Apistogramma sp. Maulbrueter vrouw poetst eieren

De kweek van Apistogramma sp. Maulbrueter

In Juli 2002 ontving ik een paartje wildvang van deze fantastische nieuwe muilbroeder, een nog niet wetenschappelijk beschreven Apistogramma soort. Het was een verrassingscadeau van een iemand die ook de Apistogramma mail lijst stond. Nogmaals bedankt Mike!! Apistogramma sp. “Maulbrueter” is voor het eerst in de Engelstalige hobby geïntroduceerd door Dokter Uwe Roemer in de oktober uitgave van de ACA Buntbarsche Bulletin in 2000 als de Apistogramma sp. brustband (borstband). Ingo Koslowski introduceerde de soort een maand later in het Duitse blad DATZ als A. sp. Maulbrueter. De bekende vangstplaatsen is het midden tot het einde van de Rio Ampiyacu, in Peru.

Ik begon met een paartje in een 45 liter aquarium met zand als bodem wat erg belangrijk is voor deze soort omdat ze het zand zeven om voedsel te vinden. Het aquarium had de gebruikelijke verstop plaatsen (cocosnoot, hout en terra cotta potjes) en planten. Helaas kreeg ik van de eerste 2 legsels geen jongen.

Mijn kweekkoppel legden elke twee weken eieren na waterwisselingen met puur osmose water. Ik kon de eieren zien in het broedhol, maar ze leken te verdwijnen na een paar dagen. Ik verdachte het mannetje ervan ze als een lekker hapje te zien. Ik besloot het mannetje te verwijderen na de volgende paring en als dat niet werkte zou ik proberen de eieren te stelen en ze proberen uit te laten komen in een kunstmatige kweekruimte. Let op: ik steel de eieren van vissen alleen als laatste redmiddel om er zeker van te zijn dat zeldzame soorten zich voortplanten, en dan nog alleen als al het andere heeft gefaald. Mijn ervaring is dat Apistogramma jongen meer kans maken als ze zijn opgevoed door hun ouders.

Apistogramma sp. Maulbrueter - man - portret
Apistogramma sp. Maulbrueter – man – portret

De eerste dag

Eindelijk, het derde legsel is uitgekomen?? Ik vond vanmorgen de net uitgekomen wriemelende jongen in een cocosnootschil. Het leek erop dat ze spoedig zouden gaan zwemmen. Naar mijn schatting waren het zo’n 20-30 kleine wriemelaartjes. Een nogal klein legsel vergeleken met de andere Apistogramma soorten, die soms wel meer dan 100 jongen kunnen hebben.

Apistogramma sp. Maulbrueter kweekaquarium
Apistogramma sp. Maulbrueter kweekaquarium

Je kunt duidelijk al de kuiltjes zien die het vrouwtje in het zand heeft gegraven. Voorlopig heb ik het mannetje in het aquarium gelaten. Het vrouwtje heeft hem steeds weggejaagd als hij te dicht in de buurt kwam van het broedhol. Het vrouwtje verliet het hol zelden, het meest om wat voedsel te zoeken of om het mannetje weg te jagen. Het vrouwtje heeft het hele aquarium omgespit voordat ze ging broeden, waarschijnlijk om haar jongen wat meer beschutte plaatsen te bieden waar ze de jongen in kan verbergen.

De tweede dag

Het vrouwtje heeft het hol verlaten en blijft voornamelijk in een vers gegraven gigantische krater. Het leek erop dat ze de jongen in haar bek heeft. Ik kon een tijdje kauwende bewegingen waarnemen. Dit is waarschijnlijk haar manier om de jongen te poetsen in haar bak. Ik zag haar ook de jongen af en toe in de kuil uitspugen als ze de jongen alleen liet voor een paar seconden om snel een paar hapjes voer te zoeken.

Derde dag

De jongen kregen vanmorgen hun eerste rondleiding door het aquarium. Het vrouwtje verplaatste ze van de kuil waarin ze de laatste 2 dagen verbleven naar een anderen in het midden van het aquarium bij een pluk java mos. Ze heeft ze waarschijnlijk verplaatst om de jongen te laten eten van de infusoria die te vinden in in het java mos. Wat later kregen ze de eerste portie vers uitgekomen baby artemia die ze direct begonnen te eten.

Vierde dag

De jongen zijn gisteravond begonnen met vrijzwemmen. De aanvallen van het vrouwtje naar het mannetje zijn wat feller geworden. Ik heb dus besloten het mannetje te verplaatsen naar een ander aquarium voor zijn eigen veiligheid.

Vrouwtje Apistogramma sp. Maulbrueter met jongen
Vrouwtje Apistogramma sp. Maulbrueter met jongen

Ik heb zeker 25 jongen geteld bij moeders. Het vrouwtje lijkt wel wat meer ontspannen nu ik het mannetje heb verplaatst. Ze pakt verdwaalde jongen op met haar bek (net als andere Apistogramma moeders doen) en spuugt ze weer terug uit in de school. Het lijkt niet meer op het gedrag van een muilbroeder die ze vertoonde toen de eieren net waren uitgekomen.

Apistogramma sp. Maulbrueter - man
Apistogramma sp. Maulbrueter – man

Het nemen van foto’s van goede kwaliteit bleek moeilijker dan ik dacht aangezien het vrouwtje de jongen altijd precies in het midden van het aquarium hield. Bij het opvoeden van de jongen blijkt het vrouwtje een erg zorgzame moeder te zijn. Op deze manier was het niet moeilijk de jongen op te voeden tot een jong volwassendom. Ze aten graag net uitgekomen baby Artemia en later ook wat groter voedsel als watervlooien en grotere artemia. Helaas bleek het legsel een verhouding van 70% mannen en 30% vrouwen te hebben. Na dit legsel besloot ik het koppel een groter maar gelijkwaardig aangekleed aquarium te geven (100 liter).

Apistogramma maulbrueter is een van de grootste Apistogramma soorten die ik tot nog toe heb gehouden. Een 45 liter aquarium is gewoon te klein voor deze soort. Mijn mannetje werd bijna 10 centimeter, het vrouwtje was ongeveer 7,5 cm toen ik haar later in 2002 helaas verloor. Ik heb zeker genoten van dit interessante nieuwe broed gedrag. Het is absoluut verschillend met de andere Apistogramma soorten.

De kweekbak

Temperatuur: rond de 26 graden Ph 7.0
Water verversing: 25 wekelijks
Filtering: Aqua Clear Mini met een groot sponsfilter om de inlaat pijp
Bodem: wervelbed filter zand
Om de jongen groot te krijgen is het belangrijk een zand bodem in het kweek aquarium aan te brengen.
Referentie: Mike Wise:  Apistogramma Mailing List Archive from 01/05/2001

Gepubliceerd in 2002: Apisto bravepages
Bron: www.aquarticles.com (niet meer aanwezig)
Vertaling: John de Lange

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Zoekfilter

zoekfilter

Nieuws, Updates en Acties

Wil je op de hoogte gehouden worden van Nieuws, Updates en Acties op de AquaInfo website? Schrijf je dan hieronder in!