Akysidae

De familie Akysidae is onderverdeeld in 2 onderfamilies, 5 geslachten en kent zo’n 57 soorten. De familienaam Akysidae is op te breken in twee oud Griekse woorden. ‘A’ betekent zonder en kysis is afkomstig van kysthos wat blaas betekent. Het is dus een vissoort zonder zwemblaas.

De onderfamilie Akysinae omvat de geslachten Akysis en Pseudobagarius. De onderfamilie Parakysinae omvat de geslachten Parakysis, Acrochordonichthys en Breitensteinia.

Kenmerken

De leden van deze familie hebben opvallend kleine ogen. De kleur van het lichaam is donker gevlekt en gecamoufleerd. Op het lichaam zijn vaak knobbeltjes te zien. Bij sommige soorten zijn deze zelfs zichtbaar als lange rijen. De rugvin is kort. Meestal met één harde voorste vinstraal, gevolgd door vier of vijf zachte vinstralen. Akysidae worden doorgaans niet heel groot, een heel aantal soorten blijft zelfs erg klein.

Herkomst

Alle soorten van de Akysidae familie komen voor in zoetwater in Zuidoost Azië. Ze bewonen daar de diepere delen van snelstromende rivieren en bosbeken.

Acrochordonichthys rugosus