Danio rerio - Luipaard danio

Luipaard Danio kweek

De Luipaard Danio is een van de meest voorkomende danios die je kunt vinden in de dierenwinkel. Deze soort heeft een metallic gouden kleur met blauw-grijze vlekken op zijn flank. Over de wetenschappelijke status van de luipaard danio wordt al jaren gediscussieerd. Sommige experts vragen zich af of deze soort een echte soort is of gewoon een doorgekweekte zebra danio, Danio rerio (Hamilton, 1822). Het debat over de geldigheid van deze soort wordt al jaren gevoerd in de aquarium literatuur. Het is zeker een onderzoek dat de moeite waard is om door de wetenschappelijke en aquarium literatuur heen te bladeren maar voor nu laten we de discussie voor wat het is.

De luipaard danio is een aantrekkelijk visje om te zien en wordt net iets groter dan 6 centimeter. Ze laten planten met rust en kunnen goed overweg met zo’n beetje alle andere vissoorten. Deze soort schoolt samen in de bovenste waterlagen, wat mooi is omdat het lekker dicht bij het licht is, hun gouden lichamen reflecteren mooi en dat is erg leuk om te zien.

Ik heb 5 vissen gedurende 2 weken voorbereid op de kweek, 1 man en 4 vrouwen, ze zaten in een aquarium van 45 liter. Het aquarium had een temperatuur van 78 F, een pH van 7.6 en een totale hardheid van 140 ppm. De vissen kregen Tetra Bits, bevroren artemia en bevroren tubifex. De man en de twee grootste vrouwen heb ik toen verplaatst naar een 25 liter aquarium om te paren. De kweekbak had een sponsfilter, veel Java mos en op de grond een bodem van donkere knikkers. De knikkers vangen de eieren op en zorgen ervoor dat de altijd hongerige ouders er niet bij kunnen. Met de knikkers als bodem is het mogelijk om de vissen in 1 aquarium te kweken gedurende een week. Dit is omdat na het uitkomen van de eieren, de jongen nog een dag of 4 a 5 op de bodem liggen, al terend op hun eizak, veilig beschermd door de knikker. De temperatuur was 28 graden Celsius, pH 6.8 en de totale hardheid lag op 60 ppm.

Ik heb de ouders ’s avonds in het kweekaquarium gedaan en de volgende avond weer eruit gehaald. Na het uitkomen zijn de jongen verdeeld over een 45 liter en 90 liter aquarium. Het aantal jongen dat het heeft overleefd was niet erg groot omdat deze aquaria al jonge parel danios bevatte die 2 dagen ouder waren. Ik geloof dat de parel danio jongen alle behalve de sterkste luipaard danio jongen hebben verdrongen bij het voedsel. Nu, ongeveer een maand later, zijn de luipaard danio jongen ongeveer 0,6 cm lang. Ik heb ze voornamelijk Liquifry gegeven en kleine beetjes fijngewreven vlokvoer met af en toe pas uitgekomen artemia. Met deze lengte zijn het al hele leuke visjes om te zien. Het lichaam heeft nog steeds een egale kleur, maar de ogen reflecteren een helder blauw gelijkend op de neon tetra. Een interessant gedrag van de jongen is dat ze de eerste 2 tot 3 weken alleen bij het oppervlak eten. Na deze tijd zoeken ze het hele aquarium af naar voedsel. Alhoewel hun oudere neven, de parel danio’s zeker het meeste voedsel namen, schat ik dat ik na een maand nog ongeveer 100 jongen over had.

Eerste publicatie: Delta Tale, Vol. 30, #2-3. Potomac Valley Aquarium Society
Bron:
www.aquarticles.com (niet meer beschikbaar)
Vertaling: J. de Lange
Foto: Gerry Verrier

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Zoekfilter

zoekfilter

Nieuws, Updates en Acties

Wil je op de hoogte gehouden worden van Nieuws, Updates en Acties op de AquaInfo website? Schrijf je dan hieronder in!