Synodontis

Synodontis vormt het grootste geslacht binnen de Baardmeervallen. Het is het grootste geslacht binnen de 10 geslachten en 190 verschillende soorten binnen de familie Mochokidae. Synodontis omvat meer dan 131 soorten. Synodontis staan ook bekend als piepers (squeakers) omdat ze piepende geluiden kunnen maken met hun borstvinnen wanneer je ze oppakt of stoort. Synodontis maken dit piepende geluid door hun vinstralen over elkaar heen te wrijven. Ze doen dit als ze bang zijn of boos worden. Synodontis kunnen ook piepen als ze uit het water worden gehaald. Deze meervallen zijn klein tot middelgroot en veel soorten hebben aantrekkelijke vlek patronen. Sommige soorten staan er om bekend dat ze ondersteboven rondzwemmen (bv Synodontis contractus en Synodontis nigriventris). Terwijl sommige vissen ondersteboven zwemmen zijn andere soorten weer bekender omdat ze bij het broeden parasiteren als een koekkoek zoals de Synodontis multipunctatus.

Synodontis zijn zoetwater meervallen die het meest worden gevonden in Afrika waarbij ze het meest voorkomen in centraal en West Afrika. Synodontis is het meest verspreide geslacht binnen de Mochokidae familie en komt in de meeste zoetwateren van de sub-Sahara en het Nijl rivierensysteem. Ze kunnen voorkomen in kreken, vijvers, stromen, meren en rivieren. Hun verspreiding is gelijk aan die van cichliden, echter in tegenstelling tot cichliden is de diversiteit het grootst in de rivieren in plaats van de meren.

FOSSIELEN

De oudste fossielen van de Synodontis uit Oost Afrika komen uit het vroege Mioceen. Veel Synodontis fossielen bevatten alleen de stekels omdat deze erg stevig zijn en hierdoor beter bewaard blijven. Met behulp van de stekels kan de familie of het geslacht worden bepaald maar niet de soort. Nog levende soorten kunnen worden geïdentificeerd aan de hand van de vorm van hun baarddraden die ze gebruiken om de bodem mee af te speuren. Ze kunnen ook worden geïdentificeerd aan de hand van de kleur van hun huid, de botten in hun kop en het aantal en lengte van hun tanden.

ECOLOGIE

Synodontis soorten zijn omnivore generalisten, ze voeden zich met een breed spectrum aan verschillende voersoorten. Insecten, ongewervelden, slakken, zaden en algen kunnen in de maag van de verschillende Synodontis soorten worden gevonden. Het zijn bodem eters en wellicht kunnen detritus eten, sommige soorten zouden zich zelfs hebben aangepast aan filtervoeren. Dit zorgt er voor dat ze kunnen omgaan met veranderingen tijdens de seizoenen en in leefomgeving en zorgt ervoor dat ze uitstekend in staat zijn de verschillende leefomgevingen te koloniseren. De verschillende Synodontis soorten hebben wat verschillende groeisnelheden maar de meeste zijn redelijk gelijkaardig.

Met betrekking tot de verschillen tussen de geslachten kun je opmerken dat de vrouwen doorgaans groter zijn dan de mannen. De mannen en vrouwen groeien in het eerste jaar het snelst waarna de groeisnelheid afneemt naarmate ze ouder worden.

De vorm en bouw van deze vissen zijn anders in vergelijking met andere vissen. De grootte en vorm van de mond wijken af door zijn onderstandige bek, doorgaans zijn ze cilindrisch of driehoekig van vorm wanneer je ze vanaf de zijkant bekijkt. Over de voortplanting van veel soorten is niet veel bekend. De meesten planten zich voort van juli tot oktober en gedurende deze tijd zwemmen ze ook in paartjes. Sommige soorten planten zich ook voort tijdens het regenseizoen wanneer de waterstand flink hoger wordt.

RELATIE TOT MENSEN

Veel Synodontis soorten zijn geliefde vissen die gehouden worden in de aquarium hobby. Terwijl veel soorten  geliefd zijn om hun kleur of gedrag zijn andere soorten weer geliefd om hun smaak. Sommige van de grotere soorten zijn een belangrijke voedselbron voor de mensen in Afrika.

SOORTEN

Er zijn momenteel 131 beschreven soorten in dit geslacht. Synodontis omvat ongeveer een kwart van alle Afrikaanse meervallen. Dit geslacht heeft meer soorten dan enig andere Afrikaans geslacht, anders dan Barbus en Haplochromis.

Referentie: Wikipedia.org/wiki/Synodontis.

Synodontis multipunctatus - Koekoeksmeerval

Toont alle 10 resultaten