Leptochilus pteropus – Javavaren

Leptochilus pteropus, beter bekend als Javavaren, is een geliefde varen. Deze plant groeit in alle omstandigheden rustig door. Zelfs met weinig licht of weinig plantenvoeding wil deze plant het vaak nog wel goed doen.

Leptochilus pteropus – Javavaren

Een van de meest bekende aquarium planten is toch wel de Javavaren of Leptochilus pteropus zoals zijn wetenschappelijke naam luidt. In veel winkels zijn ze nog verkrijgbaar onder de oud wetenschappelijke naam Microsorum pteropus, dit is een synoniem geworden.

Het is waarschijnlijk een van de meest verkochte aquariumplanten. Ze zijn makkelijk mooi te houden en zelfs in slecht verlichte aquariums doen ze het vaak nog goed. Javavaren kan uitgroeien tot grote weelderige bossen groene bladeren.

Leptochilus pteropus heeft lancetvormige, smalle bladeren die spits of afgerond uitlopen. Elk blad wordt gevormd uit een enkele korte steel, die op hun beurt weer vastzitten aan de wortelstok. De kleur van de bladeren is olijf- tot donkergroen. De bladeren groeien doorgaans erg langzaam maar zeker door.

In de handel is ook een breedbladige Javavaren beschikbaar: Leptochilus pteropus Latifolia. Latifolia vrij vertaald uit het latijn lati=breed en foli=blad. De bladeren kunnen tot zo’n 30 centimeter lang worden en 5,5 centimeter breed.

Microsorum pteropus - Javavaren in het wild - Maleisië
Leptochilus pteropus – Javavaren in het wild – Maleisië

Herkomst van Javavaren

Oorspronkelijk is deze mooie plant afkomstig uit Azië. Ze komen onder andere voor op het Indonesische eiland Java waar ze ook naar vernoemd zijn. Daarnaast kunnen ze worden gevonden in Maleisië, Thailand en sommige delen van China. Door zijn grote verspreiding bestaan er een aantal geografische varianten die verschillen geven in de grootte en vorm van het blad.

Javavaren groeit doorgaans langs het water op de oevers die soms onderlopen. De plant groeit dus niet altijd het hele jaar onder water.

Naast de natuurlijk varianten bestaan er ook een aantal gekweekte varianten (cultivars) die bepaalde specifieke onderdelen doorkweken. Een aantal gekweekte varianten zijn onder andere de Leptochilus pteropus “Windelov” en “Trident”.

Het Aquarium

Javavaren is een langzaam groeiende plant die relatief weinig licht nodig heeft. Ze groeien in zowel hard als zacht water en met veel of weinig licht. Je kunt Javavaren eenvoudig in het aquarium vastzetten door de wortelstok vast te binden op een stuk hout of steen. Bij voorkeur de wortelstok niet in het substraat plaatsen omdat hij dan kan verrotten en de plant afsterft. Gebruik voor het vastbinden wat donker dun touw wat kan vergaan in het water. Soms wordt ook visdraad of elastiek gebruikt, het nadeel hiervan is dat je niet moet vergeten het later weer uit het aquarium te halen.

Sommige liefhebbers van Javavaren maken met behulp van een rooster zelfs een hele achterwand of zijwand van deze plant. De wortelstokken van meerdere planten wordt met wat dun touw in het rooster vastgezet. De planten groeien dan uit tot een hele muur van Javavaren.

Om de plant mooi te houden heeft hij wel wat onderhoud nodig. De bladeren groeien dicht tegen elkaar aan waardoor er afval tussen de bladeren kan blijven zitten. Dit afval houdt licht en vers water tegen waardoor de bladeren kunnen afsterven. Onderhoud de plant dan ook regelmatig door oude bladeren te verwijderen en met je handen tussen de bladeren door te gaan om vuil los werken. De resterende bladeren hebben dan weer meer ruimte om licht op te vangen en krijgen weer vers water. Een gezonde plant kan bladeren krijgen die tot zo’n 50 centimeter lang worden. De optimale temperatuur licht rond de 22 tot 28 graden.

Plantenvoeding

Je hoeft Leptochilus pteropus geen voedingsbodem of tabletten bij de voet van de plant te geven. Deze plant neemt nauwelijks voeding via de voet op. De meeste voeding verkrijgt Javavaren uit het water. Co2 en vloeibare plantenvoeding helpt de plant groeien maar dit is niet altijd nodig. Zondig voeding groeit de plant meestal ook wel, alleen iets trager.

Bijna alle Javavarens hebben last van bruine plekken op de bladeren en doorzichtige uiteinden van bladeren. Dit is niet eenvoudig op te lossen zonder grote hoeveelheden Co2 toe te voegen. Het kan voor de plant verder geen kwaad.

Javavaren in combinatie met vissen

Een van de redenen waarom Javavaren zo vaak in aquariums gebruikt wordt is de taaiheid van de plant. De bladeren zijn stevig en worden niet door vissen gegeten. Zelfs herbivore vissen die graag de bladeren van andere planten eten laten Javavaren met rust. Sommigen denken dat dit komt door een stof in de bladeren maar waarschijnlijker is de taaie structuur van de bladeren waardoor de vissen het niet graag eten.

Javavaren stekken

Een Javavaren is op twee manieren te stekken

  1. Adventief plantjes – Een gezonde plant krijgt na verloop van tijd op de oude bladeren jonge kleine plantjes (adventief plantjes). Laat de kleine plantjes iets groeien totdat ze groot genoeg zijn om ergens vast te maken. Trek het plantje los van het oude blad en het plantje is klaar om een andere plek te krijgen. In de natuur sterft het oude blad langzaam af. Op den duur laat het blad los en de jonge plant drijft naar zijn nieuwe stek. Met wat geluk kan hij daar een nieuwe moederplant worden.
  2. Wortelstok doorsnijden – Bij een grote plant zitten alle bladeren vast aan de wortelstok. Je kunt deze wortelstok eenvoudig doorsnijden. Zorg wel dat elk deel van de wortelstok minstens vier gezonde bladeren heeft. Na het herplanten groeit de wortelstok vanzelf weer door en maakt nieuwe bladeren aan.

Video

Auteur

John de Lange

Copyright foto’s

Tropica.com
Fhurzan – CC BY-SA 3.0

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

pteropus

Nederlandse Namen

Javavaren

Synoniemen

Colysis pteropus, Colysis tridactylum, Drynaria dubia, Drynaria tridactyla, Kaulinia pteropus, Lepisorus pteropus, Microsorum paucijugum, Microsorum pteropus, Phymatodes tridactyla, Pleopeltis aquatica, Pleopeltis paucijuga, Pleopeltis pteropus, Pleopeltis tridactyla, Polypodium aquaticum, Polypodium paucijugum, Polypodium pteropus, Polypodium tridactylum

Verzorging

Herkomst

Hoogte minimaal

25

Hoogte maximaal

50

Temperatuur minimaal

22

Temperatuur maximaal

28

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Leptochilus pteropus – Javavaren” te beoordelen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *