Aquarium en vissen tijdens vakantie

Aquarium en vissen tijdens je vakantie: bereid je goed voor!

Een vraag die vaak voorbij komt is: Hoe zorg je voor je Aquarium en vissen tijdens je vakantie. In dit artikel zullen we tips en trucs meegeven over de voorbereiding, instructies, het voeren, de verlichting en nog veel meer! Met deze tips zorg je ervoor dat je aquarium en vissen je vakantie goed doorkomen.

  1. De voorbereiding
  2. Vissen voeren tijden de vakantie
  3. Verlichting en plantenvoeding
  4. Noodgevallen
  5. Tot slot
  6. Video

De Voorbereiding

Het is niet nodig om te vermelden dat je op tijd moet beginnen met het voorbereiden op de vakantie. Op het laatste moment dingen regelen zorgt voor onnodige stress bij de vissen maar zeker ook bij jezelf. Start dus op tijd!

Een maand van tevoren

Zorg dat je tijdig iemand vraagt om een oogje in het zeil te houden. Doe dit ruim op tijd zodat je zeker weet dat deze persoon ook daadwerkelijk beschikbaar is om voor je aquarium te zorgen. Je hebt nu ook ruim de tijd om je vervanger te instrueren over het voeren en

Gebruik je een voederautomaat? Zoek deze dan op en zet hem klaar. Maak het apparaat schoon als hij al een tijdje niet is gebruikt en test hem kort. Werkt hij nog wel goed? Je hebt nu nog ruim de tijd om een nieuw apparaat aan te schaffen.

Loop alle aquariumfilters en apparatuur na. Zijn er nog dingen die veranderd of vervangen moeten worden, doe dat dan nu. Voor de aquariums met planten, Co2 en plantenvoeding: maak een plan hoe je de planten de vakantie door krijgt, zie ook Verlichting en Plantenvoeding verderop in dit artikel.

Twee weken van tevoren

De voederautomaat is kort getest maar het kan geen kwaad om hem wat langer te testen. Vul hem voor een paar dagen en laat hem een paar dagen draaien alsof je op vakantie bent.

Heb je een CO2 installatie? Kijk dan na hoeveel er nog in je CO2 fles zit. Is dit nog voldoende of moet hij bijgevuld worden voordat je op vakantie gaat?

Verschoon je filter materiaal. Dit is belangrijk om te voorkomen dat je filter dichtslibt net tijdens je vakantie. Doe dit op tijd zodat je filter weer tijd heeft om genoeg bacteriën op te bouwen voordat je op vakantie gaat. Spoel het filter bij voorkeur uit in aquarium water. Hiermee voorkom je dat er teveel goede bacteriën in het filtermateriaal afsterven.

Normaal gesproken verschoon ik filtermateriaal pas als het filter minder begint te stromen. Dit is een teken dat het filter is verzadigd. Voor de vakantie spoel ik het materiaal voor de zekerheid wel uit. Voorkomen is beter dan genezen zullen we maar zeggen.

Ververs ook iets meer water dan je normaal zou doen. Zorg dat het aquarium tip top in orde is. Verwijder dood plantaardig materiaal, oude bladeren en alles wat maar voor extra verontreiniging zou kunnen zorgen.

Laat je aquarium verzorger zien hoe je de vissen voert. Hoeveel hij of zij mag geven. Leg ook uit dat ze niet meer mogen voeren dan wat je hebt aangegeven. Sommige vissen blijven hongerig voor het aquarium raam hangen terwijl ze meer dan voldoende hebben gegeten. Leg ze nogmaals uit dat teveel voeren schadelijker is dan een korte periode te weinig!

Een week van te voren

Ververs net als anders water. Laat het filter nu verder met rust zodat hij optimaal functioneert tijdens je afwezigheid. Verwijder wel al het materiaal wat je water kan verontreinigen zoals dode bladeren en knip oude bladeren van je planten af.

Schrijf een duidelijke handleiding voor je verzorger. Wees duidelijk in wat je verwacht en omschrijf heel duidelijk hoeveel voer er gegeven moet worden. Dus niet een beetje maar bijvoorbeeld een theelepel (met of zonder kop!). Zet liever nog het voer klaar in potjes of zakjes.

