Azijnaaltjes kweken

De kweek van Azijnaaltjes

Neem een transparante, kleurloze pot met een wijde hals en een inhoud van ongeveer 1 liter. Zorg dat de pot goed schoon is. Gebruik appelazijn (of Natuurazijn, zie einde van dit document) als medium, 50% verdund met water om de zuurgraad te verlagen. Doe 400ml water en 400ml appelazijn in de pot. Voeg hieraan een entportie Azijnaaltjes van 75…100ml toe.

Om de Azijnaaltjes (wetenschjappelijke naam: Turbatrix aceti) van voeding te voorzien kan een klein stukje appel dienen. 1 kwart van een kleine appel is ruim genoeg. Doe dit ook in de pot. Sluit de pot af met een ventilerend deksel (nylon kous, horrengaas, magnetronfolie o.i.d. en een elastiekje) en zet koel en donker weg.

Als de pot een schroefdeksel heeft kan je dat natuurlijk ook perforeren, maar maak hele kleine gaatjes, anders krijg je fruitvliegen in je cultuur.

Oogsten van Azijnaaltjes

Het zal ongeveer twee weken tot een maand duren voordat de cultuur zoveel vermeerderd is dat er dagelijks van geoogst kan worden. Oogsten gaat (vind ik) het makkelijkst met een 50ml injectiespuit (te koop bij de apotheek, Welkoop, Boerenbond) en een artemiazeefje, zoals afgebeeld in de Microwormen handleiding.

Steek de injectiespuit in een laag die “wolkt” van de Azijnaaltjes en trek hem vol. Leg het zeefje op de pot van de Azijnaaltjescultuur en spuit via de zijkanten van het zeefje (niet rechtstreeks op de zeef! dan gaan de aaltjes er doorheen) rustig de injectiespuit leeg, zodat alle azijn en de aaltjes die er toch doorheen gaan terug lopen in de pot.

Het zeefje met de geoogste aaltjes nog even voorzichtig schuin houden boven de pot voor het terug gieten van de laatste druppels en dan uitspoelen in de bak met de jonkies. NIET naspoelen met water, dan ben je alsnog de geoogste aaltjes kwijt! Het kleine beetje aanhangende azijn/water mengsel is niet voldoende om de zuurgraad te beïnvloeden en ik heb er ook verder nog nooit iets nadeligs door bemerkt.

Alternatieve oogstmethode

Een alternatieve oogstmethode is met behulp van een eindje luchtslang een hoeveelheid aaltjescultuur afhevelen door een artemiazeefje boven een andere (schone) pot. Wanneer er zich genoeg azijnaaltjes hebben verzameld in het zeefje kan het hevelen gestopt worden en kan de inhoud van de onderste pot weer in de cultuurpot geleegd worden. Als dit je een handige methode lijkt dan is het de moeite om de deksel van de onderste pot van een gat te voorzien waar het artemiazeefje in past. Zo hou je de handen wat meer vrij om het slangetje te “bedienen”.J

Als na verloop van tijd door verdamping en oogsten het peil in de pot begint te dalen (waardoor de zuurgraad oploopt), kan de vloeistof weer op niveau worden gebracht met water, of door wat appelsap toe te voegen. Dit laatste voegt dan ook gelijk weer wat voedingsstoffen (suikers) toe.

Wanneer de cultuur duidelijk “mistig” is van de aaltjes wordt het tijd om de cultuur te splitsen en er twee culturen van te maken. Weer aanvullen met het appelazijn/water mengsel en zo nodig een stukje appel.

Succes met de teelt en het kweken van azijnaaltjes!

P.s.

Inmiddels is uit een opgezette proef gebleken dat de azijnaaltjes het ook goed doen in (goedkope) Natuurazijn met een stukje appel. Maar je kunt ook de appel zelf opeten en het klokhuis en/of de schillen voor de aaltjes gebruiken. Werkt ook prima. Wil je gaan voor de appelazijn dan kun je terecht bij een natuurvoedingszaak. Delicatessenzaken ook wel, maar tegen delicatessen prijzen, vermoed ik. En misschien een hele grote Albert Heijn?

Voor de liefhebbers heeft The Dutch Aquarist op Youtube de volledige handleiding op video, abonneer je op zijn kanaal voor meer informatieve video’s:

2 comments

  1. Mooi filmpje ma waar kan ik de aaltjes eigenlijk krijgen

    1. Op marktplaats staan meerdere advertenties van liefhebbers die ent-porties aanbieden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Zoekfilter

zoekfilter

Nieuws, Updates en Acties

Wil je op de hoogte gehouden worden van Nieuws, Updates en Acties op de AquaInfo website? Schrijf je dan hieronder in!