Danio rerio – Zebrabarbeel
Sinds de eerste beschrijving van Hamilton in 1822, heeft de Zebra Danio al verscheidene namen gekend. Hierdoor zijn er inmiddels zeven synoniemen te vinden. Deze zijn: Brachydanio rerio, Barilius rerio, Nuria rerio, Cyprinus rerio, Cyprinus chapalio, Perilampus striatus en Danio lineautus. De Nederlandse benaming: Zebra Danio of zebravis, dankt hij aan zijn gestreepte patroon over het gehele lichaam.
Naast al deze namen behoord ook de Danio frankei (Luipaarddanio) tot de Danio rerio. Oorspronkelijk werd door zijn aparte tekening gedacht dat de Danio frankei een unieke soort was. Recent onderzoek heeft echter aangetoond dat het een natuurlijke kleurvariant is van de Danio rerio. In de winkels vind je de Luipaarddanio vaak nog terug met de oude naam om onderscheid te maken in de kleurvariant, met strepen of met stippen.
Beschrijving
De Zebra Danio heeft een zilveren basiskleur, hier overheen lopen blauwe strepen. Deze strepen beginnen vlak achter de kieuwdeksel en eindigen bij het uiteinde van de staartvin. Dit streeppatroon is ook op de andere vinnen waar te nemen.
Onderscheid tussen de geslachten kan worden gemaakt door te kijken naar de grootte en de kleur van de vissen. De mannetjes zijn namelijk vaak iets kleiner en slanker maar mooier gekleurd dan de vrouwtjes. Dit verschil is extra duidelijk tijdens de paartijd. Dan laten de mannetjes hun mooiste kleuren zien waardoor ze makkelijker te onderscheiden zijn van de vrouwtjes.
Gemiddeld word de Zebra Danio 3,5 jaar oud in het aquarium. Er zijn echter ook uitzonderingen bekend die meer dan 5 jaar leefden.
Herkomst en Habitat
Van nature komt de Danio rerio voor in Pakistan, Myanmar, India, Bangladesh en Nepal. Hier leven ze vaak in rivieren met geen tot een lichte stroming. In de gevallen dat ze zijn gevonden in rivieren met een wat snellere stroming, was dat ook vaak in de zones waar het water rustiger is.
Onderzoekers vermoeden dat de vissen tijdens het regenseizoen naar tijdelijke poeltjes of rijstvelden zwemmen om daar hun eitjes af te zetten. Doordat deze plekken vaak erg veel planten bevatten kunnen de jongen zich hier beter verstoppen. De jongen blijven hier dan ook tot het water uit deze tijdelijke poeltjes begint te verdwijnen.
Dieet
De Danio rerio eet in de natuur voornamelijk wormen, insectenlarven en kleine schaaldieren. In het aquarium is het echter een makkelijke eter die bijna alles aanneemt. Zorg er echter wel voor dat het voer voornamelijk carnivoor is en dat het goed word afgewisseld. Dit houd de dieren in een goede gezondheid.
Het Aquarium
Voor deze soort is het aan te raden om het aquarium goed te beplanten. Zorg ervoor dat er voldoende hoekjes voor ze zijn om te verkennen. Deze vissen zijn, namelijk, van nature erg nieuwsgierig waardoor dit een goede manier is om ze bezig te houden. In het aquarium mag er een lichte stroming aanwezig zijn.
Door hun vredelievende gedrag zijn ze goed te combineren met andere vissoorten. Houd er echter wel rekening mee dat de Zebra Danio erg actief kan zijn. hierdoor moeten ze niet worden gecombineerd met vissoorten die veel rust nodig hebben.
Kweek van de Zebrabarbeel
De kweek van deze vissen is vrij eenvoudig. Vaak zullen ze dan ook eitjes leggen in het gezelschapsaquarium. Hier worden ze, echter, meestal opgegeten. Om ervoor te zorgen dat er veel jongen overblijven is het noodzakelijk om een apart kweekaquarium in te richten. In het kweekbakje is het verstandig om een bodem van knikkers te nemen of een rooster boven de grond te plaatsen. Zo kunnen de ouderdieren niet bij de pas gelegde eitjes.
Een andere optie is om te zorgen voor veel en fijnbladerige beplanting, zoals Javamos. Het aquarium moet vervolgens tot de helft gevuld worden met licht zuur tot neutraal water. Daarnaast zal de temperatuur vrij hoog moeten worden ingesteld.
Als het aquarium klaarstaat kunnen de vissen worden geplaatst. Neem hierbij de vrouwtjes die lekker dik zijn van de eitjes. Eenmaal in dit aquarium moeten de dieren extra gevoerd worden. Vervolgens kan worden begonnen met het langzaam vullen van het aquarium met koel water. Dit vullen moet verspreid worden over enkele uren zodat het begin van het regenseizoen word nagebootst. De volgende ochtend zullen de eitjes worden gelegd. Als alle eitjes zijn gelegd kunnen de ouderdieren weer worden uitgevangen.
Na 24 tot 36 uur zullen de eitjes uitkomen. Weer een paar dagen later zullen de jongen ook vrij rond zwemmen. In eerste instantie moet zo klein mogelijk voer worden gegeven. Als de jonge dieren eenmaal wat groter zijn kan ook artemia naupliën worden toegevoegd aan het voer.
Zie ook het artikel: Luipaarddanio kweek
Opmerkingen
Doordat de soort erg sterk is en simpel om te houden is hij niet alleen erg populair in de aquarium hobby. Ook voor onderzoek word graag gebruik gemaakt van deze vissen. Daarnaast zijn ze in diverse landen uitgezet ter preventie van muggenplagen. Hierdoor en doordat ze door hobbyisten worden uitgezet zijn ze inmiddels ook al in veel andere landen te vinden zoals de Verenigde Staten en Colombia.
De Glowfish of gloeivis is een genetisch gemodificeerde Zebra Danio. In het DNA zijn genen toegevoegd van lichtgevende kwallen waardoor de gloeivisjes ook licht geven. Deze lichtgevende vissen zijn daarnaast ook nog verkrijgbaar in verschillende kleuren. In de Europeese Unie en dus ook in Nederland, is het houden en verhandelen van deze vissen verboden.
Video
Auteur
Coby
Copyright foto’s
Gerry Verrier