraras brigittae of Boraras maculatus.
Het verschil tussen de man en de vrouw is te zien zodra ze volwassen zijn. De vrouwen worden iets groter dan de mannen en de buik van de vrouwen is ronder.
Biotoop
Het verspreidingsgebied van de Boraras micros beperkt zich tot een paar moeras achtige gebieden in het Noord Oosten van Thailand. Ze bewonen daar de ondiepe wateren van moerassen, rijstvelden en overstromingsgebieden. Al deze gebieden kenmerken zich door de zeer dichte vegetatie.
Dieet
Ondanks zijn geringe afmeting is het toch een jager. Ze jagen daarbij op microscopisch kleine diertjes zoals kleine insecten, wormpjes, ongewervelden en zoöplankton.
In het aquarium kun je ze voeren met vlokvoer maar wissel dit wel af met levend of diepvriesvoer om ze gezond te houden. Denk daarbij aan watervlooien en artemia.
Het Aquarium
De vrouwen, jongen en niet dominante mannetjes zwemmen doorgaans door elkaar heen en vormen een schooltje. De dominante mannetjes bezetten een eigen territorium waarin ze vrouwtjes willen verleiden om te paren. Ze voeren schijngevechten met de andere mannetjes waarbij ze tegenover elkaar staan of om elkaar heen dansen met wijd uitgespreide vinnen.
Ondanks de geringe afmeting hebben ze dus een relatief ruim aquarium nodig omdat je minimaal zo’n 8 tot 10 exemplaren nodig hebt om ze op hun gemak te laten voelen, hierbij geldt ook, hoe groter de groep, hoe natuurlijker het gedrag. Houdt dan ook een minimale afmeting voor het aquarium aan van zo’n 45 x 30 centimeter maar liever nog meer.
Doordat het zo’n klein visje is laat hij zich moeilijk combineren met andere grotere soorten, ze worden al snel als voer gezien. Geschikte soorten zijn bijvoorbeeld Microdevario, Sundadanio, kleine Corydoras en bijvoorbeeld Otocinclus. Ook een aantal garnalen zoals Caridina of Neocaridina zijn prima samen te houden.
Aquarium inrichting
Richt het aquarium in met veel beplanting met in het midden wat open zwemruimte. Drijfplanten en bijvoorbeeld wat wortels die vanaf boven het water insteken geven het aquarium een natuurlijke uitstraling en dimmen het licht een beetje zodat ze zich wat veiliger voelen.
De filtering hoeft niet al te veel stroming te geven. Boraras micros is afkomstig uit zeer langzaam stromend of stilstaand water, teveel stroming kan ze dus uitputten. Een Hamburger Matten Filter (HMF) is voor deze soort een uitstekende keuze. Dit filter geeft weinig stroming en de vissen kunnen op het filteroppervlak microscopisch kleine voedsel deeltjes zoeken.
Boraras micros zijn gevoelig voor schommelingen in de water kwaliteit dus ververs regelmatig en zorg dat er zo weinig mogelijk schommelingen optreden in temperatuur en water samenstelling.
De kweek van Boraras micros
In een dicht beplant aquarium zonder al te veel jagers gaat de kweek vanzelf. Het mannetje lokt een vrouwtje naar zijn territorium door zijn vinnen uit te spreiden en haar te lokken met trillende bewegingen. Ze zwemmen een paar keer om elkaar heen en met een trilling legt de vrouw 1 of 2 eieren die direct door de man worden bevrucht. Dit kan gebeuren onder een groot blad of gewoon tussen wat Javamos. Als je niet oplet dan heb je het hele proces al gemist.
Zodra de eieren zijn gelegd dan kijken de ouders er niet meer naar om. Een vrouw legt per keer slechts 1 tot 2 eieren maar blijft dit wel continu doen. Per week zijn dit zo’n 6 tot 12 eieren. Na zo’n 2 dagen komen de jongen uit. In de dichte begroeiing zouden er af en toe wat jonge visjes kunnen overleven.
Speciaal kweekaquarium
Wil je meer jongen overhouden dan kun je speciaal ingerichte kleine aquariums van zo’n 10 tot 15 liter neerzetten. Richt ze in met op de bodem bijvoorbeeld kunstgras of kleine knikkers. Leg daarboven een flinke pluk Javamos die zeker de helft van het aquarium vult. Eieren die door het Javamos heen vallen komen tussen de knikkers terecht waar de ouderdieren er niet meer bij kunnen.
Houdt de temperatuur richting de 26 tot 28 graden en pH van 6.0 tot 7.0. Filtering is niet echt nodig maar een klein luchtfilter kan geen kwaad. Vul het kweekaquarium met water uit het grote aquarium zodat de overgang naar het kweek aquarium zo klein mogelijk is.
Voeg nu 2 tot 3 koppels volwassen Boraras micros toe en laat deze een paar dagen in het aquarium. De ouders zullen nu elke dag een paar eieren leggen. Verwijder na een paar dagen de ouderdieren omdat de eieren na 2 dagen uitkomen.
De jongen teren nog een dag op hun eidooierzak en kunnen daarna gevoerd worden met microscopisch klein voer zoals pantoffeldiertjes of infusoriën. Na een week tot tien dagen kun je overstappen op iets groter voer zoals vers uitgekomen artemia of microwormpjes.
Ook de jongen zijn heel gevoelig voor wijzigingen in watersamenstelling. Wacht minstens 2 weken voordat je kleine hoeveelheden water gaat verversen in het kweek aquarium. Ververs ook dan nog hele kleine beetjes per keer.
Conclusie
Als je bereid bent om de Boraras micros een geschikte omgeving te bieden is het een heel leuk klein scholenvisje. Ze zijn minder geschikt om te houden in een gezelschapsaquarium. Ik zou deze soort alleen aanraden voor de wat gevorderde aquarium houder.
Video
Auteur
John de Lange
Copyright foto’s
Choy Heng Wah
Nonn Panitvong – Siamensis.org
Hung Jou Chen
Bronnen
Seriouslyfish.com
TFHmagazine.com
Practicalfishkeeping.co.uk
Fishbase.org
Acquariofiliaconsapevole.it
Aquabase.org
Aquaportail.com