Amphilophus

Het geslacht Amphilophus is in 1859 opgericht door Agassiz. De geslachtsnaam Amphilophus is een samenstelling van Amphi = aan beide kanten en lophus = verdikking refererend aan de dikke lippen van de typesoort Amphilophus labiatus.

De eerstbeschrijving door Agassiz was niet heel uitgebreid en gaf geen aanwijzingen over karakteristieken voor dit geslacht. In 1906 heeft Regan deze wel beschreven. Ze hebben een uitstekende snuit, bovenkaak komt niet voorbij de rand van het oog. Ze hebben lange borstvinnen en op de flank zie je 5 tot 9 verticale banden.

Herkomst

Alle Amphilophus soorten zijn afkomstig uit Midden Amerika. Drie soorten komen voor aan de kant van de Stille Oceaan. Aan de kant van de Atlantische Oceaan is alleen Amphilophus citrinellus te vinden. De rest van de soorten bewonen de krater meren in Nicaragua.

Amphilophus soorten

Het geslacht kent momenteel zo’n 17 soorten. Hieronder vindt je de lijst met soorten die we nog niet hebben opgenomen in de database. Daaronder mét foto degenen die wel zijn opgenomen.

  • Amphilophus chancho
  • Amphilophus flaveolus
  • Amphilophus margaritifer
  • Amphilophus sagittae
  • Amphilophus tolteca

Referenties

Louis Agassiz. 1859 – “Remarks on new fishes from Lake Nicaragua”. Proceedings of the Boston Society of Natural History. v. 6; pagina’s 407-408
Regan, Charles Tate. 1906 “Pisces”. Biologia Centrali-Americana. pp. 17-31

Amphilophus hogaboomorum vrouw

Resultaat 1–12 van de 13 resultaten wordt getoond