Stiphodon
Stiphodon
Omdat de verschillende soorten vrij sterk op elkaar kunnen lijken als deze niet in broedkleed zijn, is het moeilijk te bepalen met welke soort je te maken hebt. En vele soorten zijn ook nog niet omschreven.
Om deze reden wordt er soms ook al met ST-nummers gewerkt. Net als het systeem van L-, LDA-, en C-nummers.
Wat alle Stiphodon met elkaar gemeen hebben is dat het vrij kleine, langwerpige, gestroomlijnde vissen zijn. De maximale grootte van ongeveer 6cm wordt niet vaak bereikt. Vrouwen blijven nog iets kleiner. Meestal is het verschil tussen man en vrouw duidelijk zichtbaar, al zijn er ook soorten waarbij dit alleen duidelijk wordt met het broedkleed. De kleuren variëren sterk van blauw en geel tot rood en zwart.
Het Aquarium
Alle Stiphodon soorten komen uit snelstromende heldere beekjes waar beplanting meestal vrij schaars is. Een sterke beplanting is dus ook niet per se nodig.
Zolang er voor stroming gezorgd wordt, is een enorm aquarium niet nodig voor dit kleine visje. Een bodem van zand, kiezels en keien geeft het leukste gedrag. Zeker omdat meeste soorten zich ook wel eens onder een steen willen ingraven.
Karakter
Stiphodon zijn over het geheel gezien vrij rustige visjes, die grote delen van de dag onder een steen kunnen vertoeven. Echter, als ze eenmaal onder de steen vandaan komen zijn het zeer levendige visjes, soms zelfs op het drukke af.
Ze zijn niet agressief naar medebewoners. Ze kunnen alleen elkaar soms wel wat achterna zitten maar daarbij vallen nooit gewonden of doden. Ondanks dat ze elkaar soms achterna zitten zijn het wel echte groepsvissen die je wel in een groepje van minstens 4 moet houden. Man-vrouw verhouding mag 1:1 of 1:2.
Herkomst
Het geslacht Stiphodon komt voornamelijk voor van Zuidoost Azië en Japan tot Indonesië, Papua Nieuw Guinea en Australië.
Voedsel
Stiphodon worden vaak onterecht algeneters genoemd. Hoewel ze zeker wat groenvoer nodig hebben zijn het eigenlijk de kleine diertjes die tussen de algen leven waar ze naar op zoek zijn. Afwisseling van groen en dierlijk voer is dus zeker een must. Alle soorten voer, levend-, diepvries- en droogvoer, worden normaal zonder problemen aangenomen zolang het maar op de bodem terecht komt.
Kweek
Verschilt sterk per soort.
Enig resultaat
Enig resultaat