Controleer of je verzorger nog weet dat hij voor je vissen mag zorgen.

Een dag van te voren

Ververs nog één keer water, dit mag best wat meer zijn dan anders. Verwijder wederom al het dode plantaardige materiaal. Laat het filter en de bodem wel met rust.

Voer de vissen nog een laatste keer voordat je weggaat. Voer echter niet veel te veel. Visvoer wat blijft liggen begint na een paar uur al te rotten en wordt niet meer gegeten!

Vissen voeren tijdens de vakantie

Afhankelijk van hoe lang je op vakantie gaat kan het nodig zijn om de vissen te voeren.

Tetra vakantie visvoer
Tetra vakantie visvoer

Korter dan een week op vakantie:

Volwassen vissen kunnen rustig een week zonder voer. Ze hebben doorgaans voldoende reserves om het een tijdje zonder voer te stellen. In het wild zijn er ook periodes dat er minder of helemaal geen voer voorhanden is.

Ons advies is dan ook om niet te voeren als je korter dan een week op vakantie gaat. De vissen zijn weliswaar wat hongeriger als je thuis komt maar verder zul je weinig aan de vissen merken. Het voordeel van niet voeren is dat er ook niets fout kan gaan.

Langer dan een week op vakantie:

Afhankelijk van de grootte van de vissen kan het nodig zijn om de vissen bij te voeren. Je kunt goedkoop visvoer bijvoorbeeld vinden op  www.petsmenu.nl. Een familielid of goede buur kan de zorg voor de vissen op zich nemen. Ook is goede apparatuur die je kan helpen bij het voeren. Welke keuze je ook maakt: zorg voor een goede voorbereiding!

Hulp door familie, buren of kennissen

Vraag ruim op tijd of degene die je op het oog hebt ook beschikbaar is om tijdens jouw vakantie te voeren. Je hebt dan ook nog even de tijd om diegene goed te instrueren. De meest gemaakte fout is niet dat ze te kort visvoer krijgen. Meestal wordt er namelijk veel te veel gevoerd. De vissen zien er nog hongerig uit dus wordt er nog een beetje extra gegeven.

Zorg voor duidelijke instructies op papier zodat ze het na kunnen lezen. Een vage instructie als: Geef ze een klein beetje voer per dag is vragen om problemen. Beter is het om voer klaar te zetten per portie (bijvoorbeeld in plastic zakjes). Je kunt ook bijvoorbeeld een theelepel klaarleggen naast de voerpot. Geef duidelijk aan in de instructie hoeveel theelepels visvoer de vissen mogen krijgen. Leg ook uit waarom ze niet meer mogen hebben!

Voerautomaten

Voederautomaat
Voederautomaat

In de winkels zijn tegenwoordig ook goede voerautomaten te krijgen. Je hebt redelijk eenvoudige goedkope voederautomaten vanaf zo’n € 13,- tot de meest luxe van Eheim Twinfeeder van rond de € 62,- waar je twee soorten voer in kwijt kunt. Een aantal tips om te zorgen voor een optimale werking tijdens je vakantie:

  • Kijk vóór aanschaf hoeveel dagen voer je met het apparaat kunt geven en hoeveel.
  • Sommige apparaten beluchten het voer om klonteren te voorkomen, anderen moet je aansluiten op een luchtpomp!
  • Zorg dat de voerautomaat nieuwe batterijen heeft
  • Test de automaat ruim van tevoren! Werkt alles nog naar behoren? Probeer het in de maand voor de vakantie eerst een paar keer uit.

Het voordeel van de voerautomaat is dat de vissen de vooraf door jou ingestelde hoeveelheid voer krijgen. Overvoeren door een goedwillende kennis is bijna niet mogelijk.  Op gezette tijden geeft de automaat de ingestelde hoeveelheid af. Het nadeel is dat er altijd een storing kan optreden. Voer wat klontert of een apparaat wat niet werkt en batterijen die leeglopen kunnen roet in het eten gooien. Zorg in ieder geval voor een goed voorbereiding zodat er zo min mogelijk fout kan gaan!

