Hypancistrus

Het geslacht Hypancistrus maakt onderdeel uit van de Loricariidae familie. De familie omvat ruim 800 soorten. Het geslacht Hypancistrus omvat zo’n negen officieel beschreven soorten. Daarnaast zijn er nog een aantal soorten ontdekt die nog niet officieel beschreven zijn maar vermoedelijk wel tot deze familie behoren.

De naam Hypancistrus is op te breken in twee delen. Uit het oud Grieks hypo betekent minder dan en ancistrus. Dit is een verwijzing naar het lagere aantal tanden in de onderkaak van deze soorten.

De bekendste soort is de Hypancistrus zebra, hun fraaie zwart/witte tekening en geringe afmeting maakt het een zeer gewild visje.

Soorten binnen het Hypancistrus geslacht

Hieronder vindt je de soorten die we nog niet aan de database hebben toegevoegd. Helemaal onderaan, met foto, de soorten die we al wel in de database hebben opgenomen.

  • H. contradens
  • H. furunculus
  • H. inspector
  • H. lunaorum
  • H. margaritatus
  • H. phantasma

Beschrijving

Net als alle andere soorten uit de Loricariidae familie hebben Hypancistrus geen schubben. Onder hun huid hebben ze stevige benige platen waaraan ze hun naam Harnasmeerval te danken hebben. Het oog heeft de kenmerkende Omega vorm. De buik is plat zodat ze plat op de bodem kunnen liggen. De grootste soort wordt maximaal 11 centimeter.

Hypancistrus onderscheid zich van andere Loricariidae door een aantal karakteristieken. Hun kaak vormt een hoek van minder dan 90 graden ten opzichte van hun lichaam. Hun buik is slechts voor de helft beschermd door het harnas in plaats van geheel. Ze hebben minder tanden in hun onderkaak dan in hun bovenkaak. De tanden in de onderkaak zijn ook bijna twee keer zo lang als in de bovenkaak.

Geslachtsonderscheid

Het geslachtsonderscheid is vaak van bovenaf beter te zien. De mannen hebben een bredere kop dan de vrouwen. De eerste vinstraal van de borstvinnen is dikker en laat duidelijkere odontes zien, op het achterlichaam en de wang vormen zich ook duidelijkere odontes. De vrouwen hebben een wat smallere kop maar zijn rond het midden van het lichaam wat breder.

Dieet

Het dieet van Hypancistrus is wat afhankelijk van de soort. Hypancistrus zebra is meer een carnivoor dan een omnivoor, ze laten groenvoer staan. Hypancistrus inspector eet ook wel algen en detritus terwijl Hypancistrus contradens zich dan weer hoofdzakelijk met aufwuchs voedt.

Herkomst

Hypancistrus soorten worden gevonden in Zuid Amerika. Ze komen voor in de langzaam stromende delen in het stroomgebied van de Orinoco, Rio Xingu en Rio Negro. De eerder beschreven soorten komen voornamelijk uit Venezuela. De nog te beschrijven soorten zijn ook afkomstig uit Brazilië en Guyana.

Ze leven veelal in delen waar wat rotsen of stenen voorkomen waar ze schuilen in kieren en spleten.

Het aquarium

Vissen uit het Hypancistrus geslacht kunnen in het aquarium worden gehouden. De geringe grootte en aantrekkelijke kleuren maken ze zeker geschikt. Ze houden van schoon en zuurstofrijk water. Zorg daarom voor wat stroming en hou de waterwaardes goed in de gaten.

Ze schuilen graag dus richt het aquarium in met voldoende hout, stenen of kunstmatige schuilholen. Hou ze samen met wat rustige vissoorten. Samengehouden met al te drukke soorten zorgt er voor dat ze zich verstoppen.

Hypancistrus zebra - L046

Toont alle 6 resultaten