Apistogramma
Het geslacht Apistogramma valt binnen de familie Cichlidae ofwel de cichliden. Momenteel zijn er meer dan 90 soorten officieel beschreven met nog een heel aantal onbeschreven soorten.
De geslachtsnaam Apistogramma is op te breken in twee oud Griekse woorden. Apisto betekent onzeker en gramma betekent signaal. Dit is een verwijzing naar de variabel ontwikkelde zijlijn die grotendeels alleen bestaat uit schubben met poriën.
Beschrijving
De Apistogramma soorten worden gerekend tot de Dwergcichliden. De mannen zijn vaak iets groter dan de vrouwen en worden doorgaans tussen de zeven en negen centimeter lang. De mannen zijn wat feller gekleurd en hebben vaak per soort een duidelijk herkenbare kleur en patroon. Veel Apistogramma vrouwen lijken dan weer wel op elkaar. Van een saai grijs/bruin tot een gele kleur met een zwart masker als ze in de paartijd zitten.
Herkomst
De soorten uit het Apistogramma geslacht komen voor in de tropische en sub-tropische wateren van Zuid Amerika. Sommige soorten komen voor in wat grotere gebieden maar veel van de Apistogramma’s zijn te vinden in een beperkt verspreidingsgebied.
Apistogramma’s bewonen het stroomgebied van onder andere de Amazone, Rio Orinoco, Rio Tocantins, Rio Araguaia, Rio Parnaiba en Rio de la Plata. De landen waar ze leven zijn Argentinië, Bolivia, Brazilië, Colombia, Ecuador, Frans Guyana, Guyana, Paraguay, Peru, Suriname, Uruguay en Venezuela.
Dieet
In het wild zoeken Apistogramma naar kleine ongewervelden. Wormpjes, insecten, larven maar ook wel stukjes algen. Het is een omnivoor waarbij ze de voorkeur geven aan klein levend voer.
Apistogramma voortplanting
Binnen het Apistogramma geslacht komen verschillende methodes voor van voortplanting. Veel van de soorten zetten hun eieren af in holen, kieren of spleten. Ze doen dit tussen stukken hout, takken of onder bladeren. Een aantal soorten zijn vormen echt een monogaam koppel waar andere soorten meer een harem vormen. Doorgaans zorgen beide ouders voor de eieren en jongen maar meestal is het vrouwtje degene die de eieren bewaaiert en verzorgt. Het Apistogramma mannetje bewaakt de omgeving en verjaagt eventuele roofdieren.
Muilbroedende soorten
Niet alle Apistogramma soorten leggen hun eieren in een hol. Er zijn drie soorten bekend die de eieren in hun muil uitbroeden: Apistogramma barlowi, Apistogramma megastoma en Apistogramma pantalone.
Type locaties
De type locaties van de verschillende Apistogramma soorten zijn op deze kaart te vinden…klikkerdeklik
Resultaat 1–12 van de 35 resultaten wordt getoond
Resultaat 1–12 van de 35 resultaten wordt getoond
Het geslacht Apistogramma kent meer dan 90 soorten. Ze worden niet groter dan 9 centimeter, zijn vaak fraai gekleurd en worden hierdoor vaak in het aquarium gehouden.