Vergeet niet om de gebruiksaanwijzing van de voerautomaat goed te lezen. Sommige duurdere apparaten kun je zo plaatsen, die houden het voer zelf droog. Anderen moet je aansluiten op een luchtpomp. Sluit je die niet aan dat wordt het voer boven het aquarium vochtig, er vormt zich schimmel en binnen een week wordt het een smeerboel zoals op deze foto:

Voerautomaat niet aangesloten op lucht met schimmel tot gevolg
Voerautomaat niet aangesloten op lucht met schimmel tot gevolg

Vetmesten voor vakantie

Het vetmesten van de vissen in de periode voordat je op vakantie gaat raden wij af. Het zorgt voor een extra belasting en vervuiling van het aquariumwater in de periode waarin het juist stabiel zou moeten zijn. Daarnaast zijn vissen in het aquarium doorgaans al (veel) te dik. Dit komt doordat we ze regelmatig en vaak te veel voer geven. Ons voer is ook nog eens zeer energierijk. Nog meer vetmesten dan we onbedoeld al doen is niet nodig!

Verlichting en plantenvoeding

Degenen met een Malawi, Tanganyika of ander rotsaquarium zonder al te veel planten kunnen dit deel overslaan.

Planten die volop in het licht staan kunnen erg hard groeien. Ze verbruiken daarbij de aanwezige voedingsstoffen. Deze voedingsstoffen kunnen binnen een paar dagen al zijn opgebruikt waarna de planten het al snel moeilijk krijgen.

Om de planten minder snel te laten groeien en langer met de aanwezige voedingsstoffen te laten doen kun je een paar eenvoudige maatregelen nemen:

  • Verminder het aantal uren licht. Zorg dat je verlichting niet meer dan zeven uur per dag brandt.
  • Verminder ook de lichtintensiteit. Heb je meerdere TL balken, draai er dan één of twee los. Met een dimmer kun je de intensiteit terugbrengen naar een lager niveau of verwijder bijvoorbeeld de reflector waardoor er minder licht op de planten valt.
  • Ondanks de verminderde hoeveelheid licht blijven je planten gewoon voedingsstoffen gebruiken. Voordat je weggaat kun je gerust een dubbele dosis aan het aquarium toevoegen van wat je normaal geeft.
  • Ga je wat langer op vakantie? Zet dan een afgepaste hoeveelheid plantenvoeding klaar in een afgesloten potje. Schrijf duidelijk op wanneer je verzorger de plantenvoeding moet geven (wees duidelijk gebruik liever een exacte datum dan vage termen als ongeveer over 2 weken….)

Noodgevallen

Het kan ondanks alle voorzorgsmaatregelen natuurlijk altijd alsnog fout gaan. De stroom valt te lang uit, de voederautomaat begeeft, het aquarium filter stopt met pompen of het aquarium begint spontaan te lekken. Scenario’s die we zelf al niet willen meemaken laat staan de verzorgen van jouw woning als je zelf lekker op vakantie bent.

Heb je een noodplan gemaakt?

In geval van nood moet je verzorger wel weten wat hij (ongeveer) moet doen.

  • Leg het telefoonnummer en adres neer van de aquariumwinkel waar je zelf regelmatig komt. Gespecialiseerde aquarium winkels hebben vaak veel kennis in huis en zijn doorgaans zeker bereid om te helpen.
  • Heb je kennissen, vrienden of Facebook groepen die met aquaria bezig zijn? Noteer hoe ze bereikt kunnen worden in geval van nood.
  • In geval van (grote) lekkage van het aquarium kan de verzekering bijspringen. Een telefoonnummer en polisnummer zijn dan wel handig om bij de hand te hebben.

Tot slot

Met een goede voorbereiding wordt de kans op problemen tijdens de vakantie een heel stuk kleiner. Vooral goede afspraken over het voeren van de vissen lost de grootste oorzaak van drama’s tijdens de vakantie zo goed als op.

Vergeet niet: Geniet van je vakantie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Zoekfilter

zoekfilter

Nieuws, Updates en Acties

Wil je op de hoogte gehouden worden van Nieuws, Updates en Acties op de AquaInfo website? Schrijf je dan hieronder in!